Windows - Kedvencek mappával kapcsolatos műveletek

A leggyakrabban látogatott webhelyek címeit hozzáadva a kedvencek listájához, később sokkal könnyebben megtaláljuk őket. A lista egyre csak dagad és egyre inkább tükrözi internetes szokásainkat. Ha újra kell telepíteni az operációs rendszert vagy átköltözünk egy másik gépre jó lenne magunkkal vinni, vagy eleve lehetne egy másik köteten (például a D:\ meghajtón, amit csak adattárolásra használunk). Emellett vannak egyéb lehetőségeink is: megtudhatjuk milyen gyakran látogattunk egy-egy oldalt, illetve mit jelent és miként használható a kapcsolat nélküli üzemmód.
Hol találhatók a kedvencek (favorites)?
Minden felhasználó saját kedvencek listával rendelkezik, amely helyileg a saját profiljában található meg a következő helyen:
%userprofile%\Kedvencek vagy %userprofile%\Favorites
Ahol az %userprofile% alapértelmezésben a \Documents and Settings\felhasználónév mappát jelenti. Windows XP-ben a mappát saját ikon különbözteti meg a többitől.
Kedvencek áthelyezése
Sokan használnak adattárolásra egy második merevlemezt, például D:\ meghajtó betűjellel úgy, hogy az operációs rendszert a C:\ kötetre telepítik. Minden adatot a D:\-re helyeznek kezdve a dokumentumoktól, az E-mail-eken át az egyéb adatokig. Sérülés esetén a C:\ meghajtó minden további nélkül formázható és újratelepíthető az operációs rendszer. Ha a rendszer a C:\ meghajtón van, akkor a Document and Settings mappa is és ezzel együtt a kedvencek mappája is. Ezen kell változtatni, ami nem olyan magától értetődő dolog, mint az Outlook Express levelezésének áttétele egy másik tárolóba, de van megoldás. Indítsuk a REGEDIT.EXE programot és tallózzunk el a regisztrációs adatbázis következő helyére:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders
A kulcson belül láthatók a Documents and Settings mappa - tehát a felhasználói profil - almappáinak elérési útjai. Keressük meg a "Favorites" bejegyzést és kétszer rákattintva módosítsuk az elérési utat.
Kedvencek mentése
Ha már biztos, hogy újra kell telepíteni az operációs rendszert vagy elköltözünk egy másik gépre, akkor mentsük el a \Documents and Settings\felhasználónév\Favorites mappa tartalmát. Ahol a felhasználónév az adott felhasználó bejelentkezési neve. Egyszerre elmenthetjük mindenkiét, nem kell egyenként bejelentkezni. A bejegyzések 1 KB hosszúságúak, így nem kell nagyméretű állománymásolástól tartanunk, általában egy floppy lemez is elegendő. Eddig nem említettük, de a tartalom csoportosítható a könnyebb áttekinthetőség végett: általunk megadott nevű tárolókba és azokból nyíló altárolókba helyezhetők a hivatkozások. A fájlrendszerben azonos néven, mappák és almappák alkotják az Internet Explorer-ben látható tárolókat.
Kedvencek visszatöltése
Újratelepítés után a \Documents and Settings\felhasználónév\Favorites mappában található néhány alapértelmezett bejegyzés. Mi döntünk arról, hogy meghagyjuk vagy töröljük őket. Lényeg, hogy az előzőleg elmentett fájlokat másoljuk vissza eredeti helyükre és lépjünk ki az esetlegesen futó Intézőből vagy Internet Explorer-ből, majd indítsuk el őket ismét.
Hányszor látogattunk egy helyet?
Érdekesség szintjén és statisztika készítés céljából egyaránt kíváncsiak lehetünk, hogy vajon egy-egy helyet hányszor látogattunk eddig. Megtudhatjuk, ha az Intézőben vagy az Internet Explorer-ben megnyitjuk a "Kedvencek" ("Favorites") menüt, rákattintunk egy bejegyzésre a jobboldali egérgombbal és kiválasztjuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt. A megjelenő ablak "Webdokumentum" ("Web Document") oldalán található "Látogatások" ("Visit") felirat mellett látható az eddigi látogatások száma. Előfordulhat, hogy a rendszer valami miatt nem tudja számolni, ekkor az "Ismeretlen" ("Unknown") felirattal találkozunk. Ugyanerre az eredményre jutunk, ha az Intézőben megnyitjuk a \Documents and Settings\felhasználónév\Favorites mappát és ott kattintunk egy fájlra a jobboldali egérgombbal.
Kapcsolat nélküli mód beállítása
A kapcsolat nélküli mód annyit jelent, hogy az adott weblapot a rendszer letölti a helyi merevlemezre és akkor is elérhető, ha nincs Internet vagy hálózati kapcsolatunk. A szinkronizálásról az operációs rendszer automatikusan gondoskodik, de kézzel is elvégezhetjük. Nyissuk meg a fenti tulajdonságlapot és aktivizáljuk a "Legyen elérhető a lap kapcsolat nélküli módban" ("Make this page available offline") jelölőnégyzetet. Fontos, hogy abban az esetben nem áll rendelkezésünkre ez a lehetőség, ha a "Látogatások" ("Visit") mellett az "Ismeretlen" ("Unknown") felirat szerepel.
Kedvencek megjelenítése a Start menüben
Windows XP:
Kattintsunk a tálcán a jobboldali egérgombbal és válasszuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt. Lépjünk a "Start menü" ("Start menu") oldalra és kattintsunk a "Testreszabás" ("Customize") gombra. Megjelenik egy újabb ablak, melynek a "Speciális" ("Advanced") oldalán található egy jelölőnégyzetekből és rádiógombokból álló lista. Keressük meg a "Kedvencek menü" ("Favorites menu") jelölőnégyzetet, pipáljuk ki, végül az "OK" gombbal zárjuk be az ablakot.
Windows 2000:
Kattintsuk szintén a tálcán a jobboldali egérgombbal és válasszuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt. A megjelenő ablakban lépjünk a "Speciális" ("Advanced") oldalra. Az ablak alján található listában aktivizáljuk a "Kedvencek megjelenítése" ("Display Favorites") jelölőnégyzetet.