Windows - Automatikus lemezkarbantartás parancssorból

A Windows XP rendelkezik egy hasznos segédprogrammal, mellyel az ideiglenes fájlok törölhetők a merevlemezről. Cikkünkben ennek egy hibrid, parancssori/grafikus változatával foglalkozunk. Előnye, hogy néhány egérkattintással akár 65536 különböző konfigurációt is létrehozhatunk teljesen személyre szabva az ellenőrzés folyamatát. Kezelése rendkívül egyszerű, programokból, batch fájlokból is meghívható.
Hol érhető el a lemezkarbantartó program?
A Kellékek > Rendszereszközök > Lemezkarbantartó (Accessories > System Tools > Disk Clenaup) útvonalon, de az Intézőben egy meghajtóra kattintva a jobboldali egérgombbal az előhívható tulajdonságlap eszközei között is szerepel.
Mik azok az átmeneti vagy ideiglenes fájlok?
Az operációs rendszer és egyes alkalmazások által létrehozott segédfájlok, melyek egy adott feladat elvégzésének ideje alatt kerülnek felhasználásra és később "szemétként" a merevlemezen maradnak foglalva az értékes tárterületet. Időnként el kell távolítani őket, bár méretüket a rendszer korlátozza, de a rendelkezésre álló tárterület elfogyása esetén előfordulhat, hogy egyes rendszerfunkciók nem vagy hibásan működhetnek.
Milyen ideiglenes fájlok távolíthatók el a lemezkarbantartó programmal?
 • Ideiglenes telepítőfájlok - A "Setup" programok generálják egy alkalmazás telepítésénél.
 • Letöltött programfájlok - Általában ActiveX és Java komponenseket jelent, melyek automatikusan töltődnek le egy weblap megtekintésénél. Helye a %systemroot%\Downloaded Program Files mappa.
 • Ideiglenes Internet fájlok - Weboldalakhoz tartozó adatok helyi merevlemezen lévő automatikus másolatai. Céljuk, hogy kapcsolat nélküli módban megtekinthetők legyenek. Helyileg a felhasználói profilokban találhatók a %userprofile%\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5 mappában.
 • Weblapok helyi másolata - Weboldalak helyi merevlemezen lévő automatikus másolatai. Helyük megegyezik az előzővel.
 • Hibakeresési kiírt fájlok - Hibakeresések eredményei.
 • Régi Chkdsk fájlok - A CHKDSK lemezellenőrző segédprogram által detektált hibás fájlok és fájltöredékek, speciális állományokban kerülnek mentésre, ezek a chkdsk fájlok.
 • Lomtár
 • Ideiglenes távoli asztal fájlok
 • Telepítési naplófájlok - Telepítő programok által generált naplófájlok. Általában a telepítés sikeres és sikertelen eseményeit rögzítik, nyomkövetési céllal.
 • Ideiglenes fájlok - Alkalmazások által generált átmeneti állományok (temp files).
 • Webclient/Publisher átmeneti fájlok.
 • Ideiglenes kapcsolat nélküli fájlok - Hálózati mappák helyi másolatainak gyorsítótára.
 • A tartalomindexelő katalógusfájljai - Az Indexelő szolgáltatás által generált ideiglenes fájlok.
A fentieken kívül egy plusz szolgáltatást is nyújt a segédprogram: képes valós időben tömöríteni a régen használt állományokat. Megnyitásuk esetén a háttérben csomagolja ki őket, így a felhasználó csupán minimális teljesítmény csökkenésből veszi észre (vagy még abból sem) a szolgáltatás működését.
Lemezkarbantartás parancssorból
Indítsunk el egy parancssori ablakot és adjuk ki a következő utasítást:
cleanmgr /d c: /sageset:1
Ahol a /d kapcsoló után az ellenőrizendő meghajtó betűjele található.
A /sageset kapcsoló már több magyarázatra szorul:
Meg kell adnunk egy számot 0 és 65535 között. Minden szám egy önálló konfigurációt jelent. A fenti parancs kiadása után megjelenik egy ablak, ahol egy listában láthatók a végrehajtható feladatok.
A jelölőnégyzetek segítségével határozhatjuk meg a törlendő átmeneti fájlok típusát, illetve a régen használt fájlok tömörítését. Ha végeztünk, kattintsunk az "OK" gombra és az ablak bezáródik. Ezzel létrehoztuk az 1-es számú konfigurációt. Írjuk be a következő sort:

cleanmgr /d c: /sageset:5
Most az 5-ös számú konfigurációt szerkeszthetjük. Ha ismét 1-et adunk meg, akkor visszatérünk az 1-es konfigurációhoz.
Összesen tehát 65536 különböző beállításcsoport létrehozására van lehetőség.
Már csak az a kérdés, hogy lehet az egyes konfigurációk alkalmazásával a lemezkarbantartót futtatni?
Az alábbi módon:
cleanmgr /d c: /sagerun:1
A /sagerun kapcsoló után egyszerűen adjuk meg a konfiguráció sorszámát és elindul a lemezkarbantartó program.