Windows - A rendszerinformáció konzol (MSINFO32) kapcsolói

A "Rendszerinformáció" ("System Information") segédprogram átfogó képet ad a számítógép hardveréről, szoftverkörnyezetéről, a telepített illesztőprogramokról, stb. Akkor válik igazán értékes eszközzé, ha ismerjük az indításnál használható kapcsolókat. Egy batch fájllal akár az egész hálózatot végig lehet tallózni és az eredményt fájlba menteni. Így a rendszergazdák részletes információkhoz juthatnak a hálózat minden gépéről, anélkül, hogy felkelnének a sajátjuk elől...
A segédprogram indítása
Futtatható az alkalmazás a Programok > Kellékek > Rendszereszközök > Rendszerinformációk (Programs > Accessories > System Tools > System Information) menüvel. Ezenkívül - és az alábbiakban ez lesz fontosabb számunkra - a Start > Futtatás (Start > Run) mezőbe kiadva az MSINFO32 parancsot, szintén elindítható.
Tippek a parancssori kapcsolók felhasználásához
A bevezetőben említettük már a batch fájlokba építhetőséget és a kapott eredmény fájlba mentését. Ezenkívül megadhatjuk, hogy csak egy adott kategóriát kérdezzen le (például a hardverösszetevőket) és nem kell az összes elérhető információt. Hálózaton keresztül más gépeken ugyanúgy használhatjuk, mint helyileg.
  • Megjegyzés: a program a WMI (Windows Management Instrumentation) szolgáltatást használja az információk lekérdezésére. Ennek két vonzata van: egyrészt csak Windows 2000 vagy újabb operációs rendszerekkel működik együtt, másrészt a futtató felhasználónak rendszergazdai jogosultsággal kell rendelkeznie az összes gép felett.
Nézzük tehát az elérhető kapcsolókat:
Parancssori kapcsolók
A program alapértelmezésben elindítva a helyi gépről gyűjt adatokat, azonban a /computer kapcsoló után megadva egy távoli gép nevét vagy IP címét szintén működik:
msinfo32 /computer gépnév
Alapértelmezésben minden elérhető adat megjelenik. A képernyő bal oldalán egy farendszerben, kategóriák szerinti csoportosítás segíti a tájékozódást. Jelenítsünk meg csak egy adott kategóriát, például csak a hardver erőforrásokat:
msinfo32 /categories +resources
Vagy a hardver erőforrásokat és az Internet beállításokat:
msinfo32 /categories +resources+internetsettings
Figyeljünk rá, hogy a +resources és a +internetsettings között ne legyen szóköz.
Vagy minden kategóriát, kivéve az Internet beállításokat:
msinfo32 /categories +all-internetsettings
A fentiekhez már csak egy dologra van szükség a kategóriák neveire:
msinfo32 /showcategories
Ekkor az előbb látott nevek helyett a /categories kapcsoló után használható nevek jelennek meg (pl.: Hardver-erőforrások helyett Resources). Leginkább akkor látjuk a különbséget, ha futtatjuk kapcsolók nélkül is a programot.
Azt is meghatározhatjuk, hogy indításnál hol legyen a fókusz:
msinfo32 /category resources
Egy érdekes lehetőség következik: nyomon lehet követni a megjelenő adatok között végbement korábbi változásokat:
msinfo32 /pch
Eddig minden adat a képernyőn jelent meg, ha a /nfo kapcsoló után megadunk egy fájlnevet és elérési utat, oda történik a mentés:
msinfo32 /nfo c:\MyComputer.nfo
  • Megjegyzés: ha elhagyjuk a .nfo kiterjesztést, a program automatikusan hozzáfűzi.
Eredményül egy XML fájlt kapunk. Vegyük figyelembe, hogy fájlba mentésnél az összes adatot ki kell írni, míg a képernyőn mindig csak a megnyitott kategória jelent meg és az is csak a megnyitáskor került lekérdezésre, ezért a fájlba mentés hosszabb időt vesz igénybe és gépenként kb. 1 MB méretű állományt kapunk.
Az XML formátum helyett használhatunk txt-t is, csupán a kapcsolót kell /report-ra cserélni:
msinfo32 /report c:\MyComputer.txt
A kapcsolókról a következő módon kapunk rövid tájékoztatást:
msinfo32 /?