Windows - Egy merevlemezen több operációs rendszer avagy hogy indítható ismét a Windows 2000/XP egy Windows 98 feltelepítése után?

Valószínűleg sokan jártak már úgy, hogy a Windows 2000/XP telepítését követően egy Windows 98-at is felraktak a gépre, aminek egyenes következménye lett, hogy a korábbi operációs rendszereket nem tudták elindítani. Ugyanezzel járhat (bár nem mindig) ha egy "98-as" merevlemezt második meghajtóként, ideiglenesen teszünk a gépbe. Vajon miért történik ez és hogy lehet visszaállítani az eredeti állapotot?
Rendszerindítás különbségek
A probléma alapja, hogy a Windows 9x sorozat más MBR-t (Master Boot Record = fő indítórekord) használ, mint a Windows NT/2000/XP. Alapvetően nem ez a gond, hanem az, hogy a kompatibilitás egyirányú: a Windows NT/2000/XP kezeli a Windows 9x rendszerindító rekordját, fordítva viszont nem. Ráadásul a Windows 98 a telepítés egyik fázisában kérdés és tekintet nélkül felülírja az MBR-t, nem törődve azzal, hogy másik operációs rendszer is lehet a gépen vagy esetleg valamilyen boot manager program van telepítve.
MBR és boot rekord javítás
1. Egy korábbi cikkünkben már írtunk a DISKPROBE nevű segédprogramról, mely a Windows telepítő CD-n lévő /support/tools mappában lévő SETUP.EXE-vel telepíthető (lásd a kapcsolódó cikkeket) más alkalmazásokkal egyetemben. Ezzel a programmal meg lehet oldani az MBR 512 bájtjának mentését és visszatöltését. Jelen esetben hátránya, hogy csak működő operációs rendszer alatt használható, így a merevlemezt át kell helyezni egy másik üzemképes gépbe és ott kell elvégezni a korrekciót. Természetesen használhatunk külső gyártó által készített programokat is, legjobb, ha floppyról vagy CD-ről lehet futtatni őket.
2. A Windows 2000/XP újratelepítésével visszaáll az MBR. Ezt a lehetőséget csak akkor javasoljuk, ha egyébként is újra akarjuk telepíteni a rendszert vagy egy továbbit akarunk elhelyezni a gépen. Például felraktunk egy Windows 2000-et, majd egy Windows 98-t. Ekkor a 2000 már nem indul, de szükségünk van még egy XP-re is. Hagyjuk az MBR-t ahogy van és telepítsük az XP-t, ami visszaállítja a boot rekordot és használhatóvá teszi mindhárom operációs rendszert.
3. Kevesebb feltétellel és könnyebben használható a helyreállító konzol, ami egy parancssori alkalmazás és nem igényli az operációs rendszer futását. Külön pozitívum, hogy a telepítő CD segítségével is futtatható.
Helyezzük a Windows 2000 vagy XP telepítő CD-t a meghajtóba és indítsuk el róla a gépet. Csináljunk úgy, mintha most telepítenénk az operációs rendszert, de figyeljük a képernyőt. Amikor a kék színű karakteres fázisban azt látjuk kiírva az aljára, hogy "J-Javítás" ("R-Repair") nyomjuk le a J (angol verzióban az R) billentyűt.
Rövid várakozást követően elindul a helyreállító konzol. Megvizsgálja a merevlemezt és megkeresi az operációs rendszereket. Ha több van belőlük, választhatunk, hogy melyikbe lépünk be. Ezután meg kell adni a rendszergazda jelszavát és parancssorban használatba vehetjük a gépet. Nem csak a hagyományos utasítások állnak rendelkezésünkre, hanem jó néhány speciális parancs is, melyekről a "Help" szó begépelésével kaphatunk tájékoztatást. Számunkra most kettő érdekes:
Az első neve: FIXMBR, feladata az MBR újraírása a Windows 2000/XP-nek megfelelően. Írjuk be kapcsolók nélkül, megjelenik egy figyelmeztető szöveg, alatta egy kérdéssel: biztosak vagyunk a folytatásban? Válaszoljunk az i (angol verzióban az y) billentyű lenyomásával, hiszen ez a célunk.
Tapasztalataink szerint a Windows 98 nem csak az MBR-t, de a partíciók indítórekordját is megváltoztatja (nem minden esetben), ekkor előfordulhat, hogy az MBR újraírása nem hozza meg a kívánt eredményt. Ilyen esetekre készült a FIXBOOT parancs. Használata ugyanúgy történik, mint a FIXMBR-é. Célszerű tehát mindkettőt használni.
A konzolból az EXIT begépelésével léphetünk ki és indíthatjuk újra a számítógépet, remélhetőleg már a merevlemezről és minden operációs rendszert látva. Ne feledjük a telepítő CD-t kivenni a meghajtóból.