Windows - IIS metaadatbázis szerkesztése

Resource Kit alkalmazások 3. rész

Az IIS (Internet Information Services) metaadatbázisa számos úton átszerkeszthető. Legbiztonságosabb a felügyeleti konzol használata, de többször ismétlődő konfigurációs lépéseknél jobban járunk egy szkripttel, illetve van még egy lehetőség, mely a resource kit csomagban válik elérhetővé: a REGEDIT.EXE segédprogramhoz hasonló alkalmazással közvetlenül írhatunk a metaaadatbázisba, megváltoztathatjuk a sémáját és egyéb olyan dolgokat hajthatunk végre, amit más úton nem vagy csak nehezen lehet megvalósítani.
Resource Kit alkalmazások
A Resource Kit CD főkönyvtárában lévő SETUP.EXE futtatásával számos segédprogram és dokumentáció kerül a merevlemezre, de sok érdekes alkalmazás marad a CD-n, érintetlenül. Ezek a \APPS könyvtárból nyíló alkönyvtárakban találhatók meg.
Ma sorra kerülő alkalmazásunk a \APPS\METAEDIT mappában lévő "setup.exe" futtatásával telepíthető.
Mi az IIS metaadatbázis? Mi tárolódik benne?
Az IIS szolgáltatás a hozzá kapcsolódó összes konfigurációs adatot egy metaadatbázisban tárolja. Ha létrehozunk egy új web- vagy ftp helyet, újabb bejegyzések jönnek létre az adatbázisban és a bejegyzések alatt hierarchikus rendszerben tárolódnak az új helyhez tartozó beállításaink. Maga az egész adatbázis is szigorúan hierarchikus elrendezésű, a tartalmat jelentő objektumok alá-, fölé- és mellérendeltségi viszonyban állnak egymással. Szerkezetileg a fájlrendszer könyvtáraihoz vagy a regisztrációs adatbázishoz lehetne leginkább hasonlítani.
Egyes bejegyzések értékei örököltethetők. Ez annyit jelent, hogy a hierarchia magasabb pontján álló értékek megjelenhetnek egy alacsonyabb helyen is, ha ott helyileg nincs definiálva más és engedélyezett az öröklődés.
Fizikailag a merevlemez %systemroot%\system32\inetsrv\metainfo.bin fájljában található és az IIS indulásakor töltődik be. Menet közben periódikusan készül az adatokról mentés, kilépéskor szintén. Az IIS 6.0-ig - ami a .NET szerverekben található - az adatbázis bináris felépítésű és egyedi szerkezetű. A 6.0-s verziótól kezdve viszont XML-ben tárolódnak az adatok és egy szövegszerkesztővel is módosíthatók.
Metaedit 2.0
Indítsuk el a Start > Programok > Metaedit 2.0 ikonnal a programot.
Mielőtt bármilyen szerkesztésbe fognánk készítsünk mentést az adatbázisról, mert könnyen tönkretehetjük vagy lehet, hogy később egyszerűen meggondoljuk magunkat. Ehhez kattintsunk a Metabase > Backup/Restore menüpontra. Ugyanazt az ablakot kapjuk, mint ha az "Internet szolgáltatáskezelő" ("Internet Services Manager") felügyeleti konzollal készítenénk el a mentést. A mentett állapotot ugyanezen menü segítségével lehet visszaállítani.
A fenti menüvel a teljes metaadatbázis mentése és helyreállítása oldható meg, de mi van, ha mi csak egy részét szeretnénk menteni, például egy webhelyre vonatkozó minden beállítást? Ebben az esetben exportáljuk az adatokat szövegfájlba. Az ablak bal oldalán lévő faszerkezetben tallózzunk el az LM > W3SVC > 1 kulcshoz. Ha nem módosítottunk semmit az IIS-en, akkor ez az alapértelmezett webhely beállításait tároló kulcs. Kattintsunk a Metabase > Export Text File menüre. Megjelenik egy figyelmeztető ablak, mely szerint időigényes műveletről lehet szó, ha sok adatot kell exportálni és ez a szolgáltatás ideiglenes leállásával járhat. Ha ennek ellenére folytatjuk, kattintsunk az "Igen" ("Yes") gombra. Adjunk meg egy fájlnevet és elérési utat, ahová a mentés történik. Végül még egy utolsó megerősítésre van szükség.
Itt láthatjuk, hogy a metaadatbázis melyik ágát és hova exportáljuk. Kattintsunk ismét az "Igen" ("Yes") gombra. Most kezdődik meg a művelet tényleges végrehajtása. A kapott eredmény egy txt fájl lesz, egyedi szerkezettel. Módosítása nem javasolt.
Az exportálás ellentettjeként később az elmentett kulcsot (vagy teljes adatbázist) a Metabase > Import Text File menüvel vissza lehet állítani.
A képernyő jobb oldalán táblázatos formában megjelenő adatok nem mindig látszanak teljes egészében. Ezen úgy segíthetünk, hogy rákattintunk az egérrel a jobboldali panelre, lenyomjuk a CTRL billentyűt és a numerikus billentyűzeten a + gombot. Minden más panel, lista, vagy táblázat esetében eljárhatunk ugyanígy.
Az adatbázis szerkezetét a "Check" menü "Schema", "Key" és "All Keys" almenüivel ellenőrizhetjük. Fontos, hogy egy frissen telepített IIS-ben is vannak hibák, melyek nem tényleges problémák. Az ok: a segédprogram az ADSI specifikáció szerint ellenőrzi a metaadatbázist és mindent, ami ettől eltér, jelez. Ha duplán kattintunk a hibásnak vélt elemre, a fókusz a faszerkezetben az adott pontra ugrik.
Csökkenthetjük a megjelenő információ mennyiségét, ha a Check > Options menüre megnyíló ablakban töröljük "Severity ..." jelölőnégyzetek valamelyikét vagy a "Max Number of Errors X per key" mezőben csökkentjük a kulcsonként megjelenő hibaüzenetek maximális számát. A View > Error List menüvel lehet a hibajegyzéket eltüntetni.
További információk a "MetaEdit.chm" fájlban találhatók.

Resource Kit alkalmazások cikksorozat