Windows - Microsoft Outlook levelezés áthelyezése másik mappába

Az Outlook Express-nél elég egyszerű megváltoztatni a teljes levelezés tárolására szolgáló mappa elérési útvonalát, csak egy beállító ablakban kell átírni a helyet. Más a helyzet a Microsoft Outlook programjánál, ott egy trükköt kell alkalmaznunk a siker érdekében. Hogy miért kell egyáltalán megváltoztatni az alapértelmezett helyet? Szó sincs róla, hogy kell, de rendszergazdai szemszögből célszerű. Például átirányíthatjuk mindenki levelezését egyetlen mappába és az abból nyíló almappákba. Később elegendő csak a főmappát menteni az összes felhasználó, összes levelének mentéséhez.
Egy másik hasonló célzatú felhasználási javaslat: sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy minden személyes dokumentumukat és adataikat egyetlen mappába vagy kötetre, esetleg egy csak e célra tartott merevlemezre mentik - ide irányítják a levelezésüket is. Ha nem kell innen-onnan összeválogatni az archiválandó fájlokat CD írás előtt, akkor egyrészt időt takaríthatunk meg, másrészt biztosan nem felejtünk ki semmit. Probléma többnyire az Outlook levelezésének áthelyezésével szokott lenni.
Hol tárolja az Outlook a leveleket?
Minden felhasználó saját profiljában a következő elérési útvonalon:
\ Documents and Settings \ felhasználónév \ Local Settings \ Application Data \ Microsoft \ Outlook
Ahol a "felhasználónév" az adott felhasználó bejelentkezési neve. Az útvonal egyébként látszik az Outlook-on belül is, ha sorrendben a következő helyekre kattintunk: Eszközök > Beállítások > Levelezés beállításai > Adatfájlok.
Az Outlook Express-el ellentétben a teljes levelezés egyetlen állományban található, melynek neve: OUTLOOK.PST
Hogy helyezhető át?
Elsőként lépjünk ki az Outlook-ból, mert amíg fut, kizárólagos joggal tartja nyitva az OUTLOOK.PST fájlt.
Ezután mozgassuk át a fájlt a kívánt helyre vagy másoljuk át és töröljük az eredetit. Lényeg, hogy ne maradjon meg az eredeti helyen egyetlen példány sem belőle.
Indítsuk el az Outlook-ot. Azonnal megjelenik egy hibaüzenet, mely szerint nem találja a fájlt. Kattintsunk rá az "OK" gombra - mást úgysem tudunk tenni.
Most jön a lényeg: megjelenik egy dialógus ablak, amiben két dolgot tehetünk: vagy rámutatunk az áthelyezett OUTLOOK.PST fájlra vagy egyszerűen egy üres helyre mutatunk. Utóbbi esetben az adott helyen létrejön az OUTLOOK.PST egy új példánya - üres levelezéssel.
Előfordulhat, hogy további hibaüzenetek is megjelennek, ne foglalkozzunk velük, adjunk mindenhol igenlő választ. Lépjünk ki, majd indítsuk el ismét az Outlook-ot, még mindig jelenhet meg tájékoztató ablak a változásról, ismét válaszoljunk igennel. A következő indítás alkalmával már nem jelenik meg semmi, zavartalanul használhatjuk az új tárhelyet.
Az áthelyezés sikerességét ellenőrizzük az Eszközök > Beállítások > Levelezés beállításai > Adatfájlok ablakban megjelenő elérési útvonallal.