Windows - Exchange tárolócsoportok használata

Storage Groups 1. rész

A tárolócsoportok az Exchange-ben Storage Groups néven futnak és magukban foglalják a kiszolgáló összes postafiókját, illetve nyilvános mappáját. A telepítés során automatikusan létrejön és konfigurálódik egy tárolócsoport, "First Storage Group" néven. Hogy hozhatunk létre újat? Mi a szerepük? Milyen előnyökkel jár több tároló használata? Ezekre a kérdésekre keresünk választ az alábbiakban.
Hol látható az alapértelmezett tárolócsoport?
Nyissuk meg a System Manager felügyeleti konzolt és tallózzunk el a következő helyre: Servers > (kiszolgálónév) > First Storage Group. Két további tárolót tartalmaz: "Mailbox Store" és "Public Folder Store". Első a felhasználók postafiókjait kezeli, míg az utóbbi a nyilvános mappákat.
Új tárolócsoport létrehozása
Kattintsunk a kiszolgáló nevére a jobboldali egérgombbal, majd az Új > Storage Group (New > Storage Group) menüre.
Egyetlen kötelező paraméterként a "Name" mezőben nevet kell adnunk neki.
A "Transaction log location" mező ezután automatikusan kitöltődik, az itt található elérési út határozza meg a tranzakció napló helyét. Minden művelet, ami az Exchange adatbázisával történik naplózásra kerül és bizonyos határig visszaállítható. Ezenkívül nyomkövetéskor, hibakereséskor is hasznát vehetjük.
A "System path location" mező elérési útja arra a mappára mutat, amelyben a kiszolgáló az átmeneti állományokat és a helyreállított fájlokat helyezi.
A "Log file prefix" mezőben a naplófájlok nevének induló karakterei lesznek láthatók, de csak a tároló létrejötte után.
Biztonsági szempontból érdekes a "Zero out deleted database pages" jelölőnégyzet. Ha aktivizáljuk, a törölt objektumok valóban törlődnek a merevlemezről és nem csak figyelmen kívül maradnak, mint ha nem lennének ott. Így külső programokkal sem állíthatók vissza. Használatának hátránya, hogy plusz feladatot ró a kiszolgálóra és sok törlésnél ezzel számolnunk kell. A valóságban a legtöbb hálózatban nyugodtan bekapcsolható.
Utolsó jelölőnégyzetünk neve: "Enable circular logging". Aktivizálása annyit jelent, hogy az 5 MB-os maximális méretű naplófájl megtelése esetén a legrégebbi adatok felülíródnak és ezzel végleg elvesznek a fájlméret pedig nem haladja meg soha a maximális korlátot. Javasolt nem élni ezzel a lehetőséggel, mert soha nem lehet tudni, mikor lesz szükségünk a korábbi naplóbejegyzésekre.
A "Details" oldalon írható egy hosszabb megjegyzés a tárolóhoz.
Ha kitöltöttünk minden lényeges adatot, kattintsunk az "OK" gombra, létrejön az új tároló, ami kezdetben még üres. Beállításait a jobboldali egérgombbal rákattintva a "Tulajdonságok" ("Properties") menüvel lehet módosítani. Immár a "Log file prefix" mezőnek is van tartalma.
Új postafiók tároló (mailbox store) létrehozása
Kattintsunk a tárolócsoport nevére a jobboldali egérgombbal és válasszuk az Új > Mailbox Store (New > Mailbox Store) menüt.
Miért jó, hogy létrehozunk még egy tárolót, ahova felhasználói postafiókok tartozhatnak? Azért mert bizonyos műveleteket a többitől függetlenül tudunk végrehajtani. Például kivonhatjuk (dismount) az Exchange kezeléséből és a hozzá tartozó összes felhasználó postafiókja kikapcsolt állapotba kerül. Más tárolókban lévő postafiókok továbbra is használhatók. Ez az egyik legegyszerűbb megoldás a csoportos e-mail letiltásra. Ezenkívül különböző tárolókapacitást írhatunk elő: bizonyos személyek kaphatnak 100 megabájt tárhelyet is, míg mások csak 2 MB-ot, stb.

Térjünk vissza a létrehozáshoz. Megjelenik egy ablak, ami tulajdonképpen az objektum tulajdonság ablaka. Több oldalon keresztül végezhetjük a beállításokat. Nézzük őket sorban:
  • General
Kötelező paraméterként meg kell adnunk a nevét a "Name" mezőben. Például létrehozhatunk külön tárolót minden felhasználói csoporthoz vagy a cég osztályaihoz (informatika, könyvelés, pénztár, vezetőség, titkárság, stb.). A könnyebb megkülönböztethetőség kedvéért használjuk magát a csoport- vagy osztálynevet.
Minden postafiókot kötelezően hozzá kell rendelni egy nyilvános mappa konténerhez (public folder store) az Outlook és IMAP4 kliensek számára. Ezt látjuk a "Default public store" mezőben.
Az "Offline address list" mezőben azt a címlistát jelölhetjük ki, amelyikben akkor is élnek a felhasználók címei, ha az Exchange kiszolgáló nem elérhető, például a notebook-ot használók számára.
Ha aktivizáljuk az "Archive all messages sent or received by mailboxes on this store" jelölőnégyzetet, akkor a "Browse" gomb lenyomása után megadott e-mail címmel rendelkező felhasználóhoz vagy csoporthoz továbbítódik a postafiókok összes küldött és fogadott leveléről egy másolat.
A következő részben folytatjuk a beállítások ismertetését.

Storage Groups cikksorozat