Windows - Különbségek az Exchange 2000 natív és kevert módjai között

Windows 2000 szervereknél lehetett először natív (native) és vegyes vagy kevert (mixed) módról hallani. Szükségességét a korábbi NT rendszerekkel való kompatibilitás indokolta, aminek az egyik negatív következménye, hogy nem használhatók ki a 2000 új lehetőségei (pontosabban csak korlátozott mértékben). Ugyanez létezik az Exchange 2000 kiszolgálónál is, de vajon milyen megkötésekkel és előnyökkel jár a kétféle üzemmód használata? Milyen szolgáltatások használhatók és milyenek nem?
A Windows 2000 merőben új szolgáltatásokkal jelent meg. Sokkal szigorúbb feltételeket követelt meg a biztonság terén a kliensektől, bevezette a csoportházirendet, a Kerberos protokollt és számos más eddig Windows-os körökben ismeretlen összetevőt. Címtárrendszer már az NT-ben is létezett, de hatékonyságát, konfigurálhatóságát össze sem lehet hasonlítani a Windows 2000 Active Directory-val. Nem hagyható viszont figyelmen kívül az a tény, hogy az NT szerverek széles körben elterjedtek. Egy Windows 2000 szerver beillesztése a hálózatba nem járhatott a meglévő összes operációs rendszer cseréjével, szükséges volt az együttműködés kialakítása. Ennek okán kétféle üzemmódban képes egy Windows 2000 szerver működni: kevertben (mixed), ekkor fennáll az NT kiszolgálókkal való kapcsolattartás és címtárrendszer használatának lehetősége. Valamint natívban (native), amikor már csak Windows 2000 vagy későbbi operációs rendszerek képesek megfelelően tagjai lenni a hálózatnak. Utóbbi kitágítja a lehetőségeket, igénybe vehetők addig inaktív szolgáltatások.
Ugyanez a helyzet az Exchange 2000 Server-el is, csak itt a korábbi Exchange verziókkal (5.5) való kompatibilitás jelenti az okot.
Mindkét rendszernél a kevert mód az alapértelmezett és mindkettőnél egyirányú az átváltás: ha egyszer kevert módból natívba kapcsolunk, soha többé nem válthatunk vissza kevert módba. Az Exchange 2000 Server natív módja független a Windows 2000 Server natív módjától.
Mikor válthatjuk át az Exchange 2000 szervert natív módba?
Ha a hálózatban csak Exchange 2000 vagy újabb kiszolgálók vannak és nem használunk (és a jövőben sem fogunk) Exchange 5.5 vagy korábbi kiszolgálókat.
Átkapcsolás natív módba
Indítsuk el a "System Manager" konzolt és kattintsunk a "First Organization (Exchange)" gyökérpontra a jobboldali egérgombbal, majd válasszuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt.
A megjelenő ablak "General" oldalának alsó felében találunk egy "Change Mode" gombot. Kattintsunk rá. Kapunk egy figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy a visszaváltás már nem lehetséges. Erősítsük meg a szándékunkat és megkezdődik az átkapcsolás.
Mindez csak akkor lehetséges, ha az "Operation mode" mezőben a "Mixed Mode (can support pre-Exchange 2000 Servers)" felirat olvasható.

Különbségek a két mód között
  • A kevert mód előnyei
Az Exchange 2000 kiszolgáló együtt tud működni az Exchange 5.x kiszolgálókkal egy vegyes hálózatot alkotva.
  • A natív mód előnyei
A natív mód előnyei azok a funkciók, melyek kevert módban nem állnak rendelkezésre:
Ha az operációs rendszer is natív módban fut, akkor tartományonként 1 millió objektum kezelésére van lehetőség a korábbi 40 000 helyett, ami kihat az Exchange szerverre is.
Módosítható az adminisztratív csoportok neve.
A postafiókok mozgathatók a kiszolgálók és az adminisztratív csoportok között.
Az útválasztó csoportok (Routing groups) összes funkciója csak native módban áll rendelkezésre. Ezen csoportok Exchange kiszolgálók gyűjteményei, melye közvetlen és megbízható kapcsolatban állnak egymással és képesek üzeneteket cserélni.
Kizárólag ebben a módban tartalmazhatja egy egyszerű adminisztratív csoport az összes, szervezeten belüli útválasztó csoportot.
Végül bármelyik kiszolgáló, bármelyik adminisztratív csoportnak lehet a tagja.