Windows - Keresési funkciók használata a Windows XP-ben

Windows XP-t használók általában, elsők között a megváltozott keresési szolgáltatást veszik észre az Intézőn belül. Cikkünkben megnézünk néhány elsőre talán nem is feltűnő lehetőséget, melyek sokszor igen hasznosnak bizonyulhatnak. Akik nehezen viselik az XP újdonságait és gyakran használják az Intézőt állományaik helyének felderítésére, lehetőséget kapnak egy a Windows 2000 ugyanezen funkciójához hasonló, egyszerűbb ablak használatára.
Keresési funkció elindítása
Nyissuk meg a Windows Intézőt és kattintsunk a "Keresés" ("Search") gombra az eszköztáron. Ugyanezt érjük el, ha lenyomjuk az F3 funkcióbillentyűt.
Amíg eljutunk egy keresés eredményének megtekintéséhez, több lépést kell megtennünk. Bármikor visszatérhetünk az első oldalra, ha kétszer lenyomjuk az F3-at vagy kétszer kattintunk az eszköztár gombon. Ez mindenképpen gyorsabb, mint a "Vissza" ("Back") gombokra kattintgatni.
Keresés rejtett fájlokban és mappákban
Alapértelmezésben a rendszermappákban és az almappákban történik keresés, de a rejtett fájlok és mappák között nem. Kattintsunk a "Fájlt vagy mappát" ("All files and folders") menüpontra, majd nyissuk le a legalsó "További beállítások" ("More advanced options") menüt. Kapcsoljuk be a "Keresés rejtett fájlok és mappák között" ("Search hidden files and folders") jelölőnégyzetet. Itt található kis- és nagybetűk megkülönböztetésének kérése, illetve a szalagos biztonsági másolatokon végzendő keresés.
Helyettesítő karakterek
Helyettesítő karakterek ugyanúgy használhatók egy fájlnév meghatározásánál, mint annak idején a DOS korszakban. A * karakter tetszőleges számú, míg a ? egy karaktert helyettesít. Bár egy fájl keresésénél "A fájlnév egésze vagy része" ("All or part of the file name") kifejezés nem utal rá egyértelműen és nem is gondolunk rá főleg, ha a fájlkiterjesztések alapértelmezésben rejtett voltát meghagyjuk, de a kiterjesztést is belekombinálhatjuk a feltételbe. Például: *.rtf.
Tartalmazó mappa megnyitása
Tegyük fel, hogy végeztünk a kereséssel és látjuk az eredményt. Ha duplán kattintunk egy állományon, megnyitjuk vele. De mi van, ha azt a mappát akarjuk megnyitni, amelyikben található? Kattintsunk rá a jobboldali egérgombbal és lépjünk a "Tartalmazó mappa megnyitása" ("Open Containing Folder") menüre. Ha az új ablakban bekapcsoljuk a "Mappák" ("Folders") eszköztár gombot, már egyértelműen tudni fogjuk, hol az állomány.
Keresések mentése, újrafelhasználása
Különösen bonyolult feltételek esetén hasznos, ha elmentjük a kereső kifejezést. Várjuk meg, amíg megérkezik az eredmény, kattintsunk valamelyik fájlra vagy mappára és lépjünk a Fájl > Keresés mentése (File > Save Search) menüre. Adjuk meg a mentés helyét, melyre célszerű az asztalt használni. Egy FND kiterjesztésű bináris fájlt kapunk.
A mentett keresések használatához kattintsunk duplán az FND állományon. Megnyílik egy új Intéző ablak, kitöltődnek a feltételek, semmi más dolgunk nincs, mint a "Keresés" ("Search") gombra kattintani.
Indexelő szolgáltatás
Az Indexelő szolgáltatás feladata, hogy a szöveges dokumentumokból (doc, xls, rtf, stb.) nyelvtani szabályok figyelembevételével egy kivonatot készítsen. Nem csak a tartalom kerül feldolgozásra, hanem a fájlok nevei és tulajdonságaik is. Nagyobb állománymennyiség esetén a keresések ezáltal jelentősen felgyorsulnak. Az érem másik oldala, hogy merevlemez területet, memóriát és processzoridőt igényel és csak a helyi merevlemezen alkalmazható. Processzoridőt csak akkor használ, ha üresjáratban fut. Alapértelmezésben nincs bekapcsolva az indexelés, de megtehetjük, ha az első keresési oldal alján a "Beállítások módosítása" ("Change Preferences") sorra kattintunk (az első oldalra visszatéréshez nyomjuk le kétszer az F3 funkcióbillentyűt). Ezt követően kattintsunk az "Indexelő szolgáltatással (gyorsabb helyi keresések)" ("With Indexing Service (for faster local searches)") sorra.
A szolgáltatás bekapcsolásához aktivizáljuk az "Igen, engedélyezem az indexelő szolgáltatást" ("Yes, enable Indexing Service") rádiógombot.
Konfigurálásához, pedig kattintsunk "Az indexelő szolgáltatás beállításainak módosítása (speciális)" ("Change Indexing Service settings (Advanced)") menüsorra (lásd a kapcsolódó cikkeket).
Egyszerű keresés visszaállítása
Azoknak, akik nem akarnak több lépést, több ablakon keresztül végrehajtani minden keresés előtt javasoljuk, hogy kapcsolják vissza a Windows 2000-nél megszokott felületet. Bár nem egyezik teljesen az XP és a 2000 ezen a téren, lényegét tekintve ugyanarról van szó. Ebben a módban nem kell kategóriát választani (képet, zenét, fájlokat, számítógépeket, stb.), hanem azonnal a fájlkereséssel nyit az Intéző.
Lépjünk az első keresési oldalra és kattintsunk sorrendben a következő elemeken: Beállítások módosítása > A fájlok és mappák keresési viselkedésének módosítása > Speciális - lehetőséget ad a keresési kritériumok kézi megadására... (Change preferences > Change files and folders search behavior > Advanced - includes options to manually enter search criteria...). Végül nyomjuk le az "OK" gombot. Ezt követően az F3 billentyű vagy a "Keresés" ("Search") gomb lenyomásával azonnal a fájlkeresésnél találjuk magunkat.