Windows - Proxy beállítások

Az alábbiakban ismertetünk egy Windows XP-s segédprogramot, mellyel kliensoldalon a proxy kiszolgálók beállítását végezhetjük el. A program átvihető más Windows operációs rendszerek alá is. Használata akkor előnyös, ha a hálózatban nincs Active Directory, de sok a felhasználó. Ekkor célszerű a parancsot paraméterezve egy batch fájlba írni és minden felhasználó első bejelentkezésénél futtatni.
A proxy kiszolgálók szerepe
A kliens gépek böngészői felől érkező HTTP kérések a proxy kiszolgálóhoz futnak be, mely azonnal továbbítja őket az Internet felé. A visszakapott válaszok szintén a proxy kiszolgálón keresztül jutnak el a kliensekhez, de közben készül róluk egy másolat a kiszolgáló helyi merevlemezére. Ha több kliens intézi ugyanazt a kérést, akkor a proxy a helyi gyorsítótárból szolgál ki. Amellett, hogy így lényegesen gyorsabb, mint ha az Internetről érkezne minden adat, csökkenti a mindig szűkös sávszélesség használatot és ellenőrizhetővé teszi a teljes adatforgalmat. Ennélfogva szerepe kettős: egyrészt lehetségesen gyorsítja a webkiszolgálást, másrészt kontrollálható hozzáférés és az adatforgalom.
Professzionális proxy kiszolgálók képesek egymással összekapcsolódva megosztani a terhelést, még gyorsabbá téve a kiszolgálást.
WinHTTP
A WinHTTP a Microsoft, Windows-ban alkalmazott HTTP protokollja. Több verziója létezik, melyek kompatibilisek a HTTP szabványokkal, bár tartalmaznak plusz funkciókat. Programokból lehetséges a megfelelő API függvényekkel kihasználni a további lehetőségeket. Kiszolgáló és kliens oldali verziója is létezik, előbbi csak a Windows szerverekben, utóbbi minden Windows operációs rendszerben megtalálható (Windows 95 OSR2-től kezdve).
Proxycfg
Korábban az Internetről (a Microsoft honlapjáról) lehetett letölteni a PROXYCFG.EXE segédprogramot, mellyel a kliens oldali proxy beállítások módosíthatók, a Windows XP-ben viszont már gyárilag beépítették, megtalálható a %systemroot%\system32 mappában.
Parancssorban, paraméterek nélkül futtatva kiírja az aktuális beállításokat:
proxycfg
Az is megjelenik a képernyőn, hogy melyik regisztrációs adatbázis kulcs alatt tárolódnak az adatok:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\Connections]
A bejegyzés neve: "WinHttpSettings", típusa bináris (REG_BINARY), ezért a REGEDIT-el közvetlenül nem ajánlott a szerkesztése (ajánlott viszont a PROXYCFG-vel). Itt jön a képbe a WinHTTP protokoll.
Figyelem! A fenti registry kulcs addig nem jön létre, amíg nincs meghatározva valamilyen proxy beállítás. Ha viszont létrejött, már nem törlődik.
Az aktuális beállítások a következő paranccsal törölhetők:
proxycfg -d
Kiadása után a kliens gép közvetlenül - a proxy szolgáltatás használata nélkül - éri el a kiszolgálókat.
Kiszolgálót megadni a -p paraméter segítségével lehet.
proxycfg -p ProxyServer
Ahol a "ProxyServer" a kiszolgáló neve.
Mi van, ha a hagyományos HTTP kéréseket másik proxy kiszolgáló kezeli, mint a titkosított HTTPS kéréseket? Erre is van megoldás, a következő példa szemlélteti:
proxycfg -p "http=HTTPProxyServer https=HTTPSProxyServer"
Ahol a kiszolgáló nevét a HTTP előtaggal kell meghatározni, használhatjuk a következő formulát:
proxycfg -p "http=http://HTTPProxyServer.domain.com"
Több kiszolgáló esetén:
proxycfg -p "http=http://HTTPProxyServer1.domain.com HTTPProxyServer2.domain.com"
A kiszolgálóneveket egymástól mindenhol szóközzel kell elválasztani.
Ha nem adjuk meg külön a HTTP és HTTPS tagokat az adott beállítás mindkettőre vonatkozik.
Nincs akadálya az alapértelmezettől (80) eltérő portszám használatának sem:
proxycfg -p "http=http://HTTPProxyServer.domain.com:8080"
Példánkban a 8080-as porton üzemelő proxy-n keresztül zajlik a kommunikáció.
Opcionálisan előírhatjuk azon gépeket, melyek közvetlenül kapják az adatokat. A névmeghatározásnál használhatjuk a '*' helyettesítő karaktert (pl.: *.microsoft.com), de csak és kizárólag gépnevek helyettesítésére (rossz: microsoft.*):
proxycfg -p "http=http://HTTPProxyServer.domain.com" "*.domain.com"
A <local> kifejezés a teljes intranetet jelöli:
proxycfg -p "http=http://HTTPProxyServer.domain.com" "<local>"
Több kizárást is előírhatunk, ekkor ';' választja el a tagokat egymástól:
proxycfg -p "http=http://HTTPProxyServer.domain.com" "<local>;*.domain.com"
Végül még egy hasznos paraméter. Az Internet Explorer aktuális felhasználóra vonatkozó beállításait importálhatjuk a -u kapcsolóval:
proxycfg -u