Windows - Több terminálkapcsolat menedzselése egyszerre

A Windows NT irányvonal egyik legkellemesebb tulajdonsága, hogy az asztal képét átvihetjük a hálózaton egy másik gépre és úgy valósíthatunk meg távfelügyeletet, mintha ott ülnénk a gép előtt. A Windows .NET szerverek még tovább mennek és létrehozható egy központi felügyeleti konzol, ahol egyszerre több távoli gép asztalát könnyen elérhetővé tehetjük.
Cikkünk írásának idején a .NET kiszolgálók fejlesztése RC1 fázisban volt, ezért a végleges verzióban lehetnek eltérések a leírtakhoz képest.
A szolgáltatás a Windows NT Terminal Server-ben jelent meg elsőként, de ott még igencsak kezdeti stádiumban volt. Az igazi áttörést a Windows 2000 Server jelentette, kiforrott, jól használhatóvá vált terminálszolgáltatásával. Ezt követte a Windows XP Professional, ahol már a munkaállomás is tartalmazza "Távoli Asztal" ("Remote Desktop") néven, megtörve ezzel a kiszolgáló verziók egyeduralkodását. A fejlődés nem állt meg, a .NET szerverekben új funkciókat építettek bele és van még valami, ami a rendszergazdák számára jelent segítséget, ha egyszerre több távoli kiszolgálót akarnak felügyelni. Eddig ahány kiszolgáló volt, annyi példányban kellett megnyitni a kliens ablakot. Most azonban rendelkezésre áll a kliens szoftver egy MMC beépülő modul formájában is.
Válasszuk a Start > Run menüpontot, majd írjuk be: mmc.
Kattintsunk a File > Add/Remove Snap-in menüjére vagy nyomjuk le a CTRL+M billentyűkombinációt.
Megjelenik egy a beépülő modulok hozzáadását végző ablak. Kattintsunk az "Add" gombra.
Válasszuk ki a listából a "Remote Desktops" modult és kattintsunk ismét az "Add" gombra. Zárjuk be az ablakot a "Close" gombbal.
Több modul hozzáadására nincs szükség, ezért kattintsunk az "OK" gombra.
Megjelent a konzol farendszerében a "Remote Desktops" objektum. Alapértelmezésben nem tartalmaz további objektumot. Kattintsunk rá a jobboldali egérgombbal és lépjünk az "Add new connection" menüre. A következő ablakban lehet beállítani a terminál kiszolgálókhoz való csatlakozások paramétereit.

Legfelül töltsük ki a "Server name or IP address" mezőt. Adjuk meg a távoli kiszolgáló gépnevét vagy IP címét. NetBIOS gépnév helyett lehet, hogy teljes DNS nevet kell beírni (pl.: neptun.microsoft.net), ez a hálózat felépítésétől függ. Ha a "Browse" gombra kattintunk, segítségként egy listában megjelennek a helyi munkacsoportban vagy tartományban található terminál kiszolgálók. Ha a kérdéses gépet nem találjuk itt, még nem jelenti azt, hogy nem lehet vele kapcsolatot teremteni. Ekkor egyszerűen adjuk meg a nevét vagy IP címét.
A "Connection name" mezőben adjunk nevet a kapcsolatnak. Lehet bármi, de valamit be kell írni.
Alapértelmezésben aktív a "Connect to console" jelölőnégyzet. Ebben az állapotban a távoli gépek asztalának képei az MMC-n belül jelennek meg. Ha töröljük a pipát, továbbra is a hagyományos ablakban látjuk viszont őket.
Legalul található a "Logon information" szekció a bejelentkezéshez szükséges név és jelszó megadásához. Nem kötelező kitölteni a "Domain" mezőt, általában e nélkül is elfogadják a csatlakozási kérést a kiszolgálók. Fontos, hogy a bejelentkezés csak akkor valósul meg, ha a távoli gép is támogatja az átadott hitelesítési adatok fogadását. Ellenkező esetben megjelenik egy bejelentkező ablak és ismét meg kell adnunk az adatokat. A jelszó eltárolásánál ("Save password") legyünk óvatosak, mert illetéktelenek hozzáférve a gépünkhöz, könnyen hozzáférést szerezhetnek több kiszolgáló felett is.
Zárjuk a beállító ablakot az "OK" gombbal és kattintsuk az új kapcsolatra. Automatikusan létrejön a csatlakozás némi idő eltelte után, a hálózat sebességének függvényében.
Ismételjük meg a fenti lépéseket és adjunk a konzolhoz további kiszolgálókat is. A kapcsolatokat bonthatjuk, ha rákattintunk az egyes gépekre a jobboldali egérgombbal és a menüben a "Disconnect" parancsra lépünk. Ha nem jönne létre az automatikus csatlakozás, a "Connect" menüvel pótolhatjuk. A "Properties" menüvel ismét elérhetjük a hozzáadásnál szereplő beállító ablakot, néhány új funkcióval kiegészítve. Ilyen a "Screen Options", ahol meg lehet határozni az ablak méretét, illetve az "Other", ahol egy a bejelentkezés után futtatandó programot adhatunk meg. Itt található még egy fontos beállítás: a "Redirect local drives when logged on to the computer." jelölőnégyzet aktivizálásával elérhetjük, hogy a helyi meghajtók jelenjenek meg a távoli gép Intézőjében, megvalósítva a gépek közti fájlátvitelt.