Windows - Rendszerindító lemez készítés XP-hez

Számos hiba következménye lehet, hogy megsérül a boot szektor vagy a legalapvetőbb rendszerindító állományok valamelyike. Ha nem indul az operációs rendszer, csak külső segítséget vehetünk igénybe, például egy alkalmazás formájában, de lehet, hogy ez az alkalmazás is CD-n van. Egy a lényeg: jó lenne valahogy mégis elindítani a rendszert, hogy legalább CD hozzáférésünk legyen. Ha maga az operációs rendszer sértetlen egy indító floppyval vagy CD-vel működésre tudjuk bírni és ettől kezdve a helyreállítási módszerek széles skálája áll rendelkezésünkre.
Az XP telepítő CD-je is képes boot-olni, de nincs felkészítve a telepített operációs rendszer indítására. Javítási üzemmódban a helyreállító konzol segítségével a sérült Master Boot Record (MBR) és a kötetek elején lévő boot rekordok javíthatók, de előfordulhat, hogy egy vírus fészkelte be magát a gépünkre és mindig visszaállítja a javításunkat. Ilyenkor elsőként a vírustól kell megszabadulni, amihez egyedül álló gép esetén minimálisan szükséges az operációs rendszer elindítása.
Mikor használható a rendszerindító lemez? A következő sérülések esetén:
  • Károsodott Master Boot Record (~fő rendszerindító rekord)
  • Károsodott boot rekord (a partíciók elején található)
  • Boot rekordokat és alapvető indítófájlokat ért vírus vagy egyéb támadások
  • Hiányzó vagy sérült NTBOOTDD.SYS fájl (csak SCSI merevlemezeket használó rendszerekben található meg)
  • Hiányzó vagy sérült NTLDR vagy NTDETECT.COM fájlok (a gyökérkönyvtárban találhatók)
  • Sérült BOOT.INI fájl
Nem nyújt megoldást egyéb esetekben: például amikor az XP belső sérülést szenved vagy hibás hardverek, illetve eszközmeghajtók akadályozzák meg az indítást. Jó példa erre, hogy az indító grafikus képernyő alatti és utáni leállások nem, de az ezt megelőzők általában orvosolhatók rendszerindító lemezzel.
További előny, hogy használata nem függ a fájlrendszer típusától, tehát NTFS esetében ugyanúgy használható, mint FAT32-nél.
Lemez létrehozása a még működő rendszeren
Az alábbi lépéseket egy működő Windows XP operációs rendszeren lehet végrehajtani.
  • Lemez előkészítése
Formázzunk le egy floppy lemezt, indítsunk el egy parancssori ablakot és írjuk be:
format a:
Vagy kattintsunk az Intézőbe (Explorer) a jobboldali egérgombbal a 3,5"-es hajlékonylemez (A:)-n ("3 1/2 Floppy (A:)") és lépjünk a "Formázás" ("Format") menüre.
Fontos, hogy a lemezt üresnek formázzuk és ne indítólemeznek!
  • NT indítófájlok átmásolása
Helyezzük el az NTLDR és NTDETECT.COM fájlokat a lemez gyökerébe, előfordulhat, hogy pont ezek sérültek meg a merevlemezen, ezért ne innen, hanem a Windows XP telepítő CD lemezének \i386 könyvtárából másoljuk át őket.
  • Indítómenü készítés
A merevlemez gyökérkönyvtárában található BOOT.INI szöveges állomány tartalmazza a betöltődéskor megjelenő indítómenüt. Ebben a menüben lehet kiválasztani, hogy melyik operációs rendszert kívánjuk elindítani (feltételezve, hogy minimum kettő van). Az indítófloppyn szintén szükségünk van egy BOOT.INI-re. Két lehetőségünk van: vagy létrehozunk egy újat vagy felhasználjuk a merevlemezen lévőt. Utóbbi lehet, hogy sérült ezért nem biztos, hogy tudjuk használni. Mindenesetre már az is segítség, ha ki tudjuk nézni belőle a szükséges beállításokat. Tudnunk kell, hogy melyik merevlemez (ha több is van), melyik kötetén található az operációs rendszer. Alapeset, amikor egy winchesterünk van egy kötettel és ezen található az XP. Ekkor a BOOT.INI tartalma a következő lehet:
 [boot loader]
timeout=30
Default= multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\windows
 [operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /fastdetect
Ha a második köteten van a rendszer, változtassuk meg a "partition" bejegyzést paraméterét 2-re ("partition (2)").
SCSI merevlemezeknél a "multi(x)" értéket le kell cserélni "scsi(x)"-re és gondoskodni kell róla, hogy a megfelelő eszközmeghajtó rendelkezésre álljon - szintén a gyökérben - NTBOOTDD.SYS néven. A "disk" utáni paraméterbe az eszköz SCSI-ID számát kell beírni. Az "rdisk(x)" jelenti a SCSI Logical Unit (LUN) számot, általában egy LUN tartozik az összes SCSI ID-hez.
IDE, EIDE eszközöknél a "disk(x)" jelenti a fizikai merevlemezek számát, az első lemez a 0, a második az 1 és így tovább.
Lemez létrehozása egy másik rendszeren
A fenti lépéseket végrehajthatjuk akár Windows 95 alatt is, csak arra ügyeljünk, hogy formázásnál üres lemezt kapjunk, ha nem, akkor töröljük róla az összes állományt - semmi szükségünk DOS boot lemezre.