Windows - XP és IIS tippek - trükkök

28. rész

forráskód letöltése
Hogy lehet az IIS (Internet Information Services) metaadatbázisát áthelyezni? Az előnézeti képek gyorsítótárazását kikapcsolni és ezzel megszüntetni a késleltetett képgenerálást? Miként vehetők használatba a nagykapacitású merevlemezek XP alatt? Hogy lehet szabályozni az automatikus mappakibontást az Intézőben? A válaszok az alábbiakban találhatók.
Mellékelten megtalálhatók az alábbi állományok:
"DisableThumbnailCache.reg" - Futtatása után kikapcsolódik a képek előnézeti gyorsítótárazása az XP-ben, miáltal megszűnik a késleltetett előnézeti kép készítés.
"BigLba.reg" - Engedélyezi a nagykapacitású merevlemezek támogatását az XP-ben. Használatát megelőzően szükséges az Service Pack1 telepítése.
"FriendlyTree.reg" - Kikapcsolja az automatikus mappakibontás az XP Intézőjében.
IIS metaadatbázisának áthelyezése
Az IIS szolgáltatás minden konfigurációs beállítást, legyen az a teljes szolgáltatásra vonatkozó vagy csak egy adott web- vagy ftp helyre, egy úgynevezett metaadatbázisban tárol. Az adatbázis a 6.0 verziókig bináris felépítésű, utána XML. Helyileg a %systemroot%\system32\inetsrv\metabase.bin fájlban található. Az adatmentést megkönnyítendő sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy két partíciót hoznak létre a merevlemezen (C: és D:) és minden adatot a másodikon (D:) helyeznek el. Az elsőn csak a reprodukálható, újratelepíthető programok vannak, míg a második a felhasználók profiljai, dokumentumai, a programok által tárolt adatok, stb. Rendszerösszeomlásnál nem kell mást tenni, mint az első partíciót leformázni, elvégezni az újratelepítést és beállítani a programokat, hogy mindent a második partícióról vegyenek. Adatmentésnél nem kell figyelni az egyes mappákat, almappákat, hanem egyszerűen a komplett kötetet kell menteni. Ennek a stratégiának része, hogy az IIS metaadatbázisa is más helyre kerüljön, ezenkívül biztonsági szempontból is jobb, ha nem a rendszermappában tárolódnak egy publikus szolgáltatás adatai. Hogy lehet megoldani az áthelyezést?
Állítsuk le az IIS-t: kattintsunk az "Internet szolgáltatáskezelő" ("Internet Services Manager") felügyeleti konzolra. Kattintsunk a jobboldali egérgombbal a kiszolgáló nevére és válasszuk "Az IIS újraindítása" ("Restart IIS") menüt. A megjelenő ablak egyetlen legördülő menüjében jelöljük ki "Az Internet Services leállítása a következőn: ..." ("Stop Internet Services on ...") sort (a pontok helyén a gép neve található). Végül kattintsunk az "OK" gombra. A leállítás hosszabb, rövidebb időt vesz igénybe.
Következő lépésben másoljuk át a METABASE.BIN fájlt az új helyére.
Azért, hogy az IIS is tudjon a változásról, módosítani kell a regisztrációs adatbázist. Indítsuk el a REGEDIT.EXE alkalmazást és keressük meg a következő kulcsot:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\InetMgr\Parameters]
Ha létezik a "MetadataFile" bejegyzés írjuk át az értékét megadva az új elérési utat, fájlnévvel együtt. Ha nem létezik, hozzuk létre, típusa: karakterlánc (REG_SZ).
Végül a fenti úton indítsuk újra el az IIS, csak ezúttal "Az Internet Services indítása a következőn: ..." ("Restart Internet Services on ...") menüpontot válasszuk.
Előnézeti képek gyorsítótárának letiltása az XP-ben
A képeket tartalmazó mappáknál a Windows XP automatikusan készít miniatürizált előnézeti képeket. Ezek alapján már tudni lehet milyen képek vannak a mappán belül, anélkül, hogy ténylegesen megnyitnánk őket. A szolgáltatás igen hasznos csak van vele egy apró probléma: a képek elkészítése - képszámtól és mérettől függően - időigényes (erősebb hardvernél nem lehet annyira érzékelni). Ennek okán gyorsítótárazásra kerülnek az adatok, ami addig jó, amíg nem változik gyakran a képek összetétele. Ha igen, akkor mindig később jelennek meg az előnézeti képben a változtatások. Megoldás: a gyorsítótár letiltása. Tallózzunk el a következő kulcshoz a REGEDIT.EXE segítségével a regisztrációs adatbázisban:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced]
Keressük meg a "DisableThumbnailCache" nevű duplaszó (REG_DWORD) típusú bejegyzést. Ha nem létezik, hozzuk létre. Állítsuk az értékét 1-re, jelentkezzünk ki, majd vissza és megszűnik a gyorsítótárazás.
Nagykapacitású merevlemezek kezelése az XP-ben
A Windows XP merevlemez kezelése lehetővé teszi a nagykapacitású (120GB-nál nagyobb) eszközök használatát, de alapértelmezésben ez a lehetőség le van tiltva. A hardvergyártók viszont nem állnak meg és sorban jelennek meg egyre elérhetőbb áron a mind nagyobb tárterülettel rendelkező winchesterek. Aki ilyennel rendelkezik és az operációs rendszer a várt méretnél kevesebbet jelez, annak a következő teendőket kell végrehajtania:
A nagykapacitású merevlemezek kezelését az alaplapnak is kell támogatnia (48 bit LBA BIOS).
Telepíteni kell a Windows XP Service Pack 1 csomagot.
Végre kell hajtani a következő beállítást a regisztrációs adatbázisban. Hozzunk létre egy új bejegyzést az alábbi kulcs alatt:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\atapi\Parameters]
A bejegyzés típusa duplaszó (REG_DWORD), értéke 1 és neve "EnableBigLba".
Ezután újra kell indítani a számítógépet.
Automatikus mappakibontás szabályozása az Intézőben
XP alatt - ellentétben a 2000-nél megszokottal - a Windows Intéző alapértelmezésben egy mappára kattintás után kibontja az egy szinttel lejjebb lévő mappaszerkezetet is. Előfordulhat, hogy egy program feltelepítése után egyszer csak megszűnik ez a viselkedés. Vajon mi az oka? Hogy lehet szabályozni, be- és kikapcsolni ezt a funkciót?
Ismét a regisztrációs adatbázishoz kell fordulnunk a megoldásért. Tallózzunk el az alábbi helyre:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced]
Hozzunk létre egy új duplaszó (REG_DWORD) bejegyzést nullás értékkel "FriendlyTree" néven. Ha 1 az érték, akkor visszaáll az alapértelmezett automatikus mappa kibontás.
Nem kell a számítógépet újraindítani, de kijelentkezni sem a változtatás érvényre juttatásához, elegendő csupán az Intézőt bezárni és ismételten megnyitni.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész

XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész

Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész