Windows - Tippek, trükkök

34. rész

E heti tippjeink a következő kérdésekre adnak választ: mely fájlokból áll a Windows 2000 regisztrációs adatbázisa? Miként lehet a rendszer indításánál beállítani az Outlook Express-t alapértelmezett levelezőprogramnak? Hogy lehet az Outlook Express-t csak hírolvasó üzemmódban indítani? Miként törölhetők az ideiglenes fájlok a böngésző bezárásakor? Végül, hogy akadályozható meg, hogy a felhasználók megnyissák a vírusgyanús E-mail mellékleteket.
Mely fájlokból áll a Windows 2000 regisztrációs adatbázisa?
A regisztrációs adatbázis nem egy fájlban tárolódik, hanem bizonyos kulcsok és az alattuk lévő minden bejegyzés egy-egy külön állományban kapott helyet. Az alábbi táblázat segít az eligazodásban:
Kulcs Fájlnév
HKEY_LOCAL_MACHINE\SAM %systemroot%\system32\config\Sam (így kiterjesztés nélkül)
HKEY_LOCAL_MACHINE\SECURITY %systemroot%\system32\config\Security
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE %systemroot%\system32\config\Software
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM %systemroot%\system32\config\System
HKEY_USERS %systemroot%\system32\config\Default
HKEY_USERS %systemroot%\system32\config\ntuser.dat
HKEY_USERS %systemroot%\system32\config\usrclass.dat
Látható, hogy minden állomány a %systemroot%\system32\config mappában kapott helyet és a HKEY_USERS kulcs 3 fájlban tárolódik. Az állományokat a Kellékek > Rendszereszközök > Biztonsági másolat (Accessories > System Tools > Backup) programjával lehet menteni és visszaállítani. Egyébként a rendszer is készít róluk biztonsági másolatot a %systemroot%\repair mappába a fájlvédelmi szolgáltatás révén.
Outlook Express beállítása alapértelmezett levelezőprogramnak
Az Outlook Express minden indításnál ellenőrzi, hogy ő e az alapértelmezett levelezőprogram, ha nem, akkor felajánlja, hogy azzá tehetjük. Legtöbb hálózatban az a legegyszerűbb megoldás, ha élünk ezzel a lehetőséggel és az Outlook Express-el bonyolítják a felhasználók a levelezésüket, mert minden Windows-ban kéznél van és könnyű konfigurálni. Arról meg a rendszergazdának kell gondoskodni, hogy ne válhasson a vírustámadások áldozatává. Bosszantó lehet, ha más levelezőprogramok vagy maguk a felhasználók megváltoztatják a beállításokat és más levelezőprogramot tesznek alapértelmezetté. Főleg, ha a rendszerben futó programok is küldenek levelet és esetleg nem működnek együtt másik levelező klienssel. Hogy lehetne megoldani, hogy a számítógép minden indításánál állítsa be az Outlook Express-t alapértelmezetté? Írjuk be a Start > Futtatás (Start > Run) menübe a következő parancsot:
msimn /reg
Az "msimn.exe" fájl indítja az Outlook Express-t, de a /reg kapcsolóval ezt nem teszi meg, csak bejegyzi alapértelmezettnek. A fenti parancsot elhelyezhetjük batch fájlba, az indítópulton vagy az Active Directory bejelentkezéskor futó parancsfájljába.
Outlook Express elindítása csak hírolvasó üzemmódban
Az Outlook Express alkalmas a levelezések lebonyolítása mellett hírüzenetek kezelésére is. Utóbbi funkciót elkülönítve is használhatjuk. Ha az alábbi kapcsolóval indítjuk, a levelezési támogatás rejtve marad és csak a hírüzenetek kezelése lesz elérhető:
msimn /outnews
Készíthetünk egy parancsikont az asztalon vagy a tálcán és máris gyorsabban elérhetők kedvenc hírcsoportjaink.
Ideiglenes fájlok törlése a böngésző bezárásakor
Internetezés közben a honlapokat alkotó állományok egy része letöltődik a kliens gép merevlemezére egy átmeneti tárolóba. A legközelebbi látogatás alkalmával, hacsak a beállítások nem rendelkeznek másként, innen kerülnek kiolvasásra, lényegesen gyorsabban, mint ha a világhálóról kéne letölteni őket. Ugyancsak az átmeneti tárolóból olvasódik ki az oldal, ha a "Vissza" ("Back") gombra kattintunk. Ez a funkció remek, de van három hátránya: tárterületet foglal, főleg helyi (Intraten) oldalaknál nem mindig a legfrissebb információkat szolgáltatja, illetve ha mások is hozzáférnek a gépünkhöz láthatják, hogy milyen jellegű oldalakat néztünk. Biztonsági szempontból utóbbi lényeges lehet.
Van egy alapértelmezésben kikapcsolt funkció, mely továbbra is működteti a helyi tárat, de a böngészőből való kilépés után törli a tartalmát. Bekapcsolásához indítsuk el az Internet Explorer-t és keressük meg a következő jelölőnégyzetet:
Eszközök > Internetbeállítások > Speciális > Biztonság > Az ideiglenes internetfájlok törlése a böngésző bezárásakor (Tools > Internet Options > Advanced > Security > Empty Temporary Internet Files folder when browser is closed).
Kapcsoljuk be és lépjünk ki az "OK" gombbal.
Mellékletek megnyitásának és mentésének megakadályozása
A vírusok jelentős része mellékletként terjed, E-mail-hez csatolva. A hálózat biztonságának szempontjából rendkívül nagy előrelépést jelent, ha a felhasználók nem tudják megnyitni, illetve menteni a potenciálisan vírusveszélyes fájlmellékleteket. A csoportházirendben végezhetjük el a letiltást.
Nyissuk meg a felhasználókra vonatkozó házirendet és tallózzunk el a következő helyre:
Felhasználó konfigurációja > Felügyeleti sablonok > Windows-összetevők > Internet Explorer (User Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Internet Explorer).
Keressük meg az "Az Outlook Express konfigurálása" ("Configure Outlook Express") házirendet. Nyissuk meg, engedélyezzük és aktivizáljuk az "Azon mellékletek blokkolása, amelyek vírust tartalmazhatnak" ("Block attachments that could contain a virus") jelölőnégyzetet.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész

Tippek, trükkök - 34. rész

Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész