Windows - Tippek, trükkök

36. rész

Hogy szerkeszthető egy másik felhasználó regisztrációs adatbázisa? Hogy lehet törölni a "törölhetetlen" fájlokat az XP-ben? Hogy gyakorolhatunk felügyeletet egy távoli számítógép felett úgy, hogy akár a merevlemezét is képesek legyünk partícionálni, formázni vagy töredezettség mentesíteni? Végül mutatunk egy egyszerű módszert a Start menü programcsoportjainak megnyitására az Intézőben.
Más felhasználó regisztrációs adatbázisának szerkesztése
A regisztrációs adatbázis több főkulcsból tevődik össze, ezek különböző fájlokban találhatók. A csoportházirendhez hasonlóan vannak, melyek a számítógépre - és így minden felhasználóra - vonatkoznak és vannak személyes, az adott profilhoz kötődő beállítások. Amíg a közös beállításokat kell szerkeszteni, nincs semmi probléma, mert a rendszergazda egyszerűen elvégezheti. Ha viszont a személyes kulcsokat akarja módosítani, be kell jelentkeznie az adott felhasználó nevében vagy egy másik lehetőséghez kell folyamodni:
Indítsuk el a REGEDIT.EXE programot. A személyes beállítások nagy része a HKEY_CURRENT_USER főkulcs alatt található. Hogy tudjuk szerkeszteni egy másik felhasználóra vonatkozóan? Lépjünk a HKEY_USERS kulcsra és kattintsunk a Fájl > Struktúra betöltése (File > Load Hive) menüre. Megjelenik egy szabályos megnyitás dialógus ablak. Tallózzunk el a felhasználó profiljába (\Documents and Settings\felhasználónév).
Válasszuk ki az NTUSER.DAT fájlt. Vigyázzunk, mert alapértelmezésben nem látszanak a kiterjesztések és az NTUSER.DAT-ból csak NTUSER látszik. Legjobb, ha bekapcsoljuk a részletek megjelenítését és megkeressük az egyetlen DAT fájlt. Létezhet több másik állomány NTUSER.DAT.LOG, NTUSER.DAT.LOG.LOG, stb. néven. Közülük az első a kiterjesztés elrejtése miatt NTUSER.DAT néven fog látszani, ami könnyen félrevezethet bárkit.
Miután kiválasztottuk az NTUSER.DAT-ot, megjelenik egy újabb ablak, ahol a leendő kulcsnevet kell megadnunk. Teljesen mindegy mit írunk be, lehet a felhasználó neve, de lehet értelmetlen szöveg is. Lényeg, hogy tudjuk, kire vonatkozik.
Kattintsunk a HKEY_USERS előtti + jelre és keressük meg az előbb megadott nevet az alkulcsok között. Kattintsunk itt is az előtte lévő + jelre. Amit most látunk, az adott felhasználó HKEY_CURRENT_USER főkulcsa. Hajtsuk végre a szükséges módosításokat, majd kattintsunk az általunk beírt névre és a Fájl > Struktúra eltávolítása (File > Unload Hive) menüre.
Elvégezhetünk egy nagyon egyszerű tesztet: hozzunk létre egy új kulcsot, adjuk neki a következő nevet: "Teszt". Jelentkezzünk be az adott felhasználó nevében vagy kérjük meg, hogy jelentkezzen be ő. Indítsuk el a REGEDIT.EXE-t és nézzük meg, hogy a HKEY_CURRENT_USER kulcs alatt létezik-e a "Teszt" nevű alkulcs.
"Törölhetetlen" fájlok törlése
Windows XP alatt rendszeresen előfordulhat, hogy bizonyos fájlok nem törölhetők. Például egy megnyitott és bezárt Word dokumentumot nem lehet törölni vagy áthelyezni (természetesen nem minden esetben fordul elő). A problémát a kezelőfelület (EXPLORER.EXE - nem keverendő össze az Internet Explorer-el) okozza azzal, hogy "elfelejti" feloldani a korábban megnyitott fájl zárolását. Ilyenkor három lehetőség van:
1. Kijelentkezünk, majd vissza. A gyors felhasználóváltás funkció hatástalan, teljesen ki kell jelentkezni.
2. Újraindítjuk a számítógépet.
Mindkét esetben az EXPLORER.EXE újraindítása oldja fel a zárolást.
3. Nyissunk meg egy parancssori ablakot (CMD.EXE). Nyomjuk le a CTRL+ALT+DEL billentyűkombinációt és lépjünk a "Folyamatok" ("Processes") oldalra. Zárjuk be az EXPLORER.EXE folyamatot. A parancssori ablakban végezzük el a törlést. Kattintsunk a feladatkezelőben a Fájl > Új feladat (File > New Task) menüre és írjuk be: EXPLORER.EXE
Távoli számítógép kezelése
Az MMC konzolkeret lehetővé teszi, hogy ne csak a helyi, hanem egy a hálózaton elérhető másik számítógép kezelését is elvégezzük. Írjuk be a Start > Futtatás (Start > Run) menübe: MMC
Kattintsunk a File > Add/Remove Snap-in menüjére vagy nyomjuk le a CTRL+M billentyűkombinációt.
Megjelenik egy a beépülő modulok hozzáadását végző ablak. Kattintsunk az "Hozzáadás" ("Add") gombra.
Válasszuk ki a "Számítógép-kezelés" ("Computer Management") modult és kattintsunk a "Hozzáadás" ("Add") gombra.
A következő ablakban aktivizáljuk a "Másik számítógép" ("Another Computer") rádiógombot és írjuk be a mellette lévő mezőbe a gép nevét vagy IP címét. Ha azonos munkacsoportban vagy tartományban van az aktuális géppel, akkor a "Tallózás" ("Browse") gomb segítségével is megkereshetjük.
Zárjuk be a megnyitott ablakokat és térjünk vissza a konzolkerethez. Látható a "Számítógép-kezelés" ("Computer Management") modul, mellette zárójelben a távoli gép nevével. Kibontva a farendszert, több funkciót is végrehajthatunk a gépen, akár a merevlemezét is partícionálhatjuk. Egyetlen feltétel van csupán: mindkét gépen rendszergazdai jogosultsággal kell rendelkezni, ugyanazzal a névvel és jelszóval.
Start menü programcsoportjainak megnyitása az Intézőben
A Start menü programcsoportjait könnyedén meg lehet nyitni további szerkesztés céljából az Intézőben. Kattintsunk a Start > Minden program (Start > All Programs) menüre az XP-ben. Windows 2000 alatt is ugyanúgy működik a dolog, csak ott Start > Programok (Start > Programs) az elérési út. Válasszunk ki egy program mappát (mellette található egy nyíl) és kattintsunk rá kétszer. Elindul az Intéző és betöltődik az adott mappa. Kattintsunk az eszköztáron a "Mappák" ("Folders") gombra, rögtön látni fogjuk, hogy a felhasználó profilján belül, hogy helyezkedik el. Itt aztán könnyedén módosíthatók, törölhetők, kibővíthetők az elemek.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész

Tippek, trükkök - 36. rész

Tippek, trükkök - 37. rész
Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész