Windows - Windows XP tippek, trükkök

29. rész

forráskód letöltése
Mai tippgyűjteményünkben a következő kérdésekre keresünk választ: hogy csökkenthető az CHKDSK alapértelmezett indulás előtti 10 másodperces várakozási ideje? Hogy lehet a rejtett 5. zónát megjeleníteni az Internet beállítások között? Hogy futtathatók az Internet Explorer ablakok külön folyamatként? Hogy lehet munkaállomásokon beállítani a kiszolgálóknál használatos nagy memória cachet? Végül: miként szerkeszthető a Start > Futtatás menü eltárolt tartalma.
Mellékelten megtalálhatók a következő registry állományok:
"5th zone.reg" - Megjelenít egy további zónát az Internet beállítások között.
"SeparateProcess.reg" - Minden Internet Explorer ablakot külön folyamatban futtat, ezáltal egymástól függetlenül is leállíthatók.
"LargeSystemCache.reg" -Munkaállomásokon is lehetővé teszi a kiszolgálók nagy átmeneti tárának használatát a memóriában.
Utóbbi kivételével nincs szükség a rendszer újraindítására.
CHKDSK AUTOCHK várakozási idejének csökkentése
Rendszerindításnál a lemezellenőrző CHKDSK program automatikusan elindul, ha valamelyik kötet inkonzisztenciáját jelző bit be van állítva. Ilyen akkor szokott előfordulni, ha szabálytalan leállás történt, például áramkimaradáskor. Még a grafikus felület indulása előtt lefut a CHKDSK, de előtte megadja a lehetőséget, hogy ezt megakadályozzuk. 10 másodperc (kiírva csak 9-et látunk) áll rendelkezésünkre, hogy lenyomjuk bármelyik billentyűt az ellenőrzés kihagyásához. Ha nem nyomjuk le egyik billentyűt sem, 10 másodperc múlva elindul a CHKDSK. Ez az idő egy kicsit túl van méretezve, sokszor az egész ellenőrzés nem tart eddig. Hogy lehetne csökkenteni? Nos nem a CHKDSK-el, hanem a CHKNTFS segédprogram /t kapcsolójával. Az alábbi utasítást parancssorban kiadva 3 másodpercre csökkentjük a várakozási időt:
chkntfs /t:3
Az 5. zóna engedélyezése az Internet biztonsági beállításai között
Nézzük meg az Internet beállítások biztonsági oldalát. Indítsuk el az Internet Explorer-t és kattintsunk az Eszközök > Internetbeállítások > Biztonság (Tools > Internet Options > Security) fülre. A beállítások előre elkészített sablonban találhatók. A sablont zónának nevezzük, négy található belőle, különböző ikonokkal jelölve. Van azonban egy ötödik is, csak rejtve. Indítsuk el a REGEDIT.EXE programot (Start > Futtatás > regedit) és tallózzunk el a regisztrációs adatbázis következő pontjára:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\Zones\0]
Most vagyunk a "nullás" zóna beállításai között. Keressük meg a "Flag" nevű bejegyzést és módosítsuk az alapértelmezett 33-as értékét 1-re. Indítsuk újra az Internet Explorer-t és ismét nézzük meg a zónalistát. Megjelent egy új elem "Sajátgép" ("My Computer") néven. Ha megnézzük a biztonsági beállításait láthatjuk, hogy nagyon "engedékeny". Tesztelésre kiválóan alkalmas.
Minden Internet Explorer példány önálló folyamatban futtatása
Bizonyára sokan tapasztalták Internetezés közben, ha több Explorer ablak van megnyitva és valamelyik lefagy, akkor csak az összes többivel együtt zárható be. Illetve, ha leállítjuk a folyamatlistában, leáll a többi is. Ennek az az oka, hogy mindegyik egyetlen rendszerfolyamatban fut, annak ellenére, hogy a látszat mást mutat. Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha élünk a következő lehetőséggel: változtassuk meg az alapértelmezést és engedélyezzük, hogy minden Explorer példány önálló folyamatban fusson, ezáltal egymástól függetlenül legyen leállítható.
Ismét a regisztrációs adatbázishoz kell fordulnunk a megoldásért. Keressük meg a következő kulcsot:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced]
Ezen belül keressük meg a "SeparateProcess" duplaszó típusú bejegyzést és módosítsuk az értékét 1-re.
Cache memória növelése
Egy kiszolgálót és egy munkaállomást többek között a memóriakezelésük különbözteti meg. Előbbi lényegesen nagyobb átmeneti tárat képez a memóriában az ismételt programfuttatások gyorsítása érdekében. Ha egy munkaállomáson bőségesen áll rendelkezésünkre fizikai memória (RAM), például Windows XP-n 512 MB vagy több és nem végzünk túlságosan memóriaigényes feladatokat (Corel Draw nagy képekkel, ArchiCAD, stb.), akkor érdemes kipróbálni a szerverek nagy átmeneti tárának használatát. Tallózzunk el a következő registry kulcshoz:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]
Keressük meg a "LargeSystemCache" bejegyzést. Értéke munkaállomásokon 0, kiszolgálókon 1. Módosítsuk a beállítást 1-re és indítsuk újra a gépet.
Futtatás menü tartalmának szerkesztése
A Start > Futtatás (Start > Run) menü segítségével sokszor könnyebben elindítható egy program, mint az egérrel egy menürendszerből kiválasztva. Ugyanakkor vannak olyan programok, melyekhez nem tartozik menü, sem parancsikon, ezért az Intézőben kell megkeresni a merevlemezen, ami végleg lelassítja az indítást. Minden sikeresen futtatott program neve bekerül a regisztrációs adatbázisba és megjelenik a legördülő menüben is. Így másodszor indítva életbe lép egy automatikus kiegészítés és nem kell begépelnünk a teljes fájlnevet. Zavar akkor keletkezik a dologban, ha egy kevesebbet használt program neve hasonlít arra, amit indítani akarunk és az automatikus kiegészítés folyton megjeleníti, hosszabb gépelésre kényszerítve minket. Jó lenne a már meglévő listát szerkeszteni és törölni a nem kívánatos elemeket. Ezt meg is tehetjük a registry-ben, az alábbi helyen:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\RunMRU]
A kulcs alatt találhatók a menü elemei, a nem kívánt törlendő.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész

Windows XP tippek, trükkök - 29. rész

Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész