Windows - Exchange tárolócsoportok használata

Storage Groups 2. rész

Folytatjuk az Exchange tárolási rendszeréről szóló cikksorozatunkat. Mai részben a postafiókokat magában foglaló mailbox store létrehozásának és konfigurálásának az előző részben elkezdett lépéseivel foglalkozunk. Megnézzük, hogy lehet indexelni a felhasználói postafiókok tartalmát a gyorsabb keresés érdekében. Milyen következményekkel járhat ez? Hogy lehet megváltoztatni a kiszolgáló automatikus karbantartási periódusát? Mi történik a karbantartás alatt? És még számos egyéb beállítással foglalkozunk.
  • Database
A "Database" oldal felső két mezőjében módosíthatjuk az Exchange adatbázis (.ebd) és streaming adatbázis (.stm) merevlemezen elfoglalt helyét. Csak akkor érdemes változtatni rajta - például áthelyezni egy másik kötetre vagy merevlemezre - ha a megadott köteten kevés a szabad hely és előreláthatólag nagy lesz az adatbázis mérete.
Következő beállítási lehetőségünk a "Maintenance interval", ami egy automatikus karbantartási időszakot határoz meg. Ekkor hajtódnak végre olyan műveletek az Exchange-ben, melyek végrehajtása normál használat mellett nem feltétlenül sürgős. Ilyen a törölt levelek eltávolítása a kiszolgálóról és annak ellenőrzése, hogy a felhasználók elérték-e a rendelkezésükre álló tárkapacitás felső határát. Alapértelmezésben a karbantartás hajnali 1 és 5 óra között zajlik és a "Customize" gombbal változtathatunk rajta.
A "Do not mount this store at start-up" jelölőnégyzet aktivizálásával elérhetjük, hogy az Exchange indításakor ne legyen üzembehelyezve a postafiók tároló. Ilyenkor manuális karbantartási műveleteket hajthatunk végre, például az adatbázis helyreállítását. Üzemen kívüli (unmounted) állapotban a felhasználók nem fogják tudni elérni és használni a postafiókjaikat.
Az oldal utolsó jelölőnégyzetét ("This database can be overwritten by a restore") csak akkor aktivizáljuk, ha a sérült Exchange adatbázis helyreállításának (kijavításának) már más módja nincs, mint a biztonsági másolatból történő felülírás. Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, a biztonsági másolat felülírja a jelenlegi tartalmat és az azóta beérkezett, de le nem töltött levelek elvesznek.

  • Limits
A "Limits" oldalon állíthatók be a tárolással és törléssel kapcsolatos alapértelmezések. Itteni beállításaink öröklődés útján átkerülnek a felhasználói postafiókokra. Ha a postafiókoknál más beállításokat adunk meg, akkor azok lesznek érvényesek, felülírva az ittenieket. Amikor egy postafiókban tárolt e-mail-ek mérete eléri az első értéket ("Issue warning at"), akkor a kiszolgáló küld egy figyelmeztetést. A második értéknél ("Prohibit send at") megakadályozza a további forgalmat, de csak a küldésre vonatkozóan, míg a harmadiknál ("Prohibit send and receive") a küldés és a fogadás is letiltódik. A figyelmeztetések kiküldése nem azonnal történik, elvéve az erőforrásokat az e-mail forgalom elől, hanem minden nap éjfélkor. Más időpont megadása a "Customize" gombbal lehetséges.
Akár e-mail-t, akár komplett postafiókot törlünk, a Microsoft az Exchange 5.5-ben bevezetett koncepciója szerint nem távolítódik el azonnal a kiszolgálóról. E-mail üzenetek törlés után a "Keep deleted items for (days)" mezőben megadott napig a kiszolgálón maradnak. Alapértelmezésben ez nulla nap, ami annyit jelent, hogy a fent megadott karbantartási intervallumban (hajnali 1 és 5 között) törlődnek. Ugyanez a postafiókokra vonatkozóan alapértelmezés szerint 30 nap és a "Keep deleted mailboxes (days)" mezőben módosíthatjuk. Amikor viszont biztonsági másolatot készítünk az Exchange adatbázisáról, a törlésre jelölt adatok eltávolítódnak kivéve, ha bekapcsoljuk a "Do not permanently delete mailboxes and items until the store has been backed up" jelölőnégyzetet.
  • Full-Text Indexing
Az oldal tartalma csak akkor érhető el, ha létrehoztuk a postafiók tárolóját és készítettünk egy új Index katalógust. Ezért a további beállítások megtekintéséhez kattintsunk az "OK" gombra. Létrejön az új tároló, a rendszer rögtön felajánlja, hogy aktivizálja (mount), fogadjuk el és várjuk meg, amíg minden a helyére kerül. Ezután kattintsunk az újonnan létrejött mailbox store-ra a jobboldali egérgombbal és válasszuk a "Create Full-Text Index" menüt. Mielőtt továbbmennénk, nézzük meg mire is jó ez a funkció:
Az Exchange nyelvtani szabályok szerint minden egyes szót indexel a teljes tárolóban, tehát az összes felhasználó összes levelében. Készít egy kivonatot, amit egy külön adatbázisban tárol. Ezután a keresések nem a levelek tartalmában fognak zajlani, hanem az index adatbázisban. A módszer rendkívüli hatékonyságot jelent, ha sok felhasználó és sok tárolt üzenet van. Ekkor drámaian lecsökken a keresésekre fordított idő.
Visszatérve az index létrehozásához, a következő lépés, hogy megadjuk a kivonati adatbázis helyét. Az alapértelmezett beállításon csak akkor kell változtatni, ha az adott köteten nincs elég szabad hely, vagy biztonsági okokból döntünk másik tároló mellett. Ezután kattintsunk az "OK" gombra és rövid várakozás után létrejön az új index katalógus.
A "Full-Text Indexing" tárolóra kattintva a konzol jobboldalán láthatók a működéssel kapcsolatos információk.
Térjünk vissza ismét a tulajdonságablakhoz. Kattintsunk a jobboldali egérgombbal a postafiók tárolón és válasszuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt, a megjelenő ablakban pedig lépjünk a "Full-Text Indexing" oldalra. Immár szerkeszthető az oldal tartalma.
Az "Update interval" mezőben azt az időintervallumot állíthatjuk be, amikor az új elemek hozzáadódhatnak a kivonati adatbázishoz. A "Rebuild interval" pedig az az időszak, amikor a teljes kivonati adatbázist újraképzi a rendszer. Ha nagy adatmennyiséggel van dolgunk, vegyük figyelembe, hogy igen erőforrás igényes műveletről van szó, amely nagyon leterhelheti az Exchange kiszolgálót, ezért ütemezzük a végrehajtást olyan időszakra, amikor minimális a forgalom.
Mielőtt kilépnénk, győződjünk meg róla, hogy aktív a "This index is currently available for searching by clients" jelölőnégyzet. Ugyanis csak ekkor használhatják a felhasználók az indexelő szolgáltatást. Mikor lehet szükség elzárni a felhasználók elől? Például, amikor manuálisan indítjuk az indexelést vagy egyéb karbantartási műveleteket végzünk.
A szolgáltatás tényleges beindításához kattintsunk a jobboldali egérgombbal a postafiók tárolón és a menüben lépjünk a "Start Full Population" parancsra. Megjelenik egy ablak, melyben a rendszer megerősítést kér a végrehajtásra, ugyanis ez az előbb említett erőforrás igényes művelet kézi indítása.

Storage Groups cikksorozat