Windows - Alapértelmezett Windows komponensek eltávolítása, telepítőkészlet módosítása

A Windows 2000/XP nem kérdezi meg, hogy mely komponenseket akarjuk feltelepíteni. Sokszor nem kívánatos, hogy egy cég gépein például játékok legyenek, de a vezérlőpult programok telepítését és eltávolítását végző moduljával nem lehet mindent eltávolítani. Ha kerülő úton is, de azért megoldható az alapértelmezett komponensek kiiktatása. A módszert továbbfejlesztve rögtön módosíthatjuk az operációs rendszer telepítőkészletét és eleve minden komponenst láthatóvá tehetünk.
Az alábbi probléma csak Windows 2000 alatt áll fenn, Windows XP-ben már finomították az alapértelmezett komponensekkel végezhető műveleteket.
Mik azok az alapértelmezett komponensek?
Olyan alkalmazások, melyek külön kérdés nélkül az operációs rendszer telepítési fázisában kerülnek a gépre.
Általános komponensek eltávolítása
Tallózzunk el a következő helyre: Vezérlőpult > Programok telepítése/törlése > Windows összetevők hozzáadása vagy eltávolítása (Control Panel > Add/Remove Programs > Add/Remove Windows Components).
A listában megjelenő jelölőnégyzetekkel lehet a főbb komponens csoportokat eltávolítani a rendszerből. Van, ahol aktív a "Részletek" ("Details") gomb, ekkor rákattintva további elemek is megjelennek.
Cikkünk alapproblémáját a nem megjelenő komponensek adják, például: játékok, óra, számológép, multimédia, kisegítő lehetőségek, stb.

Nem megjelenő komponensek eltávolítása
A %systemroot%\inf mappában található egy SYSOC.INF fájl (a mappa rejtett ezért először be kell kapcsolni a rejtett fájlok és mappák megjelenítését). Ebben tárolódnak a vezérlőpult programok hozzáadását és eltávolítását végző ablakban megjelenő elemek. Ha megnézzük az egyes bejegyzéseket látható, hogy néhánynál az utolsó előtti paraméterben szerepel a "HIDE" (=rejtett) szó. Töröljük ki, mentsük el az állományt és nyissuk meg ismét a vezérlőpult megfelelő ikonját. Immár láthatók az eddig láthatatlan, de meglévő komponensek is.
Nézzünk egy példát:
A játékokat a következő sor szabályozza:
Games=ocgen.dll,OcEntry,games.inf,HIDE,7
Látható a "HIDE" paraméter jelenléte. Töröljük ki:
Games=ocgen.dll,OcEntry,games.inf,,7
Tegyük meg ugyanezt a következő sorral is:
AccessUtil=ocgen.dll,OcEntry,accessor.inf,,7
Erre azért van szükség, mert hiába kapcsoljuk be a játékok megjelenítését, ha tároló objektum: "Kellékek és segédprogramok" ("Accessories and Utilities") továbbra is rejtett.
Mentsük a fájlt és nyissuk meg a vezérlőpultot.
Keressük meg a "Kellékek és segédprogramok" ("Accessories and Utilities") bejegyzést, kattintsunk rá, majd a "Részletek" ("Details") gombra és megjelenik a játékokat és egyéb kellékeket eltávolító jelölőnégyzet.

Telepítőkészlet módosítása
Joggal merülhet fel az igény, hogy készítsünk eleve olyan operációs rendszer telepítőkészletet, amely alapértelmezésben megjelenít minden szükséges komponenst.
Ehhez másoljuk át a telepítő CD-t a merevlemez egy üres könyvtárába és keressük meg az i386 könyvtár "Sysoc.in_" állományát. Parancssorban csomagoljuk ki:
expand -r sysoc.in_
A -r kapcsoló beállítja a fájl eredeti nevét. Módosítsuk a fentiek szerint, majd nevezzük át a "Sysoc.in_"-t "Sysoc.bak"-ra. Az egész telepítőkészletet írjuk ki CD-re.
Megjegyzés: ahhoz, hogy ismét rendszerindításra képes lemezt kapjunk, szükségünk lesz egy külső gyártó általi CD író szoftverre, mellyel lehet boot CD-t készíteni.