Windows - Az Exchange 2000 speciális személyre szabott beállításai

Az Exchange szerver használatának bizonyos összetevői felhasználónként változtathatók. Cikkünkben a speciális tulajdonságokat vettük sora, megtudható többek között, hogy lehet kiküszöbölni a nevekben lévő ékezetes és különleges karakterek okozta problémákat. Hogy tiltható le a fiók megjelenítése a címlistákban. Hogy állíthatók be a postafiók hozzáférési jogosultságai, stb.
Az Exchange 2000 Server Active Directory-val való szoros integrációjának köszönhetően a felhasználókra vonatkozó egyéni beállítások ugyanott érhetők el, mit az egyéb Exchange-től független beállítások: a Felügyeleti eszközök > Active Directory - felhasználók és számítógépek (Administrative Tools > Active Directory Users and Computers) MMC konzolon. Nyissuk meg és válasszuk ki az egyik felhasználót. Kattintsunk rá a jobboldali egérgombbal, majd a "Tulajdonságok" ("Properties") menüre. A megjelenő ablak számos oldala közül lépjünk az "Exchange Advanced"-re és nézzük meg melyik beállítás, mit jelent.
"Simple display name"
Többnyelvű (multilingual) környezetben használatos, ahol az eredeti felhasználói név nem jeleníthető meg. Például az eredeti név kínai írásjeleket tartalmaz és így küld a felhasználó levelet Európába egy olyan rendszerre, ahol nem támogatott a kínai karakterkészlet. Ha a fogadó nem tudja értelmezni az írásjeleket, akkor a "Simple display name" tartalmát jeleníti meg (amennyiben létezik). Példáért talán nem is kellett volna ilyen messze menni, mert a magyar ékezetes karakterekkel is ez a helyzet. Eleve a mező kitöltésénél sem engedélyezett már érvénytelen betűk beírása.
"Hide from Exchange address list"
A jelölőnégyzet bekapcsolásával letiltjuk a felhasználó megjelenítését az összes Exchanege-el kapcsolatos címlistában. Gyakorlati haszna akkor van, ha bizonyos címeket csak programból használunk vagy annyira bizalmasan kezelünk, hogy nem akarjuk láthatóvá tenni.
"Downgrade high priority mail bound for X 400"
Megakadályozza, hogy X 400-as típusú e-mail címekről a felhasználó magas prioritással küldjön leveleket. Ha mégis megpróbálná, akkor az Exchange automatikusan visszaállítja a normál prioritást. Használatával biztosak lehetünk benne, hogy a levélküldés kompatíbilis lesz az 1984 X 400 szabvánnyal. Amennyiben problémák vannak az X 400 levélküldéssel, elsőként próbáljuk meg bekapcsolni ezt a jelölőnégyzetet.
További beállítások az oldalon található négy nyomógomb segítségével jeleníthetők meg:
"Custom Attributes"
Minden felhasználónál rendelkezésre áll 15 db saját tulajdonság szerkesztése. Nézzük meg egy példán keresztül, hogy mire használhatók:
Tegyük fel, hogy egyes felhasználóknak minden héten e-mailt kell küldeni, míg másoknak naponta. Hogy melyeknek, azt sokféleképpen meghatározhatjuk. Egyik módszer a saját attribútumok használata. Kattintsunk az "extensionAttribute1" nevű tulajdonságra, majd az "Edit" gombra. Írjuk be tulajdonság értéknek: "heti levél". A másik felhasználóknál írjuk be: "napi levél". Kattintsunk az "Active Directory - felhasználók és számítógépek" ("Active Directory Users and Computers") tartomány gyökérre a jobboldali egérgombbal és válasszuk ki a "Keresés" ("Find") menüt. Lépjünk a "Speciális" ("Advanced") oldalra. A "Mező" ("Field") legördülő menüben válasszuk ki a "Felhasználó" ("User") csoportban a "Custom Attribute 1" mezőnevet. Ez egyenlő az előbb megadott "extensionAttribute1"-el. A "Feltétel" ("Condition") legyen: "Teljesen egyezik" ("Is (exactly)"). Értéknek írjuk be: heti levél. Végül kattintsunk a "Hozzáadás" ("Add"), majd a "Keresés most" ("Find Now") gombokra. Megjelenik az összes felhasználó, melyeknél az egyes számú saját tulajdonságba heti levél értéket adtunk meg. Próbáljuk ki ugyanezt a napi levéllel is.
Elvileg lehetséges a tulajdonságok nevének megváltoztatása, de ehhez közvetlenül az Active Directory adatbázisát kell módosítani ezért a Microsoft nem ajánlja senkinek.
"Protocol Settings"
A nyomógombbal az Exchange levelezés Internettel kapcsolatos összetevőit lehet egyénileg módosítani. Kattintsunk rá és megjelenik egy újabb ablak, ahol felsorolásra kerülnek a rendszerbe telepített "Internetes" protokollok. Egy közös van bennük, hogy mindegyik elérése letiltható az adott felhasználó számára, ha rákattintunk a nevére, majd a "Settings" gombra és töröljük a pipát az "Enable for mailbox" jelölőnégyzetből.
  • HTTP
Az Exchange postafiókok Interneten keresztüli - böngészőből történő - elérését lehetővé tevő protokoll. Csak engedélyezni, illetve tiltani lehet a használatát.
  • IMAP4 és POP3
Üzenetfogadással kapcsolatos mindkét protokoll. Tulajdonságaik között beállítható, hogy az Exchange alapértelmezett beállításait használjuk ("Use protocol defaults") vagy felhasználónként személyre szabjuk. Személyre szabható az üzenetfogadás formátuma: sima szöveges üzenet vagy HTML, kódolási eljárás (MIME vagy UUEncode), karakterkészlet (nyugat-európai, kelet-európai stb.), MS Exchange rich text formátum használata.
"ILS Settings"
Interneten keresztüli fórumok és konferenciák könnyű kivitelezhetőségére készült a Microsoft Internet Locator Service (ILS) programja. Képes összekapcsolni a bejelentkezett felhasználókat úgy, hogy egy közös felületen tudjanak kommunikálni egymással. Leginkább a Messenger szolgáltatáshoz lehetne hasonlítani. A nyomógombra kattintás után megadható a központi ILS szerver neve és a bejelentkezéshez szükséges felhasználói fiók.
"Mailbox Rights"
Az NTFS engedélyekhez hasonlóan beállítható a felhasználó postafiókjának hozzáférési jogosultságai. Több Exchange specifikus, csak itt látható paraméter létezik. Kiemeltük közülük azokat, melyek jelentése nem valószínű, hogy elsőre kitalálható:
Egyik az engedélyek listájában megjelent "Accociated external account" sor. Segítségével az Active Directory erdőjén (forest) kívülről érkezett felhasználók számára engedélyezhető vagy tiltható a hozzáférés.
Ha a "Hozzáadás" ("Add") gombbal megpróbálunk újabb felhasználókat vagy csoportokat hozzáadni a jogosultsági listához, találunk egy SELF nevű csoportot. Nagyon speciális csoportról van szó: csak Exchange hozzáférési jogosultsággal rendelkeznek és tagjává válik az összes létrehozott Active Directory felhasználó, függetlenül a tartományok és erdők alkotta hierarchiától.
Általában nincs szükség a postafiókok jogosultságainak módosítására, mert az Exchange mindent megfelelően beállít.