Windows - Microsoft Outlook felkészítése az Exchange szerverrel való együttműködésre

Az Exchange 2000 Server több szolgáltatása csak megfelelő kliensoldali alkalmazásokkal használható ki. Ilyen például a Microsoft Outlook, amely minden részében képes az együttműködésre, de csak megfelelő konfiguráció után. Cikkünkben leírjuk, hogy milyen beállításokkal használható ki a lehetőség teljes skálája, mind a telepítésnél, mind a már működő rendszer átkonfigurálásánál.
Az Office és/vagy az Outlook kliens telepítéséhez minimálisan kiemelt felhasználói (power users) jogok szükségesek. Active Directory hálózatokban, ahol ezek nincsenek meg, rendszergazdaként kell bejelentkezni a telepítés előtt.
Outlook 2000 beállítása a telepítést követően
Végezzük el az Outlook telepítését, ha nem önálló termékként vásároltuk meg, akkor az Office csomagban található meg. Alapértelmezésben a telepítő elhelyez egy parancsikont az asztalon. Kattintsunk rá, konfigurálni az első indítás alkalmával lehet. Egy varázsló lesz a segítségünkre, melynek az első oldaláról lépjünk tovább.
A következő oldalon felajánlja, hogy a rendszerben található e-mail kliensek meglévő levelezési beállításait importálhatjuk az Outlook-ba. Ez annyiban jó, hogy nem kell ismét létrehozni a beállításokat, de célunknak mégsem felel meg, mert példának okáért az Outlook Express nem képes együttműködni az Exchange-el és így az Outlook is ennek megfelelő irányvonalat vesz fel. Nem tudjuk tehát megúszni a levelezési fiókok újrakonfigurálását. Kattintsunk az "Egyik sem" sorra és lépjünk tovább.
Most következik az egyik leglényegesebb beállítás. Három rádiógomb közül választva lehet meghatározni az Outlook működésének további irányvonalát. A felső - "Csak Internet" feliratú - gomb kiválasztásával ugyanarra az eredményre jutunk, mint ha az Outlook Express beállításait vettük volna át. Természetesen a postafiókokat létre kell hozni, de az Exchange plusz funkciói nem érhetők el. Az alsó rádiógomb ("Elektronikus levelezés nélkül") szintén nem jó, mert az elektronikus levelezésre szükségünk van. Nem marad más, mint a középső "Cég vagy munkacsoport" rádiógomb. Aktivizáljuk és lépjünk tovább.
A következő ablakban győződjünk meg róla, hogy "A következő információs kiszolgáló" rádiógomb aktív. Kapcsoljuk be a "Microsoft Exchange kiszolgáló" jelölőnégyzetet. Ha minden levelezés az Exchange szerveren keresztül megy, akkor nem, ellenkező esetben kapcsoljuk be az "Internet elektronikus levelezés" jelölőnégyzetet is. Mivel utóbbi nélkülözhető, maradjunk annál a változatnál, hogy csak az Exchange-et használjuk. Kattintsunk a "Tovább" gombra.
Adjuk meg az Exchange kiszolgáló nevét vagy IP címét a "Microsoft Exchange kiszolgáló" mezőben, majd a felhasználó postafiókját. Lépjünk tovább.
Megkérdezi a varázsló, hogy el szoktuk-e vinni a gépet máshová. A kérdés lényege, hogy kívánunk-e offline üzenet és címjegyzék elérést és szinkronizálást használni. Laptop gépeknél mindenképpen igennel válaszoljunk, ellenkező esetben az Outlook működtetéséhez nélkülözhetetlen lesz az Exchange kiszolgálóval való állandó kapcsolat.
Ezzel véget ér a varázsló lényegi működése. Ha kilépünk, elindul az Outlook és megpróbálja felvenni a kapcsolatot az Exchange kiszolgálóval. Amennyiben nem sikerül, hibaüzenetek és kérdések sora jelenik meg, de bármit is válaszolunk, nem tudjuk elindítani az elektronikus levelezést.
A fent ismertetett sorrendben csak akkor jelennek meg az ablakok, ha egy olyan operációs rendszerre telepítjük az Outlook-ot, amelyiken korábban még nem volt. Ha volt és eltávolítottuk, akkor is megmaradnak az alapvető beállítások és más ablakokkal találkozunk.
Outlook 2000 beállítása utólag
Honnan tudjuk meg, hogy Exchange használatra van konfigurálva az Outlook? Nézzük meg az Eszközök > Beállítások > Levelezési szolgáltatások oldalt. Exchange használat esetén be van kapcsolva a "Microsoft Exchange kiszolgáló" jelölőnégyzet. Ha több profilt használunk, lenni kell köztük egy "MS Exchange beállítások" névvel ellátottnak. Amennyiben nincs ilyen menüpont, csak Internetes levelezésre lett konfigurálva az Outlook. Ilyenkor a következőképpen lehet átállítani Exchange-re:
Keressük meg az Eszközök > Beállítások > Levélkézbesítés > Levelezési támogatás újrakonfigurálása gombot és kattintsunk rá. Megjelenik ugyanaz az ablak, amit az előző varázsló második oldalán láttunk. Válasszuk ki a középső "Cég vagy munkacsoport" nevű rádiógombot és lépjünk tovább. Ezúttal egy figyelmeztetés lesz látható: amit tenni szándékozunk az összes felhasználó beállításait befolyásolni fogja. Ha nemleges választ adunk, visszatérünk az Outlook-ba és nem történik semmi. Ha igenlőt, akkor kilép az Outlook és újra el kell indítanunk. Tegyük meg. Immár létezik az Eszközök > Beállítások > Levelezési szolgáltatások oldal. Lépjünk ki ismét és nyissuk meg a Vezérlőpult > Posta ikont. A megjelenő ablak "Szolgáltatás" oldalán láthatók a rendszerben lévő profilok. Célunk, hogy létrehozzunk egy újat az Exchange eléréséhez. Nyomjuk le a "Hozzáadás" gombot. Válasszuk ki a "Microsoft Exchange kiszolgáló" sort és kattintsunk az "OK" gombra. Írjuk be a kiszolgáló nevét és a "Postaláda" mezőbe írjuk be a felhasználó postafiókjának nevét (e-mail cím @ előtti része). Az esetek nagy részében a többi beállítással nem kell foglalkoznunk. Lépjünk ki a beállító ablakból és ha kéri a rendszer a postafiók eléréséhez nevünket, jelszavunkat és a tartomány nevét, adjuk meg. Ezt követően létrejön a kapcsolat meglétének ellenőrzése.
Elvileg nem kell mást tennünk, mert automatikusan bekerül és aktivizálódik az Outlook, Eszközök > Beállítások > Levelezési szolgáltatások oldalon a "Microsoft Exchange kiszolgáló" jelölőnégyzet. Ebben a változatában párhuzamosan működik az Internetes levelezéssel, míg az előző fejezetben szándékosan csak Exchange elérést konfiguráltunk, hogy mindkét változatot bemutassuk.