Windows - Tippek-trükkök

22. rész

forráskód letöltése
Ismét közzéteszünk egy csokorra való Windows tippet. Mai cikkünkben a következő kérdésekre adjuk meg a választ: hogy lehet az Internet Explorer biztonsági zónáinak beállításait menteni? Hogy lehet megakadályozni az újraindítást követő NTFS konverziót? Hogy lehet megállapítani, hogy egy Windows telepítés frissítés (upgrade) vagy tiszta telepítés? Hogy lehet életben tartani a modemes kapcsolatot a felhasználó kijelentkezése után? Hogy lehet az Active Directory összes felhasználói fiókján ugyanazt a műveletet egyszerűen végrehajtani? Végül adunk egy tippet a gyors e-mail küldéshez.
Cikkünkhöz mellékeltünk két registry állományt:
"KeepRasConnection.reg" - Nem szakítja meg a modemes kapcsolatot a felhasználó kilépése után sem.
"NoConvertToNTFS.reg" - Megakadályozza az NTFS konverziót a számítógép újraindításakor, ha előzőleg erre utasítást adtunk.
Internet Explorer biztonsági zónák mentése
Tekintettel az Internet Explorer és az Outlook különböző verzióit érő fokozott támadásokra, az újabb verziók egyre szigorúbb biztonsági beállításokkal kerülnek a felhasználókhoz. Minden bejelentkezett felhasználó számára fennáll az Internet Explorer biztonsági zónáinak testreszabása. Lehet, hogy engedélyezni kell az ActiveX komponensek feltétel nélküli letöltését, lehet, hogy éppen tiltani kell. Lényeg, hogy mindenki saját ízlésének megfelelően szabályozhatja a biztonságot, számos beállításon keresztül. De mi van, ha újra kell telepíteni az operációs rendszert vagy a felhasználó másik gépet kap? Nem kell, hogy elvesszenek a beállítások, mert el lehet őket menteni. A zónákkal kapcsolatos minden beállítás a regisztrációs adatbázisban tárolódik. Indítsuk el a REGEDIT.EXE programot és keressük meg az alábbi helyet:
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\Zones
Kattintsunk a Fájl > Exportálás (File > Export) menüre és mentsük el az adott kulcsot az alkulcsaival együtt (alapértelmezés). Tegyük meg ugyanezt a következő kulccsal is:
HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\ZoneMap
A kapott .REG állományokat egy másik gépen futtatva visszatölti a mentett beállításokat. Vegyük figyelembe, hogy a zónainformációk felhasználónként mások.
NTFS konverzió megszüntetése
FAT fájlrendszerről NTFS való átállás lehetséges külső gyártó által készített partícionáló - konvertáló programokkal, de a Windows egy belső parancssori eszköze segítségével is. Teszi a rendszer mindezt úgy, hogy nem kell semmi törölni vagy formázni (megjegyzés: a konvertáláshoz szükséges egy bizonyos mennyiségű szabad lemezterület, ha nem áll rendelkezésre néhány kevésbé fontos fájlt törölni kell). Az átalakításhoz a következő parancsot kell beírni parancssorba:
convert x: /fs:ntfs
Ahol x: az NTFS-re alakítandó kötet betűjele. Amennyiben az x: rendszerkötetet jelent, nem lesz sikeres a végrehajtás, mert a CONVERT parancsnak kizárólagos módban kell futnia (csak ő férhet hozzá a kötet tartalmához). Ilyenkor a következő rendszerindításnál hajtódik végre az átalakítás, addig marad minden a régiben. De mi van, ha meggondoljuk magunkat a parancs kiadása után? Nem az a megoldás, hogy többé soha nem indítjuk újra a gépet, bár kétségtelen, hogy eredményes. Keressük meg inkább az alábbi registry bejegyzést a REGEDIT.EXE segítségével:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager
Keressük meg a jobboldali oszlopban a "BootExecute" bejegyzést. Az értéke elvileg: "autoconv \DosDevices\x: /FS:NTFS". Cseréljük le "autocheck autochk *"-ra.
Hogy lehet megállapítani, hogy egy Windows telepítés frissítés (upgrade) vagy tiszta telepítés?
A Windows-nak megvan az a jó tulajdonsága, hogy az újabb verziók a legtöbb régi verzióra rátelepíthetők. Ilyenkor automatikusan átveszi a régi beállítások nagy részét, nem kell a felhasználónak újra létrehozni a megszokott munkakörnyezetét, sőt a legtöbb programot sem kell újratelepíteni. Tiszta telepítés ezzel ellentétben az üres merevlemezre történik és minden alapbeállításra kerül, telepíteni kell az összes használni kívánt programot, be kell állítani a képernyő felbontást, hátteret, képernyővédőt, stb. Sokszor jó lenne tudni, hogy az adott operációs rendszer frissítéssel vagy tiszta telepítéssel került a gépre. Miért? Mert például egy Windows 98-ról Windows XP-re történő frissítés nem ugyanazokat a biztonsági beállításokat eredményezi, mint a tisztán telepített XP esetében (utóbbi biztonságosabb). A Microsoft a javítások (patch) kiadásánál sokszor felhívja a figyelmet erre a tényre. Sőt lehet, hogy bizonyos funkciók frissítés után nem érhetők el.
Tallózzunk el a %systemroot%\system32 mappába és keressük meg a $winnt$.inf nevű fájlt. Nyissuk meg és nézzük meg a [Data] szekciót. Több bejegyzést találunk, de csak az "upgrade" végződésűek érdekesek (win31upgrade, win9xupgrade, winntupgrade). Ha mindegyik értéke "no", akkor tiszta telepítés történt. Ha például a win9xupgrade=yes, akkor egy Windows 9x operációs rendszerről lett frissítve a gép.
Modemes kapcsolat megtartása a felhasználó kijelentkezése után
Alapértelmezésben a Windows megszakítja a modemes kapcsolatot miután a felhasználó kijelentkezik. Rendszergazdai bejelentkezéssel Internetezni sokszor öngyilkosság, a világhálót inkább egy átlagos felhasználói azonosítóval böngésszük. De előfordulhat, hogy át kell jelentkeznünk egy rövid időre a rendszergazdai fiókba, mert olyan műveletet akarunk végrehajtani, amihez magas szintű jogosultság szükséges és a "Futtatás mint" ("Run As") parancs nem segít. A Windows ilyenkor bontja a vonalat, amit visszajelentkezésnél ismét fel kell építeni. Figyelembe véve a telefonköltségeket sokszor kifizetődőbb vonalban maradni. Ismét a regisztrációs adatbázishoz kell fordulnunk segítségért. Tallózzunk el a következő kulcshoz:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
Hozzunk létre egy új sztring (REG_SZ) bejegyzést "KeepRasConnections" néven és értéknek 1-et adjunk meg, majd indítsuk újra a számítógépet.
Az összes felhasználót érintő műveletek végrehajtása
Térjünk át egy kicsit az Active Directory-hoz. Ha bizonyos feladatokat nem egy felhasználó esetében, hanem egy csoportnál vagy az összes felhasználónál kell végrehajtani, akkor az egyének számától függően ez hosszabb-rövidebb időt vehet igénybe. Vannak olyan műveletek, melyeket csoportosan is el lehet végezni, függetlenül a csoporttagságoktól és szervezeti egységektől:
  • fiók engedélyezése
  • fiók tiltása
  • fiók törlése
  • tagok csoporthoz rendelése
  • fiókok mozgatása
  • levélküldés
  • jelszó alaphelyzetbe állítása
  • Exchange feladatok.
Nyissuk meg a Felügyeleti eszközök > Active Directory - felhasználók és számítógépek (Administrative Tools > Active Directory Users and Computers) konzolt. Kattintsunk a jobboldali egérgombbal a tartomány névére és a megjelenő menüben válasszuk a "Keresés" ("Find") pontot. A megjelenő ablakban kattintsunk a "Keresés most" ("Find now") gombra. Felsorolásra kerül az összes felhasználó és csoport is. Válasszuk ki közülük azokat, melyeken ugyanazt a műveletet akarjuk elvégezni. Választásnál használható a SHIFT és a CTRL billentyű is. Kattintsunk az egyik kiválasztottra a jobboldali egérgombbal és a megjelenő menüben a kívánt műveletre, ami végrehajtódik az összes objektumon. Finomítható a keresés feltételek megadásával.
Gyors e-mail küldés
A Start > Futtatás (Start > Run) - vagy rövidebben WIN+R - menübe beírva a mailto: parancsot, elindul az alapértelmezett levelezőprogram, egy új üres levelet létrehozva. A parancsból természetesen készíthető parancsikon is, amit az asztalon elhelyezve kényelmesebbé tehető a levélírás. Ha sokszor kell ugyanarra a címre írnunk, megadhatjuk az e-mail címet, a tárgyat és a levél tartalmát is elkezdhetjük szerkeszteni. Ekkor a következő módon kell futtatni a parancsot:
mailto:valaki@valahol.hu?subject=Üdvözlet&body=Légy üdvözölve!

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész

Tippek-trükkök - 22. rész

IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész