Windows - XML Notepad

XML 11. rész

XML dokumentumainkat eddig kedvenc szövegszerkesztőnkkel készítettük és nem használtunk fel semmilyen segédeszközt. Most ismertetünk egy alkalmazást, mely segítségünkre lesz a dokumentum elkészítésében, szintaktikai elemzésében, megmutatja az adatokat, értékeiket. Javíthatjuk vele a korábban elkészített dokumentumokat, stb. Elsődleges feladata a kisebb XML fájlok könnyű és gyors elkészítése.
Mi az XML Notepad?
Nevével ellentétben nincs köze a Windows beépített "Jegyzettömb" ("Notepad") programjához. Ennek megfelelően nem egészíti ki további funkciókkal és nem is cseréli le. Egy teljesen különálló, független programról van szó.
Feladata szerint a már elkészült XML dokumentumok szintaktikai, logikai hibáit hivatott jelezni. Ezenkívül készíthető vele új dokumentum és átszerkeszthetők a meglévők. Elsősorban kisebb XML állományok készítésére tervezték. Ha nagyobb fába akarjuk vágni a fejszénket, akkor javasolt inkább a SAX vagy SAX2 alkalmazások beszerzése.
Előnyei között megemlíthető, hogy támogatja a nemzetközi karakterkészletek használatát, amit a dokumentum "encoding" értékéből olvas ki, pl.:
<?xml version="1.0" encoding="windows-1252"?>
Készíthető vele dokumentum leíró XML séma.
Nem támogatja viszont a DTD készítést, ami talán a legfőbb hátránya. Bár mentségére legyen mondva a fejlesztőknek, DTD-t általában nagyobb lélegzetvételű XML dokumentumokhoz szoktak készíteni.
Honnan szerezhető be?
Letölthető a Microsoft honlapjáról. A www.microsoft.com oldal keresőjébe írjuk be: "XML Notepad" és a találati lista első felében szerepelni fog a letöltési hely. Mérete: 343496 bájt (335 Kb), így modemes felhasználók is bátra vállalkozhatnak rá.
Telepítés
A telepítés a letöltött önkicsomagoló "xpsetup.exe" fájlal történik. Nem tesz fel semmilyen különleges kérdést, ami befolyásolná a későbbi működést.
Feltétel, hogy a gépen fusson Internet Explorer 4.0 + SP1 vagy újabb böngésző, mert ezekben található meg a XML feldolgozómotor.
Használat
Az alkalmazás XP alatt elindítható a Start > Minden Program > Microsoft XML Notepad > Microsoft XML Notepad ikonnal.
Töltsünk be egy meglévő XML dokumentumot, például a cikksorozatunk előző részében szereplő "start.xml"-t. A két részre osztott ablak bal oldalán egy faszerkezetben kerül ábrázolásra a fájl struktúrája, a jobboldalon pedig a hozzá tartozó értékek. A teljes szerkezet kibontását az "Expand All" eszköztár gombbal végezhetjük el, összecsukását pedig a "Collapse All"-al.
Ha rákattintunk valamelyik jelölőelemre (mappa ikon), akkor a "Duplicate" gombbal még egy példányt hozhatunk létre belőle, ami felsorolások készítésénél jelent nagy segítséget.
Az "Insert" gombbal bekapcsolhatjuk a beszúró üzemmódot. Ekkor az aktuális pozícióban új elemet helyezhetünk el, elsőként nevet adva neki. Beszúró üzemmódból a kurzor nyilakkal lehet kilépni. Konkrét típusok beszúrásához kattintsunk a jobboldali egérgombbal és lépjünk az "Insert" menü valamelyik almenüjére (Element, Child Element, Attribute, Text, Comment). Ugyanígy a "Change To"-val az aktuális típust meg is lehet változtatni. A különböző típusok előtt más ikonok szerepelnek.
Az elemek sorrendjét a "Move Down" és "Move Up" gombokkal lehet változtatni, de csak mindig az aktuálisat tudjuk elmozgatni és csak a befoglaló elemen belül, annak érdekében, hogy ne módosuljon a dokumentum struktúrája.
A meglévő értékek módosításához írjuk át őket a jobboldali oszlopban, de a változtatás végén ne üssünk ENTER-t, mert beszúródik egy új elem. Melyeket egyébként úgy lehet törölni, hogy rákattintunk az előttük lévő ikonra és lenyomjuk a "DELETE" billentyűt.
Akik a vizuális megjelenítés mellett látni szeretnék a nyers forráskódot, kattintsanak a View > Source menüre.
Hosszabb dokumentumoknál jöhet jól, hogy típus szerint lehet keresni az elemek között. Kattintsunk az Edit > Find menüre, jelöljük be a keresendő típust (egyszerre többet is megadhatunk), írjuk be a keresendő kifejezést és kattintsunk a "Find Next" gombra.

Összefoglalva
Az XML Notepad-el nem kapunk profi eszközt. Akik komolyan gondolják az XML dokumentumok készítését, inkább nézzenek más alkalmazás után. Akik viszont egyszerűbb felépítésű, kisebb XML állományokat készítenek vagy tanulják az XML-t, munkájuk megkönnyítésére jól fogják tudni használni.

XML cikksorozat