Windows - IMAP 4 levelezés Exchange 2000 kiszolgálóval

Az Exchange 2000 Server támogatja az Internet Message Access Protocol 4-es verzióját (IMAP4), mely a POP3 levelezési szolgáltatáshoz sokban hasonlít. Ugyanúgy tartoznak a felhasználókhoz postafiókok, lehet üzeneteket küldeni, fogadni. Mik a két szolgáltatás között a különbségek? Hogy lehet konfigurálni szerver oldalon? Hogy használható kliens oldalon? Ezekre a kérdésekre adunk választ az alábbiakban.
A legfontosabb különbség az IMAP4 és a POP3 szolgáltatás között, hogy az IMAP postaládák úgy viselkednek, mint a nyilvános mappák (public folders), de csak bejelentkezés után érhetők el. Az üzenetek offline módon is megtekinthetők, ekkor a kiszolgálóval történő szinkronizálás során letöltődnek a helyi merevlemezre, illetve online módon, amikor megtekintésükhöz szükség van az Exchange kiszolgálóval való kapcsolatra. Annak ellenére, hogy Exchange szolgáltatásról van szó, nem kell az Outlook-ot Exchange használatra konfigurálni, elegendő csak általános levelezésre (lásd a kapcsolódó cikkeket). Továbbá az Outlook Express-t is használhatjuk.
Kiszolgáló oldali beállítások
Az IMAP4 szolgáltatás a többihez hasonlóan virtuális kiszolgálókon keresztül működik. Nyissuk meg a System Manager konzolban a Servers > (kiszolgálónév) > Protocols > IMAP4 mappát. Itt láthatjuk a telepítéskor létrejött "Default IMAP4 Virtual Server" kiszolgálót. Kattintsunk rá a jobboldali egérgombbal és lépjünk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüre. A beállítási lehetőségek néhány kivételtől eltekintve megegyeznek a POP3 szerverével, ezért csak az eltérésekkel foglalkozunk.
A "General" oldalon találunk plusz két jelölőnégyzetet:
"Include all public folders when a folder list is requested": amikor a kliens lekéri az IMAP4 mappákat, akkor alapértelmezésben megjelennek a nyilvános mappák is. Ez problémát jelenthet, ha a kiszolgálón nagyon sok nyilvános mappa van, mert egyrészt hosszú és ennek következtében kezelhetetlen listát kapunk, másrészt feleslegesen terheli a hálózatot és növeli a kapcsolati időt. Csak akkor hagyjuk aktívan a jelölőnégyzetet, ha nincs vagy kevés nyilvános mappa van a kiszolgálón.
"Enable fast message retrieval": a tényleges üzenetszinkronizálás előtt - mielőtt a kliensek megkezdenék az üzenetek letöltését az IMAP4 mappákból - a feldolgozás gyorsítása végett az Exchange szerver megjósolja az üzenetek számát és méretét. Később mindkét érték változhat a letöltés befejezése után. Jól látszik ez, amikor news szerverekről töltünk le üzeneteket. Egyes kliensprogramok számára a helyes működéshez, korrekt információt kell szolgáltatni és nem becsült eredményt. Ilyenkor hagyjuk üresen a jelölőnégyzetet és nem történik becslés.
Az utolsó különbséget a "Message Format" oldalon találjuk:
A POP3-mal ellentétben az IMAP4 nem támogatja a régebbi UUEncode szabványt a MIME kódolásban.
Kliens oldali beállítások
Nézzük meg az Outlook Express-el, hogy lehet IMAP4 levelező kiszolgálóhoz csatlakozni.
Elsőként létre kell hozni egy új levelezési fiókot. Kattintsunk az Eszközök > Fiókok (Tools > Accounts) menüre. A megjelenő ablakban pedig a "Levelezés" ("Mail") fülre. Itt látjuk felsorolva a meglévő postafiókokat. Vegyünk fel közéjük egy újat a Hozzáadás > Levelezés (Add > Mail) menüvel. Egy varázsló vezet végig a beállításokon, az első oldalon írjuk be a nevünket. A következőn az Exchange e-mail címünket. Eddig minden úgy zajlott, mint egy POP3-as postafiók létrehozásánál. A következő oldal tetején lévő legördülő menüben változtassuk meg az alapértelmezett POP3 beállítást IMAP-ra, majd adjuk meg a beérkező és kimenő levelek kiszolgálójának az Exchange szerver DNS nevét (pl.: server1.microsoft.com). Ezután a postafiók bejelentkezési nevére (alapértelmezésben az e-mail cím @ előtti része) és nem kötelező jelleggel a hozzá tartozó jelszóra lesz szükség. Ezek az adatok megegyeznek a POP3-nál érvényesekkel. Zárjuk be az ablakokat és megjelenik a következő üzenet: "Le szeretné tölteni a mappákat a most hozzáadott levelezési kiszolgálóról?" ("Wold you like to download folders from the mail server you added?"). Válaszoljunk az "Igen" ("Yes") gomb lenyomásával a mappaszinkronizálás megkezdéséhez.
Baloldalon láthatjuk az IMAP kiszolgálót, mellette pedig a mappalistát, kiszolgáló oldali beállításainktól függően a nyilvános mappákkal együtt. Ettől kezdve ugyanúgy használhatjuk az Outlook Express-t, mint ha egy news szolgáltatás üzeneteit néznénk.
A különbség annyi, hogy itt vannak beérkezett üzenetek, elküldött elemek és piszkozatok is. A "Szinkronizációs beállításoknál" ("Synchronization Settings") aktivizálhatjuk az offline üzenetolvasást, mely során a levelek letöltődnek a helyi merevlemezre és hálózati kapcsolat nélkül is olvashatók. Ha nem aktivizáljuk a jelölőnégyzeteket, akkor csak az Exchange kiszolgálóval való kapcsolat alatt lehet olvasni a leveleket.