Windows - Chat szolgáltatás az Exchange 2000 szerverrel

Chat Service 1. rész

Interneten méltán népszerű chat szolgáltatást minden további nélkül működtethetünk - akár csak a belső hálózatban, akár az Interneten - egy Exchange 2000 Enterprise szerverrel. A kiszolgáló oldalt adja az Exchange, kliens oldali szoftvereknek pedig igen széles skálája áll rendelkezésre, ingyenes változatban is. Cikksorozatunkban részletesen ismertetjük a chat szerver konfigurálás lépéseit és a kliensekkel történő csatlakozást.
Mi a chat szolgáltatás?
Online beszélgető szolgáltatás. A kliensek csatlakoznak a szerverhez és választanak egy úgynevezett virtuális szobát (vagy csatornát). Ide belépve meg lehet kezdeni a beszélgetést a bent lévőkkel. Mindenki látja a többiek által begépelt üzeneteket. Léteznek jelszóval védett csatornák és publikusak, így privát beszélgetések is lehetségesek. Az egész szolgáltatás szöveges alapú, ami kevés adatot és igen gyors kommunikációt tesz lehetővé. Az adatáramlás az IRC (Internet Relay Chat) és IRCX (Extended Internet Relay Chat) protokollokkal zajlik. Leginkább az Instant Messaging szolgáltatáshoz lehet hasonlítani, azzal az előnnyel, hogy egy régi Internetes megoldásról van szó, mely a Windows-on kívül Linux-ból, MacOS-ből és gyakorlatilag bármilyen operációs rendszerből elérhető.
Kiszolgáló oldali beállítások
Elsőként telepíteni és konfigurálni kell a chat szervert:
Kiszolgáló oldal telepítése
Alapértelmezésben nem kerül az Exchange szerverbe, ezért telepíteni kell. Helyezzük a meghajtóba az Exchange telepítő CD-t és várjuk meg az automatikus indítást (ha nem indul, a CD gyökérkönyvtárában lévő LAUNCH.EXE programot kell futtatni). Kattintsunk az "Exchange Server Setup", majd a "Setup" menükre.
Elindul egy varázsló, melynek az első oldaláról lépjünk tovább.
Állítsuk a "Microsoft Exchange 200" és "Microsoft Exchange System Management Tools" előtti legördülő menüket "Change" állásba. Ezután a "Microsoft Exchange Chat Service" előttit "Install"-ba.
  • Megjegyzés: a chat szolgáltatás az Exchange Enterprise verzióban található meg.
Lépjünk tovább és végezzük el a telepítést, maga a szolgáltatás csupán 2 MB.
Új protokoll
Nyissuk meg a System Manager konzolt és tallózzunk el a farendszerben a kiszolgálóhoz. Nézzük meg a "Protocols" tárolót, találunk egy új protokollt "IRCX" néven. Kattintsunk rá a jobboldali egérgombbal és válasszuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt. Itt határozható meg, hogy milyen beszélgető közösségeket (chat communities) szolgáljon ki a protokoll. Egy közösség felfogható egy virtuális kiszolgálónak (lásd a többi protokollt).
Kattintsunk az "Add" gombra. Megjelenik egy új ablak, ahol a "Chat community" legördülő menüből választhatunk a meglévő közösségek közül. Kezdetben csak egy van "Default-Chat-Community" néven. Kattintsuk az "OK" gombra.

Megint egy új ablak jelenik meg. Aktivizáljuk az "Enable server to host this chat community" jelölőnégyzetet a protokoll használatának engedélyezéséhez.
Amennyiben több hálózati kártya található a gépben választhatunk, hogy melyiken engedélyezzük a chat forgalmat ("IP address") és milyen portcímen. Alapértelmezésben bármelyik ("All Unassigned") igénybe vehető a 6667-es porton.
Az "Extensions" gombra kattintva kiterjesztéseket rendelhetünk a kiválasztott közösséghez. A gyakorlatban erre szinte soha nincs szükség.
Kattintsunk az "OK" gombra és zárjuk be az ablakot. A beállításokat később módosíthatjuk. Ha proxy kiszolgáló vagy tűzfal található a hálózatban ne felejtsük el ellenőrizni, hogy a 6667-es TCP porton engedélyezve van-e a kommunikáció. Ha nincs és ezen nem is akarunk változtatni, átkonfigurálhatjuk az Exchange-t más címre, de akkor az összes kliens szoftvert is át kell állítani.

"Beszélgető közösségek"
Az Exchange szervezet gyökérpontjából nyílik a "Chat Communities" tároló. Ezen belül találhatók a közösségek. Alapértelmezésben a telepítés során létrejön egy "Default-Chat-Community" néven. Ezen belül három tároló található:
  • Channels - Itt hozhatók létre a csatornák vagy más néven beszélgető szobák.
  • Bans - A nemkívánatos egyének kitiltására szolgál.
  • Classes - Osztályokat hozhatunk létre, különböző feltételek szerint felvehetünk tagokat és meghatározhatunk számukra néhány általános beállítást (pl.: IP kapcsolatok maximális száma, hány csatornán csatlakozhat egyszerre a felhasználó, stb.).
Kattintsunk a "Default-Chat-Community" tárolóra a jobboldali egérgombbal, lépjünk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüre és nézzük a beállítási lehetőségeket. Amit itt látunk értelemszerűen a teljes közösségre vonatkozik, ezen belül az egyes csatornák is rendelkeznek egyéni konfigurációval, de ne menjünk a dolgok elébe.
  • General
A "Name" mezőben találjuk a közösség (vagy virtuális kiszolgáló) nevét. Alatta a "Title" mezőben található egy fejléc üzenet, ami a kliensnél jelenik meg a kapcsolatfelvétel fázisában.
Elkerülendő a kiszolgáló túlterhelését, korlátozni lehet és kell is a maximális egyidejű kapcsolatok számát. Alapértelmezésben 10.000-ben van korlátozva az összes és a névtelen bejelentkezések száma.
Következő paraméterünk ("Resolve client DNS name") írja elő, hogy a kapcsolat kialakításakor a szerver oldja-e fel a kliens IP címét mielőtt engedélyezi a belépést. Alapértelmezésben le van tiltva az opció ("Disable"). Az "Attempt" lehetőséget választva megpróbálja a feloldást, de ha nem sikerül (a kliens nem adott vissza érvényes DNS nevet), akkor is engedélyezi a csatlakozást. A "Require" beállítással viszont csak akkor engedélyezik a kliens csatlakozását, ha sikeres lesz a névfeloldás. Ezzel kizárható, hogy csatlakozási helyüket elrejtve, csak IP címmel jelentkezzenek be a szerverre.
  • Channels
Az összes csatornára vonatkozó alapbeállítások megadására szolgáló oldal.
"Default number of users allowed in channel" - Ennyi tagja lehet maximálisan egy csatornának (0-99999).
Alatta a "Language" mezőben lehet megadni, hogy milyen nyelven folyik a társalgás. Nincs arra vonatkozóan előírás, hogy mit írjunk ide, de a Microsoft javasolja az ISO 639 szabvány szerinti meghatározások használatát. Maximálisan 31 karakter hosszú szöveget adhatunk meg.
Az "Allow an owner or host for channel" jelölőnégyzettel engedélyezhető, hogy egy új csatornát létrehozó felhasználó egyben a tulajdonosává is váljon.
Ehhez kapcsolódik a következő pont ("Allow dynamic channel"), mely engedélyezi a felhasználók számára az új csatornák létrehozását (bekapcsolt jelölőnégyzet mellett).
Ha engedélyezett a létrehozás és aktív a "Chat Sysop joins as owner" jelölőnégyzet, akkor a csatorna tulajdonosa kiemelt jogokat kap a tulajdona felett.
  • Messages
A "Message of the day (MOTD)" mezőben megadott üzenet a felhasználó bejelentkezésekor jelenik meg, illetve akkor, ha kiadja a MOTD parancsot. Maximum 1007 karaktert hosszú lehet a beírt szöveg.
A "Message for ADMIN" mező tartalma akkor jelenik meg, ha a felhasználók kiadják az ADMIN parancsot. Maximum 119 karaktert tartalmazhat a szöveg.
Előbbit napi rendszerességgel, tájékoztató jelleggel használhatjuk. Utóbbi pedig a rendszergazda üzenete a felhasználók számára.
  • Authentication
Az utolsó oldalon hitelesítési eljárást választhatunk a felhasználók azonosításához. Ha van nyilvános csatornánk, hagyjuk meg az "Anonymous access" metódust. Ha csak az van, törölhetjük a "Basic authentication" és "Windows security package" jelölőnégyzeteket.
A következő részben a csatornák létrehozásáról és konfigurálásáról lesz szó.

Chat Service cikksorozat