Windows - Mappaátirányítások az Active Directory-ban

Minden felhasználó rendelkezik saját mappákkal, melyekben nem csak ő, hanem a hozzá tartozó alkalmazások is tárolják az adataikat. Active Directory hálózatokban lehetőség nyílik a személyes mappák központosított tárolására, melyeket akármelyik hálózati gépről bejelentkezve el lehet érni. Ily módon például a dokumentumok "követik" tulajdonosaikat. Cikkünkben megnézzük a beállítási lehetőségeket és a szolgáltatás működését.
Felhasználói könyvtárak
Minden felhasználóhoz tartozik egy saját könyvtár. Amíg nincs egy gép Active Directory címtárhoz csatlakoztatva, a helyi merevlemez "Documents and Settings" könyvtárán belül a bejelentkezési névvel megegyező almappákban találhatók meg. Itt tárolódnak az egyén által használt programok beállításai, az asztal ikonjai, a saját dokumentumai, képei, videói és még sorolhatnánk. Röviden: minden, ami a felhasználóhoz tartozik.
Mappák átirányítása a klienseken
Ha a csoportházirend nem tiltja, a felhasználó áthelyezheti a saját könyvtárait a merevlemez egy másik területére vagy esetleg a hálózat egyik kiszolgálójának merevlemezére.
Egy példa: kattintsunk a "Dokumentumok" ("My Documents") mappára a jobboldali egérgombbal és válasszuk ki a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt, majd az "Áthelyezés" ("Move") gombbal adjunk meg egy új helyet.

Mappák átirányítása a csoportházirendben
Több előnye is van, ha központilag tároljuk a felhasználó személyes adatait:
  • Mi magunk tudjuk elvégezni a mentést, nincs szükségünk a felhasználókra.
  • Egyszerre menthető az összes felhasználó összes adata.
  • Az adatok "követik" a felhasználókat, mindegy, hogy melyik gépen jelentkeznek be.
Nem kell megijedni a kivitelezéstől, mert néhány egyszerű beállítás után minden automatikusan történik. Amikor valaki bejelentkezik, letöltődnek az adatai, dolgozhat és kijelentkezés alatt a változtatások visszamásolódnak a kiszolgálóra. Ha a szerver éppen nem elérhető, minden információ helyileg tárolódik és a következő csatlakozás alkalmával szinkronizálódik.
A végrehajtáshoz nyissuk meg a csoportházirendet és keressük meg a következő helyet:
Felhasználó konfigurációja > Windows beállításai > Mappa átirányítása (User Configuration > Windows Settings > Folder Redirection)
Itt láthatjuk, hogy melyik saját mappák helyezhetők át a kiszolgálóra vagy más helyre:
  • "Application Data" - A számítógépre telepített programok, adott felhasználóra vonatkozó beállításai.
  • "Asztal" ("Desktop") - Az asztal beállításai és parancsikonjai.
  • "Dokumentumok" ("My Documents") - Személyes dokumentumokat és ezen belül a képeket ("Képek" ("My Pictures")) tároló, kiemelt fontosságú mappa.
  • "Start Menu" - A Start menüben megjelenő elemeket tárolja.
Minden mappa áthelyezése azonos módon történik:
Kattintsunk rá a jobboldali egérgombbal és lépjünk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüre. A "Cél" ("Target") oldal "Beállítás" ("Settings") legördülő menüjében lehet kiválasztani, hogy mindenki mappáját egy helyre irányítjuk vagy az egyes felhasználói csoportoknak külön helyet definiálunk.
Utóbbi esetben a "Hozzáadás" ("Add") gomb lenyomására megjelenő ablakban a "Tallózás" ("Browse") gombokkal jelöljünk ki egy csoportot és adjuk meg a saját könyvtár helyét, ami az összes csoport tagra fog vonatkozni.
Előbbi esetben a "Célmappa helye" ("Target folder location") szekció "Tallózás" ("Browse") gombjával jelöljük ki a helyet. Célszerű inkább kézzel a \\kiszolgálónév\megosztásnév\%username% formulának megfelelő elérési utat megadni. Ekkor ugyanis a %username% változó helyett az adott felhasználó bejelentkezési nevével megegyező alkönyvtár jön létre minden egyénhez és nem keverednek össze az adatok.

A "Beállítások" ("Settings") oldalon elérhető néhány kapcsoló:
  • "A felhasználó kizárólagos engedélyeket kap a következőhöz:..." ("Grant the user exclusive rights to ...")
Bekapcsolt állapota mellett csak a tulajdonos - tehát az adott felhasználó - férhet hozzá a saját állományaihoz.
  • "A következő tartalmának áthelyezése az új helyre:..." ("Move the contents of ... to the new location")
Bekapcsolt állapota mellett a kijelölt mappa eredeti tartalma áthelyeződik az új helyre (a kiszolgálóra).
A "Házirend eltávolítása" ("Policy Removal") rádiógombjai segítségével meghatározhatjuk, hogy mi történjen a fájlokkal, ha a csoportházirend már nem vonatkozik a felhasználóra.
A "Képek mappa beállításai" ("My Pictures Preferences") rádiógombokkal előírhatjuk, hogy a dokumentumok mappa részeként, azzal együtt kezelje a rendszer vagy attól külön.