Windows - Tippek, trükkök

35. rész

forráskód letöltése
E heti tippjeink között mutatunk egy példát az Internet Explorer kereső funkcióinak bővítésére. Nagy biztonságot követelő hálózatok számára letiltjuk a tartományvezérlők eléréséhez szükséges hitelesítési adatok gyorsítótárazását. Csatlakoztatott hálózati meghajtókat viszünk át másik számítógépre vagy felhasználóhoz. Végül elrejtjük a számítógépet hálózati tallózó szolgáltatás elől.
Cikkünkhöz mellékeltük az alábbi registry állományokat:
"Search.reg" - Új funkcióval bővíti az Internet Explorer keresési lehetőségeit.
"NoCacheLogonCred.reg" - Megszünteti a tartományi bejelentkezéshez szükséges hitelesítési információinak munkaállomásokon történő gyorsítótárazását.
"HideComputer.reg" - Elrejti a gépet a hálózati tallózó szolgáltatás elől. A megosztott mappák és nyomtatók továbbra is elérhetők maradnak, ha közvetlenül hivatkozunk rájuk.
Internet Explorer keresési funkcióinak bővítése
Az Internet egyik legfontosabb részét adják a különféle cégek kereső szolgáltatásai. A rengeteg adat között gyakorlatilag nem lehet máshogy megtalálni a minket érdeklő információt, csak feltételek szerint keresve. Ennek megfelelően az Internet Explorer is többféleképpen teszi lehetővé az ilyen rendszerek elérését. Ehhez szeretnénk hozzátenni még egy módszert. Írjunk be a címsorba egy "k" betűt ("k" mint keresés, de lehet akármi más is), tegyünk egy szóközt és írjuk be a keresendő kifejezést. Üssünk ENTER-t, miután a beírtak átadódnak valamelyik keresőmotornak (pl.: Google). Ezt követően már az adott kereső veszi át az irányítást és megjeleníti a feltételeknek megfelelő honlapok listáját.
A feladat megvalósításához futtassuk a REGEDIT.EXE segédprogramot. Tallózzunk el a következő kulcshoz:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchUrl]
Hozzunk létre ezen belül egy új kulcsot "k" néven. Alapértelmezett értéknek írjuk be: "http://www.google.com/search?q=%s", ami a Google keresőt hívja meg és paraméterként átadja neki az általunk beírt kifejezést (%s).
A teljes registry bejegyzés tehát így néz ki:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchUrl\k]
@="http://www.google.com/search?q=%s"
A beállítás érvényesítéséhez elegendő csupán az Internet Explorer-t újraindítani.
Hitelesítési adatok helyi tárazásának megszüntetése
A Windows NT/2000/XP munkaállomások helyileg gyorsítótárazzák a tartományvezérlőktől kapott hitelesítési adatokat. Ezzel lecsökken a következő bejelentkezésre fordítandó idő, a felhasználó előbb használatba veheti a hálózatot és magát a munkaállomást. Alapértelmezésben 10 felhasználó hitelesítési adatai tárolódnak el. A regisztrációs adatbázis lehetőséget biztosít ennek szabályozására. Tallózzunk el a következő kulcshoz:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
Keressük meg a "cachedlogonscount" bejegyzést. Látható az alapértelmezett 10-es korlátja. A számot csökkenthetjük, növelhetjük az igényeknek megfelelően. Ha nullát írunk be, megszűnik a gyorsítótárazás. Miért jó ez? Nagy biztonságot követelő rendszerekben alapfeltétel, hogy ne tárolódjanak munkaállomásokon hitelesítési adatok, mert az esetleges hackerek felhasználhatják a kiszolgálóra való belépéshez. Másik ok, hogy a tartományvezérlő kikapcsolása esetén is előfordulhat, hogy egy munkaállomás be tud jelentkezni. Nyilván ez tévedés, mert csupán a helyileg tárolt felhasználói profilban meghatározott munkakörnyezetet látjuk viszont és nem érhetők el a címtári szolgáltatások.
Csatlakoztatott hálózati meghajtók átvitele másik számítógépre vagy felhasználóhoz
A csatlakoztatott hálózati meghajtók az aktuális felhasználó profiljában tárolódnak. Ha más valaki jelentkezik be, más meghajtókat lát vagy nem lát egyet sem. Gyakori megoldás a szerver egy mindenki számára elérhető, megosztott mappájának csatlakoztatása minden gép, minden felhasználójához, ugyanazon betűjellel. A grafikus felület által biztosított módszerrel kicsit nehézkes mindenki számára hozzáférhetővé tenni így a kiszolgálót, főleg, ha több meghajtóról van szó. Nem is kell megtenni, elegendő csak egy felhasználónál, majd indítsuk el a REGEDIT.EXE segédprogramot és lépjünk az alábbi kulcsra:
[HKEY_CURRENT_USER\Network]
Ezen belül láthatók a meghajtó betűjelek. Nem kell mást tenni, mint a Fájl > Exportálás (File > Export) menüvel egy *.REG állományba menteni az alkulcsokat, bejelentkeztetni a felhasználót vagy átvinni a másik gépre és az Intézőben futtatni az állományt.
Számítógép elrejtése a hálózati tallózó szolgáltatás elől
A hálózati tallózó szolgáltatás feladata, hogy üzenetszórás küldésével és válaszok figyelésével meghatározza, hogy melyik gépek érhetők el. A szolgáltatás a NetBIOS protokollt használja és gépek NetBIOS neveit adja vissza. Kattintsunk a jobboldali egérgombbal a "Hálózati helyek" ("Network Places") ikonra az asztalon és lépjünk a "Számítógépek keresése" ("Search Computers") menüre. Hajtsunk végre egy keresést, anélkül, hogy megadnánk feltételt. Eredményül kapjuk az adott munkaállomás vagy tartomány összes elérhető gépének nevét. Ebben és minden NetBIOS-al, illetve a tallózó szolgáltatással kapcsolatos listában el tudunk rejteni gépeket. Nem jelenik meg a nevük, de ha közvetlenül hivatkozunk rájuk (pl.: \\gépnév\megosztás), akkor elérhetők a megosztott mappáik és nyomtatóik. Az aktuális gép elrejtését a regisztrációs adatbázisban hajtjuk végre. Keressük meg az alábbi kulcsot:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\lanmanserver\parameters]
Ha létezik egy "Hidden" nevű bejegyzés, állítsuk az értékét 1-re. Ha nem, hozzuk létre. Típusa duplaszó (REG_DWORD). Végül indítsuk újra a gépet.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész

Tippek, trükkök - 35. rész

Tippek, trükkök - 36. rész
Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész