Windows - Merevlemez kötetek elrejtése a felhasználók elől

Biztonsági szempontból sokszor hasznos, ha egyes meghajtó betűjeleket elrejthetünk a felhasználó elől olymódon, hogy a rajtuk lévő információ továbbra is rendelkezésre áll, de az Intézőben nem jelenik meg. Továbbá fennáll annak a lehetősége is, hogy a meghajtók látszanak, de tartalmuk csak a programok számára érhető el. A két módszer együttes alkalmazása még nagyobb biztonságot eredményez a káros felhasználói "ténykedésekkel" szemben.
TweakUI
Az első megoldást a Windows népszerű "tunning" programjában találjuk. A Microsoft honlapjáról letölthető a Windows XP-hez készült Power Toys programcsomag, melynek részét képezi a TweakUI segédprogram. Ezenkívül önállóan is elérhető, gyakorlatilag az összes Windows verzióhoz. Számos apró rendszerszintű beállítás elvégzésére alkalmas és az egyes kötetek elrejtését is ezzel tudjuk legegyszerűbben végrehajtani. Kattintsunk a "My Computer" menü "Drives" elemére, majd a képernyő jobboldalán megjelenő jelölőnégyzetek ki- és bekapcsolásával érhetjük el a kívánt hatást.
A módszer hátránya, hogy minden kliens gépre fel kell telepíteni és ez bizony nagyobb hálózatokban egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Továbbá nem lehetséges csak a tartalom elrejtése.
Csoportházirend
Kiküszöbölhetjük a hiányosságokat, ha Active Directory-t használunk és a csoportházirendet szerkesztjük át. Nyissuk meg a Felügyeleti eszközök > Active Directory - felhasználók és számítógépek (Administrative Tools > Active Directory Users and Computers) MMC konzolt. Kattintsunk arra a szervezeti egységre a jobboldali egérgombbal, melyhez azok a felhasználók tartoznak, akik elől el akarjuk zárni az egyes meghajtókat. Érdekességként megfigyelhető, hogy nem gépenként, hanem felhasználónként szabályozhatunk. A megjelenő menüben lépjünk a "Tulajdonság" ("Properties") ablakra, majd a "Csoportházirend" ("Group Policy") oldal "Szerkesztés" ("Edit") gombjára.
Tallózzunk el a következő házirendhez:
Felhasználó konfigurációja > Felügyeleti sablonok > Windows-összetevők > Windows Intéző > A megadott meghajtók elrejtése a Sajátgépben (User Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Explorer > Hide these specified drives in My Computer).
Nyissuk meg duplakattintással a házirendet és az engedélyezése után elérhetővé válik egy legördülő menü, ahol különböző variációkban választhatjuk ki, hogy mely meghajtó betűjeleket rejtsünk el. A beállítások érvényre jutásakor (a felhasználó legközelebbi bejelentkezésekor) nem fognak látszani sem az Intézőben, sem az egyéb szabványos dialógus ablakokban (megnyitás, mentés, mentés másként, stb.). Tartalmuk viszont elérhető programokból és akkor is, ha a felhasználó begépeli az elérési utat (pl.: d:\mentés\xyz.doc).
A következő házirend neve: "Meghajtókhoz való hozzáférés letiltása a Sajátgépről". Annyiban különbözik az előzőtől, hogy a meghajtó betűjelek továbbra is láthatók, de tartalmuk nem érhető el az Intézővel. Ha mégis megpróbálja a felhasználó, hibajelzést kap. Programokból továbbra is hozzáférhető a rajtuk lévő információ.