Windows - DHCP kiszolgáló újratelepítése a beállítások megtartásával

A DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) adatbázisa számos konfigurációs beállítást tárol. Mellettük a meglévő címbérletek megújításának, lejártának és kiosztásának adataival. Előfordulhat, hogy egy rendellenes leállás alkalmával megsérül a szolgáltatás működéséért felelős néhány állomány, de az adatbázis ép marad. Újra kell telepíteni a DHCP-t és mindent újra be kell állítani. Elvesznek a meglévő címbérletek és minden időpont lenullázódik. Az alábbiakban ismertetünk egy módszert, amivel a konfigurációs és bérleti beállítások elmenthetők és visszatölthetők az újratelepítést követően.
A DHCP protokoll a hálózat kliens gépei számára osztja ki az IP címeket. Nem csak magának az ügyfélgépnek ad címet, hanem más szolgáltatásokét is (DNS, WINS, alapértelmezett átjáró, stb.) átadja. A Windows feltelepítése után alapértelmezésben az összes hálózati címet egy DHCP kiszolgálótól várja, így ha üzemeltetünk ilyet gyakorlatilag nincs szükség klienskonfigurálásra. Cserébe viszont konfigurálni kell a kiszolgálót. Jó esetben csak egyszer az életben. Ha mégis problémák lépnének fel, melyeken csak egy újratelepítés segít, mentsük a meglévő beállításokat.
Eltávolítás előtti műveletek
Első feladatunk, hogy leállítsuk a DHCP szolgáltatást. Nyissuk meg a Felügyeleti eszközök > DHCP (Administrative Tools > DHCP) konzolt. Kattintunk a kiszolgáló nevére a jobboldali egérgombbal, majd Az összes feladat > Leállítás (All Tasks > Stop) menüre. Rövid várakozást követően leáll a szolgáltatás.
Indítsuk el a Windows Intézőt (Windows Explorer) vagy egy másik fájlkezelőt és keressük meg a %systemroot%\system32\dhcp mappát. Másoljuk át egy másik helyre az almappáival együtt.
Most van egy biztonsági másolatunk a DHCP szolgáltatás adatbázisáról. Bár a %systemroot%\system32\dhcp\backup könyvtár is tárol egy másolatot, egy sérült szolgáltatás esetében nem lehetünk benne biztosak, hogy itt friss információk találhatók.
Indítsuk el a REGEDIT.EXE segédprogramot (Start > Futtatás > regedit (Start > Run > regedit). Keressük meg a következő kulcsot a regisztrációs adatbázisban:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\DHCPServer
Ezen a helyen tárolódnak a kiszolgáló beállításai. Kattintsunk a Regisztrációs adatbázis > Rendszerleíró adatbázis exportálása (Registry > Export Registry File) menüre és mentsük fájlba a kulcsot összes bejegyzésével és alkulcsaival együtt.
Eltávolítás és újratelepítés
Vezérlőpult > Programok telepítése/törlése > Windows összetevők hozzáadása vagy eltávolítása (Control Panel > Add/Remove Programs > Add/Remove Windows Components) menüben a "Hálózati szolgáltatások" ("Networking Services") tárolón belül töröljük a "Dinamikus állomáskonfiguráló protokoll (DHCP)" ("Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)") jelölőnégyzetből a pipát. Végül a "Tovább" ("Next") gombokkal végezzük el az eltávolítást.
Indítsuk újra a számítógépet, annak ellenére, hogy a rendszer nem kéri tőlünk.
Töröljük a %systemroot%\system32\dhcp mappát, annak érdekében, hogy az új szolgáltatáspéldány véletlenül se vegyen innen közvetlenül információkat.
Az eltávolítással egyező módon csak a fenti jelölőnégyzet bekapcsolásával, végezzük el a szolgáltatás ismételt telepítését. Ha ez megtörtént ismét létrejön a %systemroot%\system32\dhcp mappa, de üres adatbázis tartalommal.
Eltávolítás utáni műveletek
A telepítést követően állítsuk le a konfigurálatlan DHCP szolgáltatást a Felügyeleti eszközök > DHCP (Administrative Tools > DHCP) konzol, Az összes feladat > Leállítás (All Tasks > Stop) menüjével. Annak ellenére, hogy még nincs konfigurálva a DHCP kiszolgáló a szolgáltatás már elindult.
Másoljuk vissza a %systemroot%\system32\dhcp mappa mentését az eredeti helyre, felülírva a meglévő állományokat.
Futtassuk a REGEDIT-el készített .REG állományt, ezzel visszaírva a korábban mentett bejegyzéseket.
Végül indítsuk újra a DHCP szolgáltatást Az összes feladat > Indítás (All Tasks > Start) menüjével. Rövid várakozás után megjelennek a korábbi beállítások és használhatjuk tovább a szolgáltatást.