Windows - Parancssor funkcióinak kiegészítése

forráskód letöltése
Alábbi tippjeink a Windows 2000/XP parancssori ablakának (Command Prompt) funkcióit bővítik ki. Megnézzük, hogy lehet az almappák és fájlok neveit egy billentyűkombináció segítségével kiíratni, illetve a beírt névtöredékeket kiegészíteni. Automatikusan futtatunk utasításokat a parancssor megnyitáskor. Végül módosítjuk az ablak alapértelmezett színeit.
Mellékelten megtalálhatók az alábbi registry állományok:
"PathCompletionChar.reg" - A CTRL+D billentyűkombináció lenyomására a kurzort követően megjelennek az aktuális mappában lévő almappa és fájlnevek.
"CompletionChar.reg" - A TAB billentyű leütésére az eddig beírt fájl vagy mappanév töredék kiegészül a teljes névre.
"AutoRun.reg" - Egy parancssori ablak elindítása után automatikusan lefuttatja a DIR utasítást.
"DefaultColor.reg" - Megváltoztatja az ablak színét fehér háttérre, fekete betűkkel.
Regisztrációs adatbázis szerkesztése
Az alábbi műveleteket a regisztrációs adatbázisban hajtjuk végre a REGEDIT.EXE segédprogrammal. Indítása a Start > Futtatás (Start > Run) menüvel lehetséges. Írjuk be: regedit és üssük le az ENTER billentyűt.
Minden bejegyzést az alábbi kulcson belül hozzuk létre:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Command Processor]
Almappák és fájlok neveinek kiíratása
A grafikus felület egyik előnye a sok közül, hogy kevesebbet kell gépelni, ha el akarunk indítani egy alkalmazást. Tekintve, hogy a fájl és könyvtárnevek hossza kevésbé van korlátozva, mint volt anno a DOS-ban, parancssorban a CD utasítással eltallózni a mappaszerkezet mélyére, bizony sokszor nem egyszerű feladat. A regisztrációs adatbázis megfelelő pontjának szerkesztésével elérhetjük, hogy bizonyos billentyűk leütésével automatikusan egészüljön ki a parancs a mappa- és fájlnevekkel. A kiegészítés nem függ az eddig begépelt szövegtől, hanem sorrendben egymás után jeleníti meg a neveket.
Ha még nem létezik, hozzuk létre a "PathCompletionChar" nevű, duplaszó (REG_DWORD) típusú bejegyzést. Amennyiben értéknek 9-et adunk meg, a kiegészítést a TAB billentyű végzi, ha 4-et akkor a CTRL+D, ha 6-ot, akkor pedig a CTRL+F.
Számítógép újraindítása nem szükséges, de a megnyitott parancssori ablakokat zárjuk be és nyissuk meg ismét. Tegyük fel, hogy 4-es értéket írtunk be az előbb, ekkor nyomjuk le a CTRL+D billentyűkombinációt és az aktuális mappából nyíló további mappák és fájlok sorban egymás után jelennek meg. Egy almappába való belépéshez írjuk be: CD és addig nyomogassuk a CTRL+D-t, amíg a megfelelő mappanév láthatóvá nem válik. Főleg kevés számú, de hosszú nevű fájloknál, mappáknál érződik a módszer előnye.
Almappák és fájlok neveinek kiegészítése
A fenti módszer továbbfejlesztése, ha nem csak sorrendben jelenítjük meg a neveket, hanem az eddig begépelt névrészletet kiegészíttetjük. Linux - Unix rendszerekben igen népszerű ez a megoldás és semmi akadálya, hogy Windows alatt is megvalósítsuk. Például ismert, hogy az adott mappában van egy STARTING.EXE nevű fájl. Nem kell beírni az egész nevet, elég csak az első néhány karaktert, nyomjuk le a TAB billentyűt (vagy egy választható másik kombinációt) és megtörténik a szöveg kiegészítése a teljes fájl vagy mappanévre - amennyiben lehetséges.
Hozzunk létre ismét egy új duplaszó (REG_DWORD) típusú bejegyzést "CompletionChar" néven. Ha már létezik csak szerkesztenünk kell az értékét. Értékére ugyanazok vonatkoznak, mint az előbb.
Számítógép újraindítása nem szükséges, de a megnyitott parancssori ablakokat zárjuk be és nyissuk meg ismét. Tegyük fel, hogy értéknek 9-et adtunk meg (TAB) és létezik a C:\AUTOEXEC.BAT fájl. Lépjünk a C:\ gyökérbe és nyomjuk le az "A", majd a TAB billentyűket. Megjelenik az AUTOEXEC.BAT fájlnév, pusztán két billentyűleütésre.
Automatikus utasítás végrehajtás parancssor megnyitáskor
Egy parancssori ablak megnyitásakor automatikusan lefuttathatunk parancsokat. Hozzunk létre egy új karakterlánc (REG_SZ) típusú bejegyzést a "AutoRun" néven és értéknek adjuk meg a futtatni kívánt parancs nevét (pl.: dir). Indítsunk el egy új parancssori ablakot és automatikusan végrehajtódik a beírt utasítás.
Nézzünk meg egy példát:
Ha az ablak megnyitása után futtatni akarjuk a DIR parancsot, akkor a karakterlánc értéke:
dir
Ha a DIR után vissza akarunk lépni a C:\ gyökérkönyvtárba, akkor egy második utasítást is meg kell adnunk. Ebben az estben a && karakterekkel kell elválasztani őket egymástól:
dir && cd c:\
Ablak alapértelmezett színeinek megváltoztatása
Alapértelmezésben fekete háttéren fehér betűkkel jelenik meg egy parancssori ablak. A színösszetételek megváltoztatásához hozzunk létre egy új duplaszó (REG_DWORD) típusú bejegyzést "DefaultColor" néven. Ha már létezik, csak szerkesztenünk kell az értékét. Például fehér háttér és fekete betűk megadásához írjunk be hexadecimális "F0"-t.