Windows - Hálózati helyek kezelése Windows XP-ben

A hálózat különböző megosztásainak elérése sokszor feleslegesen időigényes feladat. Időigényes, mert minél több a gép és minél bonyolultabb rendszert alkotnak a megosztott könyvtárak, fájlok vagy nyomtatók, annál tovább tart megtalálni őket. Felesleges, mert létezik több módszer is az elérésük megkönnyítésére. Cikkünkben kettőt mutatunk be belőlük.
Mi az UNC szintaxis?
Az UNC rövidítés a Universal Naming Convention (~univerzális elnevezési szabály) kifejezésből származik. Mely szerint a hálózati megosztott erőforrásokra egyazon szintaktika szerint lehet hivatkozni legyen az könyvtár, nyomtató, fájl vagy bármi más. A szintaktika magában foglalja a gépnevét vagy IP címét és a megosztás elérési útját:
\\gépnév\megosztás
\\gépnév\megosztás\fájl
\\gépnév\nyomtató
\\gépnév\meosztás\elérési út\fájl
\\IP cím\meosztás\elérési út\fájl
Minden esetben kötelező a \\ karakterek használata. Ily módon gyakorlatilag operációs rendszertől függetlenül érhetők el az erőforrások ugyanazzal a szintaktikával. Ugyanúgy kell egy Windows 3.11-es mappára hivatkozni, mint egy Linuxos megosztásra (telepített Samba server mellett).
Nézzünk egy példát a "Matusek" nevű gép "Dokumentumok" megosztott mappájában lévő "Doc1.doc" fájl elérésére:
\\Matusek\Dokumentumok\Doc1.doc
Az UNC szervesen beépül a Windows-ba is. A Start > Futtatás (Start > Run) menüben vagy egy program Fájl > Megnyitás (File > Open) menüjében ugyanúgy megadható, mint ha csak egy helyi elérési út lenne. Ha gyakran használjuk, joggal merül fel az igény egy egyszerűbb elérési módszerre.
Parancsikonok készítése
Egyik megoldás a parancsikonok létrehozása. Kattintsunk az Asztalon (Desktop) a jobboldali egérgombbal és lépjünk az Új > Parancsikon (New > Shortcut) menüre. A megjelenő ablakban választhatunk: vagy a "Tallózás" ("Browse") gombbal megkeressük a megosztást vagy közvetlenül beírjuk a mellette lévő mezőbe (pl.: \\Dorothy\Share\hello.xls). Előbbi azért jobb megoldás, mert nem tudjuk elírni. Utóbbi viszont gyakran gyorsabb megadást tesz lehetővé.
Hálózati hely hivatkozások készítése
Nyissuk meg a "Hálózati helyek" ("My Network Places") tárolót az Intézőben (Explorer), a "Teljes hálózat" ("Entire Network") alatt látható mappák hálózati megosztásokra mutatnak. Ha nem látunk egyet sem, akkor valószínűleg még nem tallóztunk a hálózaton, ugyanis a Windows itt gyűjti össze a leggyakrabban használatos helyeket. Mintegy könnyítésként, hogy ne kelljen mindig akár több száz gép valamelyikének mapparengetegében megkeresni a mindennapi munkához szükséges helyet.
Új hivatkozás létrehozása kézzel is lehetséges, nem kell megvárnunk, amíg a rendszer készíti el. Kattintsunk az Intézőben a "Hálózati helyek" ("My Network Places") tárolóra úgy, hogy a képernyő jobb oldalán legyenek láthatók a hálózati mappák. Ha be van kattintva az eszközsáv "Mappák" ("Folders") gombja, kattintsunk rá, hogy megjelenjen az ablak bal oldalán a "Hálózati műveletek" ("Network Tasks") csoport. Ugyanide jutunk a Vezérlőpult > (Hálózati és internetes kapcsolatok) > Hálózati helyek (Control Panel > (Network and Internet Connections) > My Network Places) útvonalon is.
Kattintsunk a "Hálózati hely hozzáadása" ("Add a network place") menüre. Egy varázslóval tudjuk elvégezni a hozzáadást.
Az első bemutatkozó oldalról lépjünk tovább.
A második oldalon jelöljük ki a szolgáltatót melyen keresztül csatlakozni tudunk a távoli megosztáshoz. Lehetőségünk van FTP vagy Web helyek hozzáadásához is. Továbbiakban feltételezzük, hogy a hozzáadandó megosztás a helyi hálózaton található, ez esetben kattintsunk a "Válasszon másik hálózati helyet" ("Choose another network location") lehetőséget és lépjünk tovább.
A következő oldal "Tallózás" ("Browse") gombjával megkereshetjük vagy az "Internet- vagy hálózati cím" ("Internet or network address") mezőbe közvetlenül is beírhatjuk (UNC szintaxis szerint). A mező melletti nyíllal megjeleníthetők a legutolsó hivatkozások (amennyiben vannak), megkönnyítve a hozzáadásukat.
Ha rákattintunk a "Tovább" ("Next") gombra a varázsló ellenőrzi, hogy valóban létezik és elérhető-e a hely, ha nem, akkor hibaüzenetet kapunk és nem történik meg a hozzáadás.
Ezt követően nevet adhatunk a hivatkozásnak, majd a varázsló befejezi működését és megjelenik a hálózati helyek között az új ikon. Kinézete némileg más, mint a rendszer által dinamikusan létrehozottaké, megkülönböztetésként, hogy ezt mi készítettük.
Hálózati helyek törlése a listából
Kattintsunk a törlendő bejegyzésre a jobboldali egérgombbal és a felbukkanó menüben lépjünk a "Törlés" ("Delete") gombra.