Windows - Windows XP tippek, trükkök

33. rész

E heti tippgyűjteményünkben a következő leírások találhatók: IDE eszközök DMA módjának beállítása - felülbírálva az XP alapértelmezett beállításait. Internet Explorer gyors indítása a kezdőoldal letöltésének kikapcsolásával. Fájlnevek eltüntetése és visszaállítása egy gombnyomással a "Miniatűrök" ("Thumbnails") nézetben. Start menü ikonjainak elhelyezése az asztalon. Billentyűkombinációk készítése parancsikonokhoz. Hálózati MAC címek összegyűjtése
IDE eszközök DMA módjának beállítása
A Windows XP annak ellenére, hogy támogatja a DMA módú IDE eszközöket, nem mindig használja a DMA módot. Pedig lényegesen gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé, mint a hagyományos PIO mód, ugyanis a processzor megkerülésével juthatnak a memóriába az adatok - ezalatt a CPU foglalkozhat mással. Tulajdonképpen az IDE vezérlő átviteli kapacitása nem változik, de a központi egység megkerülése miatt a rendszer egészének a teljesítménye feljavul. A manapság kapható CD ROM-ok, írók, DVD-k mind ismerik a DMA módot. Hogy vehetjük rá az operációs rendszert, hogy használja a DMA-t?
Nyissuk meg az "Eszközkezelő"-t ("Device Manager") a WIN+PAUSE billentyűkombináció lenyomása után kattintsunk a Hardver > Eszközkezelő (Hardware > Device Manager) gombra. Ugyanide jutunk a Vezérlőpult > (Teljesítmény és karbantartás) > Rendszer > Hardver > Eszközkezelő (Control Panel > (Performance and Maintenance) > System > Hardware > Device Manager) útvonalon is.
Keressük meg a farendszerben az "IDE ATA/ATAPI vezérlők" ("IDE ATA/ATAPI Controllers") sort, kattintsunk az előtte lévő + jelre. Kattintsunk a jobboldali egérgombbal az "Elsődleges IDE csatorná"-ra ("Primary IDE Channel") és válasszuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt. Lépjünk a "Speciális beállítások" ("Advanced Settings") oldalra.
Minden IDE vezérlőhöz két csatorna tartozik: elsődleges (primary) és másodlagos (secondary), az XP-ben ez "0-s számú eszköz" ("Device 0") és "1-es számú eszköz" ("Device 1") néven fut. Nézzük meg, hogy a "Jelenlegi átviteli mód" ("Current Transfer Mode") felirat melletti mezőben "Ultra DMA-üzemmód x" ("Ultra DMA Mode x") található-e. Ha csak annyi van: "PIO mód" ("PIO Mode") az adott eszköznél a rendszer nem használja a DMA-t. Ez esetben állítsuk át az "Átvitel módja" ("Transfer Mode") legördülő menüt "Ha rendelkezésre áll, akkor DMA"-ra ("DMA if available"). Végezzük el a beállításokat a második IDE csatornán is, végül kattintsunk az "OK" gombra és indítsuk újra a számítógépet.
Internet Explorer gyors indítása
Akárhányszor indítjuk az Internet Explorer-t, első dolga, hogy betöltse megadott kezdőlapot. Lehet, hogy nem is vagyunk rá kíváncsiak vagy teljesen más helyre akarunk látogatni. Persze a műveletet megszakíthatjuk, nem kell megvárni, amíg lejön az oldal, de ezt meg kell tennünk minden egyes Explorer példány elindításánál.
Készítsünk az asztalon egy parancsikont a következő utasítással:
iexplore -nohome
Ha ezzel indítjuk a böngészőt, nem fogja letölteni a kezdőlapot, egy üres oldallal indul, ami gyorsabbá teszi az indítást, arról nem is beszélve, hogy nem kell mindig megszakítani a letöltést.
Fájlnevek eltűntetése "Miniatűrök" ("Thumbnails") nézetben
"Miniatűrök" ("Thumbnails") nézetben az "Intéző" ("Explorer") megjeleníti az adott mappában található képfájlok előnézeti, kicsinyített képét, alatta a fájlnevekkel. Utóbbira nem mindig van szükség. Eltüntetésük úgy lehetséges, hogy a mappa megnyitásakor a rákattintás alatt lenyomva tartjuk a SHIFT billentyűt. A Windows megjegyzi ezt a beállítást és utána is nevek nélkül fognak megjelenni a képek, egészen addig, amíg meg nem ismételjük a SHIFT-el történő kattintást.
Start menü ikonjainak elhelyezése az asztalon
Aki gyakran használja a Windows XP Start menüjében található funkciókat ("Futtatás" ("Run"), "Keresés" ("Search"), stb. könnyen készíthet parancsikont, ha rákattint és áthúzza az asztalra. Az ikonok megmaradnak eredeti helyükön is.
Billentyűkombináció parancsikonokhoz
Parancsikonokat egy általunk megadott billentyűkombinációval is indíthatunk, függetlenül attól, hogy hol helyezkednek el. Kattintsunk az adott parancsikonra a jobboldali egérgombbal és válasszuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüt. Kattintsunk a "Billentyűparancs" ("Shortcut key") melletti mezőre, majd nyomjuk le az indításhoz használni kívánt billentyűkombinációt (pl.: CTRL+ALT+A).
Mappáknál is alkalmazható az eljárás, mert ezekhez is lehet parancsikont készíteni. Ekkor a billentyűkombináció lenyomása után elindul az Intéző és megjeleníti az adott mappát.
Hálózati MAC címek összegyűjtése
Minden hálózati eszköznek van saját MAC címe, mely egyedi az egész világon és egyértelműen beazonosítja az adott hardvert. Egyes hálózatokban biztonsági okokból a bejelentkező munkaállomásnak egyaránt lekérik az IP és a MAC címét. A kiszolgálón található egy táblázat, ahol meg van adva, hogy melyik IP címhez milyen MAC cím tartozik. Ha a munkaállomás paraméterei nem egyeznek meg az eltárolt értékekkel, nem engedélyezett a belépése. Így kiküszöbölhető, hogy valahol rácsatlakozzanak a hálózatra egy notebook-al és bejelentkezzenek egy korábban lopott felhasználói névvel illetve jelszóval. A Windows XP és .NET szerverek tartalmaznak egy parancssori utasítást, mellyel lekérdezhető a távoli gépek MAC címe. Parancssorba a következőt kell beírni:
getmac /s gépnév
Ahol a "gépnév" a távoli gép neve vagy IP címe.
Ha a vizsgálandó gépen nem rendelkezünk rendszergazdai jogosultsággal, meg kell adnunk egy érvényes nevet és jelszót:
getmac /s gépnév /u név /p jelszó
A kapott eredményt többféle formátumban is megjeleníthetjük:
Listaszerűen:
getmac /s gépnév /fo list
Táblázatosan:
getmac /s gépnév /fo table
CSV formátumban (vesszővel tagolt, idézőjelek között elhelyezett adatokkal):
getmac /s gépnév /fo csv
Utóbbi kettőnél a fejléc elhagyható:
Listaszerűen:
getmac /s gépnév /fo csv /nh
Részletesebb kimenetet így kapunk:
Listaszerűen:
getmac /s gépnév /fo list /v
Ha a parancsokat batch fájlba helyezzük és beírjuk a jelszót is, vegyük figyelembe, hogy titkosítatlanul fog tárolódni.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész

Windows XP tippek, trükkök - 33. rész

Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész