Windows - DFS állományrendszer kezelése parancssorból

A Windows 2000 telepítő CD-n található egy segédprogram, mellyel parancssorból - és ezáltal akár programból vagy szkriptekből - konfigurálhatjuk, karbantarthatjuk a DFS (Distributed File System) szolgáltatást. Új gyökérpontot alakíthatunk ki, új bejegyzéseket vehetünk fel, a meglévőket törölhetjük, érvényességüket ellenőrizhetjük, tehát a leggyakoribb műveleteket el tudjuk vele végezni.
A segédprogram alapesetben nem része az operációs rendszernek, de megtalálható a telepítő CD-jén. Helyezzük be a lemezt a meghajtóba és telepítsük fel a \SUPPORT\TOOLS könyvtárban található SUPTOOLS.MSI fájlt. Ezt követően a \Program Files\Support Tools mappában találunk egy programot DFSUTIL.EXE néven. A Support Tools feltelepítése után újra kell indítani a számítógépet - ezt kérésre el is végzi - ekkor az alapértelmezett elérési utak közé felkerül a \Program Files\Support Tools mappa is. Így az operációs rendszer bármely pontjáról elérhetővé válik.
Mi a DFS (Distributed File System = Elosztott fájlrendszer)?
A Windows 2000 Server-ben megjelent szolgáltatással a megosztott könyvtárak egy csoportba rendezhetők és egy megosztás alkönyvtáraiként látszanak. Ezzel egy központi gépen, egy helyen tartható karban a hálózat összes gépének minden megosztott mappája. Ebbe a központi csoportba csak könyvtárak vehetők fel, nyomtatók nem. Továbbá nem lehet többszintű könyvtárrendszert kialakítani - az alkönyvtárakból nem lehet további alkönyvtárakat nyitni. Ha látjuk működés közben a rendszert megértjük, hogy ez nem hátrány. Felhasználóként elég a DFS kiszolgáló elérését ismernünk, nem kell tudnunk, hogy melyik adat hol található fizikailag a hálózatban. A DFS gyökérben megkeressük a szükséges információt és a kiszolgáló automatikusan átirányít minket a tároló gépre (DFS gyökérnek nevezi a Windows 2000 a DFS könyvtárszerkezet csúcsát). Egy hálózatban több DFS csoportot is kialakíthatunk, de mindegyiket külön kiszolgálóra kell helyeznünk, mert egy kiszolgáló csak egyet képes kezelni.
Meglévő DFS bejegyzések listázása
dfsutil /list
Ugyanez egy megadott tartományban:
dfsutil /list:tartománynév
Vigyük tovább a dolgot és kérdezzük le egy tartomány egy megadott kiszolgálóját:
dfsutil /list:tartománynév /dcname:kiszolgálónév
Ha azt is meg akarjuk tudni, hogy melyik gépen található, akkor a /view kapcsolót kell alkalmaznunk:
dfsutil /view:\\DFSgyökér\megosztás
Részletesebb megjelenítést a /level:1 kapcsolóval érhetünk el:
dfsutil /view:\\DFSgyökér\megosztás /level:1
Az eredeti részletességhez a /level:0 kapcsolóval jutunk.
Más információhoz juthatunk a /pktinfo kapcsoló segítségével:
dfsutil /pktinfo
Új gyökér kialakítása
Ha még nincs konfigurálva a DFS szolgáltatás, első feladatunk, hogy létrehozzunk egy új gyökeret:
dfsutil /addroot:gyökérnév /server:kiszolgálónév /share:megosztás
Ahol a kiszolgálónév, annak a számítógépnek a neve, amelyiken a megosztott mappa található (pl.: dorothy). A megosztás pedig a megosztott mappa megosztási neve (pl.: dokumentumok). A gyökérnév egy tetszőleges név.
Ha sok DFS bejegyzésünk van, a könnyebb megkülönböztetés végett célszerű megjegyzést fűzni hozzájuk:
dfsutil /addroot:gyökérnév /server:kiszolgálónév /share:megosztás /comment:szöveg
Meglévő bejegyzések ellenőrzése
Az adott kiszolgálón lévő megosztások metaadatainak ellenőrzése:
dfsutil /verify:\\DFSgyökér\megosztás
Mindez egy adott kiszolgálón:
dfsutil /verify:\\DFSgyökér\megosztás /dcname:kiszolgálónév
Gyökér újrainicializálása
Előfordulhat, hogy egy változtatás még nem jutott érvényre, ilyenkor hasznos az újrainicializáló parancs:
dfsutil /reinit:kiszolgálónév
Bejegyzések eltávolítása
dfsutil /unmap:\\DFSgyökér\DFSmegosztás /root:\\kiszolgálónév\megosztás
Az adott kiszolgáló megosztását távolítja el a DFS gyökér, DFS megosztás elnevezése alól. Ha ez volt az egyetlen bejegyzés a DFS szolgáltatás gyakorlatilag üzemképtelen.
További kapcsolók a következő utasítással jeleníthetők meg:
dfsutil /?
Kezelés az MMC konzolon keresztül
A fenti parancsok sikeres végrehajtásáról egyrészt közvetlenül a parancssori ablakban kapunk tájékoztatást, másrészt a Felügyeleti eszközök > Elosztott fájlrendszer (Administrative Tools > Distributed File System) konzoljában ellenőrizhetjük.
Fontos, hogy a konzol működése nincs szinkronban a DFSUTIL programmal és a "Frissítés" ("Refresh") menüpont sem nyújtja mindig az elvárható eredményt. Megoldás: lépjünk ki, majd indítsuk el újra a konzolt és láthatóvá válnak a parancssorban végrehajtott változtatások.