Windows - Nyomtatási sor áthelyezése

A nyomtatásra váró dokumentumok a nyomtatási sorba (spooler) kerülnek. Egy kiszolgálón probléma lehet, hogy az összegyűlt adatok túl sok merevlemez területet foglalnak el a C: meghajtón és emiatt bizonyos szolgáltatások leállnak vagy el sem indulnak. Legrövidebb úton úgy orvosolható a probléma, hogy a spooler-t áthelyezzük egy több üres helyet tartalmazó kötetre.
Nyomtatási sor minden telepített nyomtatóhoz tartozik (alapértelmezett helye: %systemroot%\System32\spool\PRINTERS). Ezért kétféle beállítást különböztetünk meg: az egyik az összes nyomtató várakozási sorát áthelyezi, a másik csak a megadottét. Alábbiakban a Windows XP példáján keresztül mutatjuk be a végrehajtás lépéseit, hiszen nyomtató kiszolgáló lehet egy munkaállomás is, nem feltétlenül kell szerver operációs rendszer (a kettő közötti különbség a "Nyomtató kiszolgáló konfigurálás" c. kapcsolódó cikkben olvasható).

Alapértelmezett várakozási sor áthelyezése = az összes nyomtató várakozási sorának áthelyezése
Nyissuk meg a Start > Nyomtatók és faxok (Start > Printers and Faxes) mappát. Kattintsunk a Fájl > Kiszolgáló konfigurálása (File > Server Properties) menüre. Lépjünk a "Speciális" ("Advanced") oldalra. "A nyomtatási várólista mappája" ("Spool folder") mezőben adjuk meg az új helyet, teljes elérési úttal. A nyomtatási sornak mindig egy mappára kell mutatnia, soha nem fájlra és nem adhatjuk meg a kötet gyökérkönyvtárát sem (pl.: C:\ vagy D:\, stb). Végül kattintsunk az "OK" gombra.
Várakozási sor áthelyezése nyomtatónként
Ebben az esetben már nincs olyan egyszerű feladatunk, mint az előbb volt, ugyanis a regisztrációs adatbázisban kell módosításokat végrehajtani, a grafikus felület nem ad támogatást. Indítsuk el a REGEDIT.EXE segédprogramot és keressük meg a következő helyet:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print\Printers\nyomtató név]
Ahol a "nyomtató név" az adott nyomtató neve, melyen telepítve lett. Például:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print\Printers\Canon Bubble-Jet BJC-4400]
Keressük meg a kulcson belül a "SpoolDirectory" nevű bejegyzést. Típusa karakterlánc (REG_SZ). Ha értéknek nincs megadva elérési út, akkor a fenti alapértelmezett elérési út az érvényes. Figyeljünk rá, hogy minden esetben teljes elérési utat adjunk meg, például: D:\Print Server\Spool és ez mindig egy mappa neve legyen.
Lépjünk ki a REGEDIT-ből, indítsuk el a Windows Intézőt és az előbb megadott helyen hozzuk létre a mappát. További előnyökkel jár, ha NTFS kötetre helyezzük, mert hozzáférési jogosultságokat is állíthatunk.
A változtatások érvényesítéséhez indítsuk újra a számítógépet vagy indítsuk újra a "Nyomtatásisor-kezelő" ("Spooler Service") szolgáltatást.
Módosítások tesztelése
Tallózzunk el az Intézőben az új várakozási sor mappájához. Nyissunk meg nyomtatni képes programot (pl: mspaint, word, stb.). Készítsünk egy dokumentumot, rajzot vagy bármi mást, lényeg, hogy a mérete meghaladja a 100 kB-ot. Ez már nem nyomtatódik ki olyan gyorsan, hogy az Intézőben ne tudjuk figyelemmel kísérni két fájl megjelenését: egyik SHD, a másik SPL kiterjesztésű. Nyomtassuk ki a dokumentumot és figyeljük, hogy megjelennek-e a kérdéses állományok. Amint áttöltődtek a nyomtató memóriájába, törlődnek a várakozási sorból. Ha nem látunk semmit, lehet hogy nagy a nyomtató memóriája és gyors a kommunikáció, ekkor próbálkozzunk nagyobb állománnyal. Problémát okozhat, ha a mappa NTFS jogai nem teszik lehetővé a használatot.
Ha látjuk a fájlokat biztos, hogy a rendszer az adott mappát használja várakozási sornak.