Windows - Internet Explorer Autoscan funkciójának bővítése

forráskód letöltése
Az Internet Explorer címsorába tudjuk kézzel beírni az elérni kívánt weblapok URL-jét. A 4.0-ás verziótól kezdve nem kell minden alkalommal megadni a teljes címet, elég szavakat vagy csak egy szót beírni és leütni az ENTER-t. Ettől kezdve az autoscan szolgáltatás feladata a hiányzó részek "kitalálása", ami nem véletlenszerűen történik, hanem egy lista alapján. Nem mellékes, hogy a magyar Internetes oldalak kimaradnak a keresésből. Hogy módosítható a lista? Hogy érhetjük el, hogy a magyar oldalakat is kezelje?
Cikkünkhöz mellékeltünk egy "Autoscan_hu.reg" nevű fájlt. Futtatásával elérhető, hogy a .hu tartomány is bekerüljön az Explorer keresési sorába.
Miért kell kiegészíteni az URL-t? Hogy történik?
Pusztán kényelmi funkció, hogy nem kell minden alkalommal beírni a teljes címet, például a www.microsoft.com helyett elég megadni a "microsoft" szót. A többi a böngésző, IE 4.0-től jelenlévő autoscan funkciójának a feladata. Az Internet böngészéséhez továbbra is szükség van a teljes, hibátlan URL-re és ezt elő kell állítani.
A keresés a következők szerint történik:
  • A felhasználó beírja az URL egy darabját.
  • A böngésző érzékeli, hogy nem teljes címmel van dolga, mert hiányzik az első szintű tartomány (com, edu, gov, stb.) a végéről.
  • Kiegészíti a címet, hozzáfűzve a .com tagot. Ha hibajelzés érkezik vissza - tehát nem létezik a cím - akkor megismétlődik a folyamat, ezúttal a .org domain-el. Ezt követi a .net és végül a .edu.
  • Ha egyikre sem jön válasz a böngésző megjelenít egy hibaüzenetet.
Itt fontos megemlíteni, hogy a kiegészítés egyrészt a beírt tartalom végén, a tartomány névben történik, másrészt az elejéhez hozzáfűződik a www előtag. Ha mégis egy nem www kezdetű oldalon kötünk ki, annak az oka, hogy a tartományt kezelő DNS kiszolgáló minden www-vel befutó kérést átirányít. Például: www.microsoft.com és a microsoft.com. Mindkettő ugyanarra az oldalra mutat, mindegy mit írunk be.
Kiegészítés sorrendjének megváltoztatása
Azért kezdődik .com tartománnyal a kiegészítés, mert ez alatt található a legtöbb weboldal. Ugyanez érvényes a további sorrendre is. Ha gyakran élünk az autoscan lehetőségeivel és a látogatott oldalak többsége nem a .com felsőszintű, hanem például az .edu tartományban van (itt találhatók az egyetemek oldalai, edu=education), célszerű megváltoztatni a keresési sorrendet, hogy csökkenjen a várakozási idő. Indítsuk el a REGEDIT.EXE segédprogramot (Start > Futtatás > regedit) és keressük meg a következő kulcsot:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main\UrlTemplate]
Alapértelmezésben négy karakterlánc (REG_SZ) típusú bejegyzéssel találkozunk. Nevük: 1, 2, 3, 4. Értékük: www.%s.com, www.%s.org, www.%s.net, www.%s.edu. A keresési sorrend az itt megadott név szerint történik. Megváltoztatásához módosítsuk a nevekben megadott számokat, az 1-es bejegyzés értéke tartalmazza a www.%s.edu értéket, stb. Vigyázzunk, hogy kizárólag egyesével növekvő egész számokkal dolgozzunk és az első viselje egy 1-es sorszámot. Tegyük mindezt annak ellenére, hogy karakterlánccal és nem duplaszóval (REG_DWORD) van dolgunk.
Új elem hozzáadása a listához
Egyszerűen folytassuk a sort. A .hu tartomány felvételéhez hozzunk létre egy új karakterláncot (REG_SZ) 5-ös számmal és értékként adjuk meg:
www.%s.hu
Ha nem www-vel kezdődik az oldal címe, akkor csak ennyit írjunk be:
%s.hu
A keresés mindig az 1-es számot viselő tartománnyal kezdődik, utána következik a 2-es, stb. Ne térjünk el a sorrendtől.
Kiegészítés billentyűkombinációval
A .com tartomány népszerűségére jellemző, hogy egy billentyűkombinációval is elérhető. Írjuk be a címsorba: microsoft és nyomjuk le a CTRL+ENTER billentyűket, a beírt szó így egészül ki: http://www.microsoft.com. Joggal merül fel a kérdés: miért van erre szükség, ha az autoscan úgyis a .com tartománnyal kezdi a keresést? Amíg az alapértelmezett beállításoknál maradunk nincs rá szükség. Akkor viszont hasznos, ha megváltoztatjuk a keresési sorrendet, elsőként megadjuk a .hu tartományt és minden .com-nál a CTRL+ENTER-t használjuk.