Windows - Egy hiba és megoldása: ha az Internet Explorer csak BMP-ben tudja menteni a weblapok képeit

Bizonyos körülmények között az Internet Explorer szinte összes verziójánál (még Windows XP alatt is) előállhat, hogy böngészés közben csak BMP formátumban teszi lehetővé a weblapok képeinek mentését. Mi okozhatja ezt a nem mindennapi hibát? És főleg, hogy lehet elhárítani? Mindkét kérdésre több lehetséges válasz létezik, alábbiakban ezeket keressük meg.
Internetes honlapokon általában nem találkozunk BMP formátumú képekkel. Az ok nagyon egyszerű: a tömörítetlen tárolás nagy helyigénnyel jár és ez nem egyeztethető össze az Internet "mindig kicsi" sávszélességével. Sokkal inkább megfelel a célnak a GIF, JPG vagy más kis helyigényű formátum. A Windows viszont alapvetően tömörítetlen BMP formátumban kezeli a képeket, elég, ha az ALT + PRINT SCREEN billentyűkombinációval vágólapra helyezett ablakokat említjük. Emellett azonban ismer és képes kezelni jó néhány más formátumot is.
Előfordulhat egy érdekes jelenség: menteni szeretnénk egy weblap valamely képét, de az Internet Explorer csak a BMP-t ajánlja fel. Vajon elveszett a JPG vagy a GIF? Ha az eredeti kép JPG, akkor hogy jön ide a BMP? A lehetséges okok a következők:
1. Az Explorer egy helyi gyorsítótárban helyezi el a látogatott weboldalakat, így kapcsolat nélküli módban is meg tudjuk nézni őket. Amennyiben betelik a tár, előállhat a fenti szituáció.
Ekkor a következőt kell tennünk:
Nyissuk meg a Vezérlőpult > Internetbeállítások (Control Panel > Internet Options) ablakot és az "Általános" ("General") oldalon kattintsunk a "Fájlok törlése" ("Delete files") gombra. A "Beállítások" ("Settings") gombbal előcsalható ablak csuszkájával lehet szabályozni az átmeneti tár méretét, a felette lévő rádiógombokkal pedig szabályozhatjuk a használatát.
2. Másik hiba ok, hogy be van kapcsolva a titkosított kapcsolattal megtekintett oldalak mentésének tiltása és éppen egy ilyen oldal képét akarjuk rögzíteni. Nyissuk meg a Vezérlőpult > Internetbeállítások (Control Panel > Internet Options) ablakot és a "Speciális" ("Advanced") oldalon kapcsoljuk ki a "Titkosított lapokat ne mentsen a lemezre." ("Do not save encrypted pages to disk") jelölőnégyzetet.
3. A harmadik ok szintén nem magától értetődő: akkor áll elő, ha olyan oldalt nézünk, aminek a címe tartalmaz felhasználónév:jelszó (username:password) tagot (pl.: http://username:password@com). Ekkor már nem olyan egyszerű a helyzet, ugyanis pont a fent említett átmeneti tárolót kell megkeresni. A Vezérlőpult > Internetbeállítások > Általános > Beállítások (Control Panel > Internet Options > General > Settings) ablakban a "Jelenlegi hely" ("Current location") felirat mellett találjuk az elérési utat. Tallózzunk el a tárolómappába, keressük meg a mentendő képet és másoljuk át egy általunk megadott helyre.
Másik megoldás, hogy írjuk be közvetlenül a kép URL-jét (pl.: http://username:password@com/picture.gif), letöltődése után kattintsunk rá a jobboldali egérgombbal és válasszuk a "Kép mentése másként" ("Save Picture As") menüpontot.