Windows - Windows XP tippek-trükkök

24. rész

forráskód letöltése
Újabb tippgyűjteményünkben a Windows XP felhasználók számára gyűjtöttünk össze egy csokorra való ötletet. Megtudható hogy lehet szabályozni a tálcaikonok csoportosítását, hogy tiltható le a Messenger automatikus indítása, illetve az újonnan telepített programok kiemelése, Megnézzük a hagyományos bejelentkező ablakok visszaállításának módját, illetve a korábbi operációs rendszer visszaállítását, abban az esetben, ha nem indul az XP.
Cikkünkhöz mellékeltünk két registry állományt:
"TaskbarGroup.reg" - Csoportosítja a kettő vagy több példányban elindított alkalmazások ikonjait a tálcán, akkor is, ha még csoportosítás nélkül is elférnének.
"CTRLALTDEL.reg" - Beállítja a CTRL+ALT+DEL billentyűkombináció lenyomásának kérését a bejelentkezés előtt, akkor is, ha az XP nem tartományi tag.
Tálcaikonok csoportosításának szabályozása
A Windows XP és a Windows 2000 Advanced Server Limited Edition operációs rendszerekben helymegtakarítás és a jobb átláthatóság végett az elindított alkalmazások tálcán megjelenő ikonjai csoportosítva jelennek meg. Ha például internetezés közben egyszerre 5-6 Explorer ablak is meg van nyitva, gyakorlatilag betöltenék a tálcán az összes rendelkezésre álló helyet. Ehelyett csak egy sáv látszik és rákattintva függőlegesen jelenik meg a többi. Az újabb Explorer példányok automatikusan hozzáadódnak a listához. Fontos, hogy a csoportosítás csak akkor kezdődik meg, ha elfogyott a rendelkezésre álló hely és ekkor is bizonyos szabályoknak megfelelően. Hogy milyen szabályoknak azt a regisztrációs adatbázisban tudjuk szabályozni. Tallózzunk el a következő helyre a REGEDIT.EXE programban:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
Keressük meg a "TaskbarGroupSize" nevű, duplaszó (REG_DWORD) típusú bejegyzést, ha nem létezik hozzuk létre. A következő értékeket veheti fel:
0 = megnyitási sorrendben történik a rendezés, legelöl a legkorábban megnyitott példánnyal - ez az alapértelmezett beállítás, e szerint működik a rendszer akkor is, ha nem létezik a "TaskbarGroupSize" bejegyzés.
1 = méret szerinti sorrendben rendez, elől a legtöbb elemet tartalmazó csoporttal.
2 = csoportosít, ha egy alkalmazásból 2 vagy több példány van megnyitva, függetlenül attól, hogy van-e még hely a tálcán.
3 = csoportosít, ha egy alkalmazásból 3 vagy több példány van megnyitva, függetlenül attól, hogy van-e még hely a tálcán.
Windows Messenger indításának letiltása
A Windows Messenger segítségével remekül lehet élő párbeszédet folytatni gépelve, hanggal és képpel egyaránt. Mindezt az Internet hívás díjáért, függetlenül attól, hogy a felek a világ mely táján vannak. Szervesen be is épül az operációs rendszerbe és automatikusan elindul a rendszerindításkor, illetve bejelentkezik a Microsoft-hoz amikor létrejön az Internet kapcsolat. Ez utóbbi okozza sok esetben a problémát: sokan kímélve a pénztárcájukat szigorúan csak E-mail-ek küldésére és fogadására használják a világhálót, de amikor elindítják az Outlook Express-t a Messenger azonnal megkezdi a bejelentkezést, amivel lassítja az adatátvitelt. Hogy lehetne kikapcsolni, ha egyáltalán - vagy időszakosan - nincs rá szükségünk? Legegyszerűbben a helyi biztonsági házirendben:
A Start > Futtatás (Start > Run) menübe írjuk be: gpedit.msc. Elindul a helyi házirend felügyeleti konzolja, melyben keressük meg a következő helyet:
Számítógép konfigurációja > Felügyeleti sablonok > Windows-összetevők > Windows Messenger (Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Messenger).
Két lehetőségünk van: letilthatjuk a rendszer indításkori futtatást és a menet közbeni automatikus elindulást is. Kattintsunk kétszer az egyik házirendpontra és aktivizáljuk az "Engedélyezve" ("Enabled") rádiógombot, tegyük meg ezt a másik ponttal is, indítsuk újra a számítógépet és nem fog a Messenger elindulni.
Újonnan telepített programok kiemelése
Ha új programot telepítünk és az elhelyez parancsikonokat a Start menüben, az XP egy ballon formájában figyelmeztet erre a tényre és más színnel lesz látható az új elem a menün belül. Ez hasznos dolog, ha bonyolult a Start menü és első pillantása nem látható, hogy hol az alkalmazás, de kifejezetten zavaró, ha egy új operációs rendszerbe sorba egymás után telepítjük a különféle programokat. Ilyenkor jó lenne időlegesen kikapcsolni a figyelmeztetést, amit néhány egérkattintással meg is tehetünk:
Kattintsunk a Start menü gombjára a jobboldali egérgombbal és keressük meg a következő helyet:
Tulajdonságok > Testreszabás > Speciális (Properties > Customize > Advanced).
Végül töröljük a pipát az "Újonnan telepített programok kiemelése" ("Highlight newly installed programs") jelölőnégyzetből.
Hagyományos bejelentkező ablak visszaállítása
A hagyományos - Windows NT/2000-ben megszokott - bejelentkező ablak egyik legfontosabb szerepe az volt, hogy felhasználói nevet és jelszót kellett beírni a rendszerbe való belépés előtt. Mindezeket megelőzte a CTRL+ALT+DEL billentyűkombináció lenyomása, amivel meg lehet akadályozni a "nyers erő" elvén működő jelszótörő programok működését, melyek karakterkombinációk előállításával próbálnak behatolni a rendszerbe. Ha egy XP munkaállomást Active Directory tartományba kapcsolunk automatikusan megjelennek a fenti ablakok, addig viszont az új ikonra kattintásos stílusú bejelentkezés használható - kisebb biztonsággal. A hagyományos eljárás a következő módszerrel állítható vissza:
Keressük meg a következő helyet: Vezérlőpult > Felhasználói fiókok > A felhasználók be- és kijelentkezési módjának megváltoztatása (Control Panel > User Accounts > Change the way users log on or off). Töröljük a pipát "Az üdvözlőképernyő használata" ("Use the Welcome screen") jelölőnégyzetből. Ezzel ugyan visszaállt a hagyományos név és jelszókérési ablak, de még nem jelenik meg a CTRL+ALT+DEL billentyűk lenyomását kérő ablak. Indítsuk el a REGEDIT.EXE segédprogramot, tallózzunk el a regisztrációs adatbázis alábbi kulcsához:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
Hozzunk létre egy új bejegyzést "DisableCAD" néven, duplaszó (REG_DWORD) típussal és nullás értékkel.
Indítsuk újra a számítógépet és visszaáll a Windows NT/2000 által használt bejelentkezési stílus.
Régi operációs rendszer visszaállítása, ha nem indul az XP
Korábbi operációs rendszerek frissíthetők Windows XP-re, átvéve a meglévő beállításokat. Ha eltávolítjuk az XP-t, visszaáll a kiinduló rendszer és minden működik tovább. Gond akkor van, ha megsérül az XP és nem indítható el, így a vezérlőpult programok eltávolítását végző menüjével nem tudjuk eltávolítani. Patt helyzetbe kerülünk: két operációs rendszer is van a gépen, de egyik sem használható. Mit lehet tenni? Indítsuk el a gépet parancssorban vagy rendszerindító CD (esetleg floppy) lemezről. Tallózzunk el a %systemroot%\system32 mappába. Keressük meg és indítsuk el az OSUNINST.EXE programot, mely elvégzi parancssorból is az XP eltávolítását.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész

Windows XP tippek-trükkök - 24. rész

Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész