Windows - SMTP csatlakozók

SMTP Connector 2. rész

Folytatjuk az SMTP csatlakozók (SMTPC) konfigurálásáról szóló cikksorozatunkat. Jelen részben megnézzük, miként lehet más Exchange szerverekkel kapcsolatot teremteni, hogy korlátozhatók időben, méretben, küldő szerint és még további módokon a kimenő üzenetek. Például minden 3 MB alatti levél bármikor továbbítható, az e felettiek csak este 10 és másnap reggel 6 óra között. Mit kell beállítani ahhoz, hogy csak akkor küldje el a szerver a leveleket, ha egy másik kapcsolatban álló kiszolgáló erre kéri.
Connected Routing Groups
Kiszolgálók összekapcsolására szolgál. Az oldal egyetlen listájába felvehetünk más Exchange kiszolgálókat, mintegy útválasztó táblát kialakítva. Az üzenetek ezekre a szerverekre továbbítódnak és elküldöttnek tekinthetők az aktuális kiszolgáló szemszögéből. A kapcsolódó kiszolgálókat útválasztó csoportoknak (routing groups) nevezzük és feltétel, hogy mindegyik az adott Exchange szerverezeten belül helyezkedjen el. Kattintsunk az "Add" gombra, adjuk meg a site nevét a megjelenő ablakban kattintsunk az "OK" gombra. Felbukkan még további ablak, ahol a "General" oldal "Routing Group" legördülő menüjében válasszuk ki a kapcsolódó útválasztó csoportot. Opcionálisan a "Routing Address" oldalon átírhatjuk a továbbítás forrástartományát - amennyiben nem felel meg az alapértelmezettként felajánlott - illetve a kapcsolat relatív költségét (cost).
A Connected Routing Groups - kapcsolódó útválasztó csoportok megadása opcionális, ha a szervezetben egy kiszolgáló végzi a levelezést, szükségtelen használni. Fontos, hogy csak Exchange kiszolgálókkal teremthető kapcsolat.
Delivery Restrictions
Levelek küldésének korlátozására szolgál. Meghatározható, hogy mely Exchange postafiókkal rendelkező felhasználók küldhetnek vagy nem küldhetnek üzeneteket az SMTPC-n keresztül. Alapértelmezésben mindenki küldhet. Két listát találunk, ha a "Rejected" rádiógombot jelöljük meg, akkor mindenkit elzárunk a küldés lehetősége elől, kivéve akiket felveszünk az "Add" gombbal a felső listába. Ugyanakkor, ha az "Accepted" rádiógombot aktivizáljuk, mindenki küldhet levelet, kivéve az alsó mezőbe felvettek.

Delivery Options
Az üzenetküldések időbeni korlátozását teszi lehetővé, összekapcsolva egy maximalizált mennyiségi értékkel. Nézzük miről van szó: két rádiógombot találunk az oldalon, az első "Specify when messages are sent throught this connector" jelenti az alapértelmezett beállítást. A "Connection time" legördülő menüben előre beírt időpontok közül válogathatunk. A felhasználók levelei csak ekkor kerülnek elküldésre. Ha nem felel meg a választék az igényeknek, a "Customize" gombbal tökéletesen személyre szabhatjuk, heti lebontásban a kapcsolat engedélyezett intervallumait. Válasszunk olyan időpontot, amikor például alacsonyabbak a távközlési költségek. "Always run" beállítás mellett nincs korlátozás, bármikor küldhet a szerver. Mennyiségi érték meghatározásához aktivizáljuk a "Use different delivery times for through this connector" jelölőnégyzetet. Ekkor az "Oversize messages are greater than (KB)" felirat melletti mezőben megadott méretet meghaladó levelek, csak a második "Connection time" időben kerülnek továbbításra.
Eddigieket alkalmazva megvalósítható, hogy például minden 3 MB alatti levél bármikor továbbítható, de amelyeknek mérete e felett van, csak este 10 és másnap reggel 6 óra között.
A "Queue mail for remote triggered delivery" rádiógomb bekapcsolása után az Exchange szerver csak akkor kezdeményez levélküldést, ha egy távoli kiszolgáló erre megkéri. Ellenkező esetben a várakozási sorban tárolódnak a kimenő üzenetek. Ez egy kicsit bonyolultabb folyamat, mint amit az Exchange-nél eddig megszokhattunk. Leegyszerűsítve: a távoli gép küld egy TURN vagy ETRN (Extended TURN) parancsot, melyet a mi kiszolgálónk fogad. Ezután a távoli gép küld egy felhasználó nevet és jelszót, ami hitelesíti. Az "Accounts authorized to use TURN/ATRN" listába vehetjük fel azt a fiókot, melynek nevét és jelszavát elfogadjuk a távoli géptől. Ha nem adunk meg egyet sem csak az ETRN parancs kerül elfogadásra, ekkor nincs szükség névre és jelszóra. A "kézfogási" és kölcsönös hitelesítési folyamat végén elkezdődik a várakozási sor kiürítése.
Content Restrictions
Küldő típusra, prioritásra és méretre vonatkozó megkötések bevezetésére alkalmas. A prioritást a felhasználó határozza meg a levél megírása során. Az "Allowed priorities" szekció jelölőnégyzetei segítségével lehet meghatározni, hogy mely üzeneteket továbbítson az SMTPC (high - magas, normal - normál, low - alacsony).
Két küldő típust különböztetünk meg az "Allowed types" szekcióban: a rendszert és a felhasználót. Alapértelmezésben bármelyiktől származó levelek továbbításra kerülnek.
Ismét egy méretkorlátozás következik: az "Only messages less than (KB)" jelölőnégyzet bekapcsolásával a mellette lévő mezőbe írjuk be azt a maximális levélméretet, amit még elküld a rendszer. Ami e fölött van, visszautasítja.
A következő részben az "Advanced" oldal nem éppen magától értetődő beállításairól lesz szó.

SMTP Connector cikksorozat