Windows - Terminálszolgáltatások alkalmazáskiszolgálói módja

A Windows terminálszolgáltatásának egyik előnye, hogy hálózaton keresztül - akár modemes eléréssel is - futtathatók olyan programok, melyek használatát a kliensek hardver paraméterei egyébként nem tennék lehetővé. A szolgáltatás ezen funkciója alkalmazáskiszolgálói módban működik megfelelő hatékonysággal, de ekkor előtérbe kerül néhány kérdés: hogy lehet programokat telepíteni? Futtathatók-e 16 bites kódok? Mi történhet a már feltelepített alkalmazásokkal?
Módok és különbségeik
A terminálszolgáltatások kétféle módban tudnak működni: távfelügyeletiben és alkalmazáskiszolgálóiban. Előbbi inkább a rendszergazdák számára biztosít távoli adminisztrációs eszközt a kiszolgálók, tartományvezérlők karbantartására, korlátozott számú egyidejű hozzáféréssel. Utóbbi nem a megjelenésében hoz változást, hiszen ránézésre nem is biztos, hogy meg tudjuk mondani milyen üzemmódban fut a szolgáltatás, hanem az alapvető működésben. Ilyenkor a Windows erőforrás kezelése - ezalatt főként a memóriakezelés értendő - megváltozik és a terminálszolgáltatás felé tolódik el (csak, ha valóban szükséges). Cél, hogy az erre alkalmas programokat a felhasználók távolról olyan gépeken is használhassák, melyek egyébként nem tennék lehetővé futtatásukat. Az erre alkalmas program azt jelenti, hogy az adott alkalmazás képes többfelhasználós módban működni. Ilyen például a Microsoft Office. Mivel az erőforrások átcsoportosításának célja, hogy az alkalmazások megfelelően fussanak, nem javasolt ezen mód használata tartományvezérlőkön. Másik ok, hogy a már feltelepített programok működése is bizonytalanná válhat, hiszen nem "tudják", hogy milyen módban kell futniuk és esetleg újra kell telepíteni némelyiküket. Ha terminálszolgáltatást alkalmazáskiszolgálói módban akarunk használni, akkor csak erre a célra állítsunk üzembe egy új kiszolgálót, mely nem lesz tartományvezérlő és nem lát el más kiszolgálói feladatot. Alkalmazáskiszolgálói módban a rendelkezésre álló hardver erőforrások korlátozzák az egyidejű felhasználói kapcsolatok számát.
A szolgáltatás telepítése alkalmazáskiszolgálói módban
Nyissuk meg a Vezérlőpult > Programok telepítése/törlése > Windows összetevők hozzáadása vagy eltávolítása (Control Panel > Add/Remove Programs > Add/Remove Windows Components) ablakot és aktivizáljuk a "Terminálszolgáltatások" ("Terminal Services") jelölőnégyzetet. Az "OK" gombra kattintás után megkezdődik a telepítés.
Rövid várakozás után elsőként a szolgáltatás üzemmódját kell kiválasztanunk. Kapcsoljuk be az "Alkalmazáskiszolgálói mód" ("Application server mode") rádiógombot, majd lépjünk tovább.
A következő ablakban választanunk kell, hogy a Windows 2000 vagy Windows NT kompatibilis engedélyekkel akarunk-e dolgozni. Előbbi biztonságosabb és olyan hozzáférési jogosultságokkal futtatja a programokat a terminál felhasználók esetében is, mint a helyi felhasználóknál. Utóbbi "lazít" a hozzáférési jogosultságokon, ami lehetővé teszi a régebbi típusú alkalmazások használatát, de kevésbé biztonságos a rendszer egészét tekintve.
A már feltelepített alkalmazásoktól függően megjelenhet egy lista felsorolva azokat a programokat, melyek nem biztos, hogy a terminálszolgáltatás feltelepítése után is megfelelően fognak működni. A működésképtelenség akkor állhat elő, ha nem képes az adott alkalmazás a többfelhasználós üzemmódra vagy nem ennek megfelelően van telepítve. Ez nem jelenti minden esetben, hogy hibázni fognak a programok, lehet, hogy semmi rendellenességet sem tapasztalunk.
A telepítés utolsó lépéseként újra kell indítani a számítógépet.
Programok telepítése
Programtelepítéseknél nem a szokványos módon kell eljárnunk (pl.: a setup.exe futtatása), hanem a Vezérlőpult > Programok telepítése/törlése > Új programok hozzáadása (Control Panel > Add/Remove Programs > Add New Programs) menüvel lehet a műveletet végrehajtani. Egy varázsló lesz segítségünkre, kövessük a megjelenő utasításokat.
Másik lehetőség, hogy parancssorban kiadjuk a következő utasítást:
change user /install
Ezzel átváltottunk telepítő módba. Telepítsük a szokványos módon az alkalmazást (pl.: setup.exe futtatása). Ha végeztünk, adjuk ki parancssorban a következő utasítást:
change user /execute
Most visszaváltottunk alkalmazás végrehajtási módba. (Az aktuális módot a change user /query paranccsal tudjuk lekérdezni.)
Fontos, hogy a telepítést rendszergazdaként és NTFS partícióra hajtsuk végre.
Programtelepítés utáni teendők
Egyes programoknál tesztelték a terminálszolgáltatás alkalmazáskiszolgálói módjában történő használatot. A lehető legjobb teljesítmény elérése érdekében némelyiküknél a telepítést követően egy parancsfájlt (*.cmd) kell futtatni, melyek a %systemroot%\Application Compatibility Scripts\Install mappában találhatók.
Program neve Parancsfájl neve
Corel Perfect Office 7.0, 32 bites coffice7.cmd
Corel Perfect Office 8,0, 32 bites coffice8.cmd
Microsoft Exchange Client 5.5 winmsg.cmd
Lotus SmartSuite 97, 32 bites ssuite97.cmd
Lotus SmartSuite 9.0 ssuite9.cmd
Microsoft Office 4.3 office43.cmd
Microsoft Office 95 office95.cmd
Microsoft Office 97 SR1 office97.cmd
Microsoft Project 95 msproj95.cmd
Microsoft Project 98 msproj98.cmd
Netscape Communicator 4.0 netcom40.cmd
Netscape Navigator 3.0 netnav30.cmd
Microsoft Outlook 98 outlk98.cmd
Peachtree 2000 pchtree6.cmd
Microsoft SNA Server 3.0 mssna30.cmd
Microsoft SNA Client 4.0 sna40cli.cmd
Microsoft SNA Server 4.0 sna40srv.cmd
Microsoft Visual Studio 6.0 msvs6.cmd
16 és 32 bites programok
Windows 2000 alatt már nem illik 16 bites programot futtatni, mert emulációt kell alkalmaznia az operációs rendszernek lévén, hogy 32 bites kód futtatására van felkészítve. Ha mégis futtatunk 16 bitest, kb. 50 %-os memóriaigény növekedéssel kell számolnunk felhasználónként, továbbá kevesebb felhasználó veheti igénybe a szolgáltatást egy időben.