Windows - Windows tippek

22. rész

forráskód letöltése
Aki állandóan futtatja a Microsoft Outlook-ot és problémát jelent neki, hogy a tálcán sok helyet foglal a hozzá tartozó sáv, annak hasznos az alábbi tipp, amely ikon formájában jeleníti meg az óra mellett és így minimálisra csökken a helyhasználat. Következő tippünk a jobboldali egérgomb lenyomására megjelenő menüt bővíti két új elemmel: fájlokat illetve mappákat másolhatunk és mozgathatunk át. Végül megmutatjuk, hogy lehet megváltoztatni a mentésnél és megnyitásnál megjelenő ablakokban az alapértelmezett helyet, ami a dokumentumok mappát jelenti.
Mellékelten megtalálhatók az alábbiakban tárgyalásra kerülő registry bejegyzések:
"SystrayOutlook.reg" - A Microsoft Outlook főablakának minimalizálásakor tálca ikon keletkezik az alapértelmezett sáv helyett.
"CopyTo.reg" - Az Intéző (Explorer) jobboldali egérgombjának lenyomására felbukkanó menüben elhelyez egy másolás parancsot.
"MoveTo.reg" - Az Intéző (Explorer) jobboldali egérgombjának lenyomására felbukkanó menüben elhelyez egy áthelyezés parancsot.
Microsoft Outlook minimalizálása
A háttérben állandóan futó Outlook sok helyet foglal a tálcán? Sokan használják folyamatosan az Outlook-ot. Vele bonyolítják le a levelezéseiket, naponta használják a beépített határidőnaplót, emlékeztetőt, stb. Mivel gyakran szükség van rá nem is érdemes bezárni, de így sok helyet foglal az amúgy is szűkös tálcán. Erre is van megoldás: csináljunk belőle tálca (systray) ikont. Minimalizáláskor csak egy kis ikon lesz belőle az óra melletti területen és rákattintva visszaáll az ablak eredeti mérete. Indítsuk el a REGEDIT.EXE segédprogramot és tallózzunk el az alábbi registry kulcshoz:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\10.0\Outlook\Preferences] 
Keressük meg a "MinToTray" nevű, duplaszó típusú bejegyzést és változtassuk meg az értékét "1"-re. Ha nem találjuk, akkor az Új > Duplaszó (New > DWORD Value) menüvel hozzunk létre egyet. A beállítások az Outlook XP esetén érvényesek.
Másolás és áthelyezés gyorsmenük létrehozása
Ha a Windows-ban rákattintunk egy fájlra vagy egy mappára a jobboldali egérgombbal, akkor megjelenik többek között a "Küldés" ("Send To") menü. Ennek almenüiben több alapértelmezett elemet találunk, de néhány program a saját funkcióit is elhelyezi benne. Lényege, hogy a kiválasztott fájlt vagy mappát paraméterként átadjuk számukra és így rövidebb úton, egyszerűbben tudunk bizonyos műveleteket elvégezni.
Mi lenne, ha egy hasonló megoldással készítenénk saját menüket, melyek akkor bukkannak fel, ha egy fájlon vagy mappán kattint a felhasználó. Funkciójukat tekintve az adott objektumot áthelyezik vagy átmásolják a megjelenő ablakban megadott helyre. A feladatot ismét a regisztrációs adatbázis szerkesztésével tudjuk megvalósítani. Tallózzunk el a REGEDIT segítségével az alábbi registry kulcshoz:
[HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers]
Ezen belül található a "Send To" alkulcs is. Hozzunk létre a fentin belül, tehát a "Send To" mellett egy új kulcsot - neve legyen "Copy To". Automatikusan csatolódik hozzá egy "Alapértelmezett" ("Default") bejegyzés, nyissuk meg és adjuk meg értéknek a következő karaktersorozatot:
{c2fbb630-2971-11d1-a18c-00c04fd75d13}
A beírásnál legyünk következetesek, egy karakter eltérés sem megengedett. Indítsuk el a Windows Intézőt (Windows Explorer) és kattintsunk egy fájlon vagy egy mappán a jobboldali egérgombbal. A "Küldés" ("Send To") menü felett, azzal egy csoportban megjelent egy új, másolás mappába menü. Kattintsunk rá, a megjelenő ablakban válasszuk ki a célmappát és az "OK" gombbal végezzük el a másolást.
Ugyanezzel a módszerrel létrehozhatunk egy fájlmozgatást végző menüt is. A fenti kulcson belül hozzunk létre egy újat, "Move To" néven. Immár a "ContextMenuHandlers" tárolóban három kulcs található egymás mellett: "Send To", "Copy To", "Move To". Az "Alapértelmezett" ("Default") bejegyzés értékét állítsuk be a következőre:
{c2fbb631-2971-11d1-a18c-00c04fd75d13}
Látható, hogy csak egy szám eltérés van az előzőhöz képest. Próbáljuk ki az új menüt.
A változtatások csupán az Intéző (Explorer) újraindítását igénylik, a számítógépét nem. Eltávolításukhoz töröljük a hozzáadott registry kulcsokat. Külön érdekesség, hogy az angol nyelvű bejegyzés ellenére a magyar Windows-ban magyarul jelenik meg a menü.
Alapértelmezett mappa megváltoztatása
Az előző menüknél is tapasztalhatjuk, amit a Windows számos alkalmazásában, hogy egy esetleges mentésnél mindig ugyanaz a mappa jelenik meg - ami az aktuális felhasználó dokumentumok mappája. Innen lehet eltallózni a célmappához. Ez a tulajdonság bosszantó és plusz munkát jelent azok számára, akik következetesen más helyre mentenek. Változtassuk meg az alapértelmezést. Tallózzunk el a regisztrációs adatbázis alábbi kulcsaihoz és a kulcson belül keressünk egy "Personal" nevű bejegyzést. Ha nincs, menjünk tovább, ne foglalkozzunk tovább az adott kulccsal. Ha van, változtassuk meg az értékét, beírva az új alapértelmezett mappa nevét. Tegyük meg ezt minden "Personal" kulcsnál és mindenhova írjuk ugyanazt a mappanevet.
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders
HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders
HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész

Windows tippek - 22. rész

Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész