Windows - Munkapadok létrehozása felügyeleti feladatok átruházásához

Az Active Directory lehetővé teszi, hogy a rendszergazdák bizonyos felügyeleti feladatokat átruházzanak alárendelt rendszergazdák - akik lehet, hogy csak felhasználók - számára, megkönnyítendő saját munkájukat. Tegyük még világosabbá a kiosztott feladatokat és készítsünk ún. munkapadokat, melyekkel csak az általunk megadott felügyeleti funkciók végezhetők el.
A munkapadok célja, hogy a kiosztott feladatok közül a vezérléssel megbízott alárendelt rendszergazda számára az általa elvégezhető műveletek külön, kiemelve látszanak. A munkapad is MMC konzol, de annak egy módosult kiterjesztett formája. Működésüket és használatukat legegyszerűbben a létrehozás során értjük meg, úgyhogy kezdjünk is bele:
Tegyük fel, hogy egy alárendelt rendszergazda számára lehetővé kívánjuk tenni a címtár "Users" tárolójában lévő objektumok átnevezését és letiltását. Hozzunk létre egy új konzol oldalt és csak ezekkel a feladatokkal lássuk el.
Írjuk be a Start > Futtatás (Start > Run) menübe: mmc. A megjelenő konzolkerethez adjuk hozzá az Active Directory - felhasználók és számítógépek (Active Directory Users and Computers) beépülő modult. Ehhez a következő útvonalat kell végigjárnunk:
Konzol > Beépülő modul hozzáadása/eltávolítása > Hozzáadás > Active Directory - felhasználók és számítógépek > Hozzáadás > Bezárás > OK (Console > Add/Remove Snap-in > Add > Active Directory Users and Computers > Add > Close > OK).
Nyissuk ki a faszerkezetet és kattintsuk a "Users" tárolóra a jobboldali egérgombbal. A megjelenő menüben lépjünk az "Új ablak innen" ("New Window from Here") menüre. Láthatóvá válik még egy konzolablak, de csupán a "Users" tároló van benne. Zárjuk be az Active Directory - felhasználók és számítógépek (Active Directory Users and Computers) konzolt tartalmazó ablakot és csak a "Users" maradjon meg. Most kattintsunk a "Users" szóra a jobboldali egérgombbal és válasszuk az "Új feladatpadnézet" ("New Taskpad View") menüt.
Elindul egy varázsló. Az első oldalon lépjünk át.
A másodikon szabályozhatjuk, hogy milyen formában jelenjenek meg a "Users" tároló objektumai és a később kiosztásra kerülő feladatok.
A következő oldalon a munkapad hatókörét adhatjuk meg. Ez vonatkozhat csak a kijelölt elemre ("Users" tároló) vagy minden elemre. Célszerű a második lehetőséget választani (alapértelmezés), mert egy újabb altároló hozzáadása esetén is látszani fog.
Ezt követően nevet és leírást rendelhetünk a munkapadhoz.
Ezzel a varázslóval végeztünk is, ennyi volt egy új munkapad létrehozása, de még nem rendeltünk hozzá egy feladatot sem. Ha aktívan hagyjuk "Az Új feladat varázsló elindítása" ("Start New Task wizard") jelölőnégyzetet, akkor kilépés után elindul egy második varázsló a feladatok hozzáadására.
Az első oldal szintén bemutatkozó jellegű, lépjünk tovább.
A második oldalon ki kell választanunk a parancs típusát, amely lehet menüparancs (menü funkciók elérésére), rendszerhéjparancs (külső programok futtatására) és navigálás (mozgási műveletekhez). Továbbiakban feltételezzük a "Menüparancs" ("Menu command") kiválasztását és lépjünk tovább.
Ezt követi a parancs kiválasztása. A "Parancs forrása" ("Command source") legördülő menüben a "Lista a részletek panelben" ("List in details pane") sort kiválasztva a kijelölt listaelemen végezhető műveletet adhatjuk meg. Ha a "Faelemfeladat" ("Tree item task") sort választjuk, akkor a tárolón végezhető műveletek közül válogathatunk. Az első lehetőségnél csak akkor áll rendelkezésünkre kiválasztható feladat, ha a tároló már tartalmaz objektumokat. Tételezzük fel ezt a lehetőséget és jelöljük ki az "Áthelyezés" ("Move") parancsot, de előtte kattintsunk a baloldali oszlopban egy felhasználói névre (ekkor a rá vonatkozó utasítások jelennek meg jobboldalon).
A parancs nevének és leírásának megadása következik, de most a mezők automatikusan kitöltődnek, ezért nincs vele dolgunk.
Ezután ikont rendelhetünk a kiválasztott parancshoz. Tegyük meg.
Az utolsó oldalon kapcsoljuk be "A varázsló fusson újra" ("Run this wizard again") jelölőnégyzetet, ismételjük meg a fenti lépéseket, de ezúttal a "Fiók tiltása" ("Disable Account") parancsot jelöljük ki, végül zárjuk be a varázslót.
Mentsük el a kapott konzolt az alárendelt rendszergazdák számára és ennek használatával könnyebben végrehajthatják az előzőleg delegált feladatokat (lásd a kapcsolódó cikket).