Windows - Domain Name System (DNS) bemutatása - Együttműködés a WINS szolgáltatással

DNS 8. rész

A WINS (Windows Internet Name Service) szolgáltatás is IP cím - gépnév feloldást végez, hasonlóan, mint a DNS szolgáltatás. A kettő között mégis számos különbség létezik, melyek nem teszik lehetővé az olyan szoros együttműködést, mint a közös adatbázis használata, stb. Ennek ellenére egy megfelelően konfigurált DNS szerver képes a WINS szerverhez fordulni, ha nem sikerült feloldani egy IP címet. Cikkünkben megnézzük milyen beállításokat kell alkalmazni a két szolgáltatás összekapcsolásához.
A NETBIOS nevek
Minden Windows hálózatban lévő számítógép rendelkezik egy NETBIOS névvel, ez egyedileg azonosítja, tehát két egyforma NETBIOS nevű gép nem lehet. Hossza maximum 15 karakter, ha ennél kevesebb az operációs rendszer automatikusan null karakterekkel pótolja ki (ez közvetlenül nem látható). Továbbá tartalmaz még egy 16. karaktert is, amely a gép hálózati regisztrációjában használatos. Ha számítógépet vagy erőforrásokat keresünk a hálózaton, ezekkel a nevekkel találkozunk (pl.: SZERVER1, RAKTAR stb.). A NETBIOS nevek és az IP címek is egyedileg azonosítják a gépeket, így kialakítható köztük egy átjárhatóság.
A WINS szolgáltatás
A Windows Internet Name Service (WINS) a NETBIOS nevek IP címekké alakítását végzi el. Előnye a hasonló rendszerekkel szemben, hogy automatizált, nem kíván kézi beavatkozást a működése folyamán. A DNS rendszereknek ma is használatos olyan megvalósítása, ahol az adatfrissítés még mindig kézzel történik. De a DNS névfeloldás Interneten és a helyi hálózaton való elterjedése háttérbe szorította a WINS használatát. A NETBIOS üzenetszórásos névfeloldás hálózatterhelő jellemzőit a minimálisra lehet csökkenteni egy WINS kiszolgáló üzembe helyezésével.
A WINS ügyfélgépek az operációs rendszer elindítása alatt felveszik a kapcsolatot a WINS kiszolgálóval és bejegyeztetik az IP címüket. Amikor kommunikációt akarnak kezdeményezni egy másik géppel, szintén a WINS kiszolgálóhoz fordulnak, kérve a célgép IP címét. A kiszolgálói bejegyzéseknek van egy élettartama (TTL - Time To Live), amíg használhatók maradnak. Ennek lejártával a bejegyzések megszűnnek. Amikor a WINS ügyfél kilép a hálózatból (szabályosan kilépünk a Windows-ból), a lefoglalt bejegyzést felszabadítja. Ügyfél oldali szoftverek gyakorlatilag minden operációs rendszerhez rendelkezésre állnak az OS/2-től kezdve a Linux-on át valamennyi Microsoft platformig. Az adatbiztonság és rendelkezésre állás növekszik meg azzal, hogy a kiszolgálói adatbázis többszörözhető (replikálható) a kiszolgálók között.
A DNS és a WINS együttműködése
A DNS és a WINS szolgáltatások egyaránt névfeloldást valósítanak meg. Semmi akadálya, hogy egy hálózatban mindkettőt egyidejűleg használjuk. Az is lehetséges, hogy egyes gépek a WINS, míg a másikak a DNS kiszolgálóhoz fordulnak. Mindezeken kívül a két szolgáltatás képes együttműködni egymással. Nézzük meg, hogy a DNS kiszolgáló mikor fordul a WINS-hez:
Ha egy kérést nem tud feloldani a saját adatbázisában, akkor rekurzív keresést hajt végre, mely során más DNS kiszolgálókhoz fordul. Ha még ekkor sem találja meg a kérdéses IP címet - beállításoktól függően - a WINS kiszolgálót kérdezi meg. Itt azonban van egy kis gond: a DNS nevek nem egyeznek meg a NETBIOS gépnevekkel. Ezért a DNS kiszolgáló a kapott névnek az első pontig terjedő részét veszi gépnévnek és ezt adja át a WINS kiszolgáló számára. Ha az így kapott név nem gépnév (pl. a www.SoftwareOnline.hu cím keresésénél), akkor sikertelen lesz a feloldás. Azt, hogy a DNS a WINS-hez forduljon, be kell állítani, mert alapértelmezésben nem teszi.
Kattintsunk a Felügyeleti eszközök > DNS (Administrative Tools > DNS) konzolban a zóna nevére a jobboldali egérgombbal és lépjünk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüre, majd a megjelenő ablakban a WINS oldalra.
Kapcsoljuk be a "WINS-címkeresés használata" ("Use WINS forward lookup") jelölőnégyzetet és az "IP-cím" ("IP address") mezőbe adjuk meg a WINS kiszolgáló IP címét, végül kattintsunk a "Hozzáadás" gombra, a listába való felvételhez. Több kiszolgálónevet is megadhatunk, ekkor a keresési sorrend a lista tetején állókkal kezdődik, tehát ahhoz a WINS kiszolgálóhoz fordul elsőként a DNS kiszolgáló, amelyik legfelül szerepel. A sorrendet a "Fel" ("Up") és "Le" ("Down") gombbal lehet módosítani, illetve az "Eltávolítás"-sal ("Remove") törölhetők az egyes bejegyzések.
Ha aktivizáljuk az "Ez a rekord ne replikálódjon" ("Do not replicate this record") jelölőnégyzetet, akkor megakadályozzuk, hogy a többi DNS kiszolgáló átvegye az itt jelenlévő, WINS-től kapott erőforrásrekordokat.
A "Speciális" ("Advanced") gombra kattintva módosíthatók az alapértelmezett időtúllépések, de szükségtelen változtatni az értékeken.

DNS cikksorozat