Windows - Exchange tárolócsoportok használata

Storage Groups 4. rész

A nyilvános mappákkal egy korábbi cikksorozatunkban már foglalkoztunk (lásd a kapcsolódó témaköröket), de a mappák csoportba is foglalhatók és egy elemként kezelhetők. Minden Exchange tárolócsoporthoz hozzárendelhetjük a nyilvános mappák egy csoportját egy egységként kezelve őket. Az alábbiakban megnézzük a létrehozás lépéseit és előzetes feltételeit.
A public folder store tárolóban nyilvános mappákat (public folders) foglalhatunk csoportba és így központilag kezelhetjük őket, egy-egy beállítást elegendő csak egy helyen megadni és az összes nyilvános mappára érvényes lesz. Amikor a public folder store-t üzemen kívül helyezzük (unmount), akkor egyben az összes nyilvános mappa sem lesz elérhető. Mindez nagyban hasonlít az előző részekben megismert malbox store feladatára.
Új public folder tree létrehozása
Mielőtt az új tárolócsoporton belül létrehoznánk egy új public store-t, szükségünk lesz egy új public store tree-re. Létrehozásához kattintsunk a System Manager konzol az Administrative Groups > First Administrative Group > Folders tárolóra a jobboldali egérgombbal.
Ha nem látszik az Administrative Groups tároló, akkor kattintsunk a jobboldali egérgombbal a farendszer gyökerében lévő "First Organization (Exchange)" bejegyzésre és lépjünk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüre. Ezután a megjelenő ablak "General" oldalán aktivizáljuk a "Display administrative groups" jelölőnégyzetet.
Visszatérve a "Folders" tárolóra, kattintsunk tehát rá a jobboldali egérgombbal és lépjünk az Új > Public Folder Tree (New > Public Folder Tree) menüre. Töltsük ki a "Name" mezőt, megadva egy tetszőleges nevet, végül zárjuk az ablakot az "OK" gombbal.
Új public folder store létrehozása
Kattintsunk a tárolócsoport nevére a jobboldali egérgombbal (Administrative Groups > First Administrative Group > Servers > (kiszolgálónév) > (tárolócsoport neve)) és lépjünk az Új > Public Store (New > Public Store) menüre.
A megjelenő ablakban két kötelező beállítást kell megadni, mindkettőt a "General" oldalon: az egyik a "Name" mezőbe írandó név, a másik a csatlakoztatott public folder tree neve.
Kattintsunk a "Browse" gombra, minek harására megjelenik egy ablak, felsorolva a használatba vehető public folder tree-ket. Válasszuk ki az előbb létrehozottat és kattintsunk az "OK" gombra.
A többi beállítás gyakorlatilag megegyezik a mailbox store-nál megismertekkel, ezért nem térünk ki külön rájuk.
Ezt követően az Exchange feltesz egy kérdést, hogy kívánjuk-e csatlakoztatni (mount)? Válaszoljuk az "Igen" ("Yes") gomb lenyomásával. Rövid várakozás után megtörténik az üzembehelyezés, amiről értesülhetünk egy újabb ablakban.

Kattintsunk rá az újonnan létrehozott public folder store-ra és nézzük meg milyen elemek jelentek meg a konzolablak jobboldalán:
  • Logons
Itt látható, hogy kik használják a tárolót. A system fiók (az operációs rendszer maga) fenntart magának több bejegyzést is. Megtaláljuk a felhasználói nevet ("User Name"), bejelentkező fiók nevet ("Windows 2000 Account"), a bejelentkezés idejét ("Logon Time"), az utolsó hozzáférés (vagy bejelentkezés) idejét ("Last Access") és a kliens program verziószámát ("Client Version").
  • Public Folder Instances
Információt jelenít meg a public store-on belüli nyilvános mappák példányairól, de azokról, melyek a "Public Folders" tárolóban vannak, hanem azokról melyek az Exchange szerverek közti replikációban vesznek részt.
  • Public Folders
A public folder store-on belüli nyilvános mappák helyét, méretét, bejegyzések számát, létrehozás és az utolsó hozzáférés dátumát sorolja fel.
  • Replication Status
Az Exchange kiszolgálók közti replikáció (adat többszörözés) állapotát látjuk. Ha nincs replikáció a tároló üres.
  • Full-Text Indexing
A mappákon belüli keresések gyorsítása érdekében a tartalomból az indexelő szolgáltatás készít egy kivonatot és a keresés ebben zajlik, ami sokkal gyorsabb, mint ha a tényleges dokumentumok között történne. Ezen a tárolón belül az indexelő szolgáltatás működésének állapotáról kapunk információkat. A szolgáltatás konfigurálásával cikksorozatunk korábbi részében foglalkoztunk a mailbox store-ok kapcsán. Az ott leírtak a nyilvános mappák esetében is érvényesek.

Storage Groups cikksorozat