Windows - Rich Text (RTF) formátumú levelek küldése, fogadása

Interneten keresztül általában egyszerű szöveg (plain text) vagy HTML formátumban kerülnek továbbításra a levelek. Exchange 2000 szerverrel lehetővé válik a Rich Text formátum használata, mely a HTML-hez hasonlóan, szintén elérhetővé tesz speciális formázási megoldásokat (vastagítás, dőlt betűk, igazítások, képek elhelyezése, színezés, stb.), de rövidebb lesz az üzenet hossza, miáltal gyorsabban lehet küldeni, fogadni és kevésbé terheli a kiszolgálót.
Számos szövegszerkesztő program képes Rich Text (továbbiakban: RTF) formátumban menteni az elkészített dokumentumokat, ez azonban nem teljesen egyezik meg az Exchange és kliensei által használt RTF formátummal.
Kiszolgáló oldali beállítások
Telepítés után gyakorlatilag semmit nem kell változtatnunk az Exchange 2000 Server konfigurációján. Alapértelmezésben érzékeli, hogy a kliens milyen formátumban küld és ehhez alkalmazkodva kezeli az üzeneteket. Ennek ellenére nézzük meg milyen lehetőségeink vannak:
Nyissuk meg a System Manager felügyeleti konzolt és keressük meg a következő tárolót: Global Settings > Internet Message Formats. Itt adhatók meg a levelezésre vonatkozó főbb beállítások. Ezek olyan alapbeállítások, melyek a virtuális kiszolgálók szintjén felülbírálhatók. Ha viszont ott nem kerülnek megadásra, akkor az itteniek maradnak érvényben. Kattintsunk a "Default" objektumra a jobboldali egérgombbal és lépjünk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüre. Megjelenik egy beállító ablak, ahol lépjünk az "Advanced" oldalra.

Legfelül az "Exchange rich-text format" rádiógomb csoportban lehet állítani a kiszolgáló viselkedését, ha RTF formátumú levéllel találkozik:
  • "Always use"
Mindig RTF formátumú leveleket használ. Csak akkor alkalmazható a beállítás, ha az összes kliens támogatja és nincs a küldési útvonalon olyan levelező szerver, amelyik nem képes kezelni ezt a formátumot.
  • "Never user"
Soha nem használ RTF formátumot. A kliens beállításainak megfelelően csak egyszerű szövegként vagy HTML-ben megírt leveleket továbbít, RTF-et nem.
  • "Determined by individual user settings"
Ez az alapértelmezett beállítás. A kliens szoftver helyi beállításai döntik el, hogy a három formátum közül, hogy továbbítódik az üzenet. Célszerű megmaradni ennél a lehetőségnél, hacsak nem akarjuk kifejezetten tiltani az RTF-et vagy nem akarunk mindenkit rákényszeríteni a használatára. Másik pozitívum, hogy így felhasználónként más és más beállításokkal dolgozhatunk.
Szintén rákényszerítünk minden felhasználót az RTF használatára, ha a POP3 virtuális kiszolgáló tulajdonságlapjának ("Message Format") oldalán bekapcsoljuk a "Use Exchange rich-text format" jelölőnégyzetet.
Kliens oldali beállítások
Kliens oldalon is szükség van az RTF formátum támogatására. Erre az Outlook képes (az Outlook Express nem), akár Exchange, akár Internetes használatra van konfigurálva.
Az Eszközök > Beállítások útvonalon megjelenő ablakban lépjünk a "Levélformátum" oldalra. Felül a "Küldés üzenetformátuma" legördülő menüben állítható be a három formátum közül az egyik. Minden új levél ebben kerül elkészítésre és küldésre.
Hogy tudjuk ellenőrizni, hogy valóban RTF-et használt-e a küldő?
Nyissunk meg egy beérkezett levelet (duplakattintás) és lépjünk a Fájl > Adatlap menüre. Megjelenik egy ablak, általános információkat szolgáltatva az adott üzenetről. Mindjárt az első sorában a "Típus" mellett látható a formátuma. Ha itt "Rich Text" szerepel a zárójelben, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mind a kiszolgáló, mind a kliens erre van konfigurálva.
Rögtön elvégezhetünk egy tesztet arra vonatkozóan, hogy valóban rövidebb-e egy RTF levél, mint egy HTML. Ehhez azonban be kell kapcsolni az Outlook-ban az üzenetméretek megjelenítését. Nyissuk meg a Nézet > Jelenlegi nézet > Jelenlegi megjelenítés testreszabása menüt. Kattintsunk a mezők gombra. A következő ablakban két oszlopot találunk, ha a jobboldaliban látható a "Méret" szó, akkor nincs további teendőnk, lépjünk ki. Ha nem, akkor keressük meg a baloldaliban és a "Hozzáadás" gombbal helyezzük át jobbra. Az "OK" gombokkal zárjuk be az ablakokat, immár az üzenetek mellett látható a méretük is. Írjunk egy levelet saját magunknak, tartalma legyen például 123, aláhúzva és megvastagítva. Küldjük el HTML formátumban (fenti a "Küldés üzenetformátuma" legördülő menüben állítsuk be a HTML-t). Majd tegyük meg ugyanezt RTF-ben is. Ilyen egyszerűbb, de formázott szövegeknél már több mint 10 %-os méretkülönbség tapasztalható.