Windows - MySQL szerver bemutatása - Telepítés, indítás, leállítás

MySQL 2. rész

forráskód letöltése
Cikksorozatunk jelen részében a MySQL kiszolgáló telepítésével és elindításával foglalkozunk. Kitérünk a telepítés során keletkező mappaszerkezetre, a benne található fájlok szerepére, az adatbázisok helyére. Ezután megnézzük, hogy lehet a kiszolgáló szolgáltatást telepíteni, elindítani, leállítani, eltávolítani parancssorból és grafikus felületről egyaránt.
Az alábbiakban feltételezzük, hogy a MySQL szerver telepítése Windows 2000/XP/.NET operációs rendszeren történik és nem Windows 95/98/Me-n.
Telepítés
A telepítést az Internetről letölthető általános verzión keresztül mutatjuk be. Többféle csomag letöltésére van módunk, válasszuk azt, amelyikben a szerver és a kliens is benne van. Keressük meg a http://www.mysql.com címről kiindulva valamelyik magyar tükörszervert.
A letöltött fájl kicsomagolása után futtassuk a SETUP.EXE programot. Elindul egy telepítő varázsló. Sok választási lehetőségünk nincs, lényegében csak a célmappát tudjuk módosítani. Tegyük fel, hogy itt is megmaradtunk az alapértelmezett beállításoknál és a C:\MYSQL könyvtárba tettük az adatbázis kiszolgálót. Mappaszerkezetünk ebben az esetben a következő:
C:\MYSQL\BIN - Itt találhatók a futtatható állományok melyek magát a szervert és a klienseket is jelentik. Illetve néhány kisebb alkalmazás konfigurálási, adminisztrációs céllal.
C:\MYSQL\DATA - Az adatbázisok mappája. Ha belépünk két további mappát találunk "mysql" és "test" néven. Mindkettő mintaadatbázist takar. Tegyük fel, hogy létrehozunk egy adatbázist "Sales" néven, néhány táblával. Ebben az esetben létrejön a C:\MYSQL\DATA\SALES mappa és benne lévő fájlok nevei megegyeznek a táblák neveivel. Legegyszerűbben tehát úgy tudjuk meg, hogy milyen adatbázisok találhatók a kiszolgálón, hogy megnézzük a C:\MYSQL\DATA mappa almappáit.
C:\MYSQL\DOCS - Dokumentációkat tárol. Mindenkinek ajánljuk figyelmébe a több mint 1,5 MB-os MANUAL.HTML-t, melyben részletes leírás található az SQL nyelvről és a MySQL kiszolgálóról.
C:\MYSQL\LIB - Itt alapértelmezésben egyetlen fájl található CYGWINB19.DLL néven. Kétféle parancssori segédprogram létezik a kiszolgáló közvetlen elérésére: MYSQL és MYSQLC. Utóbbi a Cygnus GNU fordítójával lett fordítva és használata előtt a DLL-t be kell másolni a %systemroot%\system32 mappába.
C:\MYSQL\SHARE - Különböző nyelvekre fordított hibaüzenetek. Megtalálható a "hungarian" mappában a magyar nyelv is. Alapértelmezett az angol.
A regisztrált verziók létrehoznak egy C:\MY.CNF fájlt a kiszolgáló alapbeállításainak tárolására. Ha nem a C:\MYSQL mappába kérjük a telepítést és nem rendelkezünk regisztrált verzióval, akkor létre kell hoznunk a C:\MY.CNF fájlt. Legegyszerűbb, ha átmásoljuk a C:\MYSQL\MY-EXAMPLE.CNF mintafájlt és átszerkesztjük. Tegyük fel, hogy az E:\MySQL mappát választottuk, ekkor minimum a következő sornak szerepelnie kell a konfigurációs állományban:
[mysqld]
basedir=E:/MySQL/
Figyelem, a / jelek használata az elérési útban a \ helyett nem véletlen.
Szerver szolgáltatás telepítése, indítása parancssorból
Kilépve a varázslóból még nem vehetjük igénybe a szervert. Elsőként telepíteni, majd futtatni kell a kiszolgáló szolgáltatást. Indítsunk el egy parancssori ablakot, tallózzunk el a C:\MYSQL\BIN könyvtárba (vagy ahova telepítettük) és írjuk be a következőt a szolgáltatás telepítéséhez:
mysqld-nt --install
Nézzük meg kicsit jobban a fenti sort. Linux alatt a szolgáltatásokat démonnak (daemon) nevezik. Innen származik a mysqld kifejezés. A -nt tag jelzi, hogy az NT irányvonalú Windows verzióra történik a telepítés (Windows NT/2000/XP/.NET). Az --install kapcsoló utasítja a mysqld-nt szolgáltatást telepítésre. A dupla - jel szintén Linux-os jövevény.
Ezt követően el kell indítani a szolgáltatást:
net start mysql
Telepítésnél, ha minden rendben zajlott nem kapunk semmilyen visszajelzést. Indításnál a következőt kell látnunk:
A szolgáltatás (MySQL) elindult.
A szolgáltatás (MySQL) sikeresen elindult.
Ellenőrzésként nyissuk meg a Felügyeleti eszközök > Szolgáltatások (Administrative Tools > Services) vagy "Számítógép-kezelés" ("Computer Management") konzolt a szolgáltatásoknál és keressük meg a "MySql" nevű szolgáltatást. Bizonyosodjunk meg róla, hogy el van indítva ("Állapot" ("Status") oszlop).
Egyébként a szolgáltatást nem tudjuk elindítani, ha nincs telepítve és nem tudjuk telepíteni, ha nincs elindítva.
Szerver szolgáltatás leállítása és eltávolítása parancssorból
Ha valamilyen oknál fogva szüneteltetni akarjuk az adatbázis kiszolgálást, adjuk ki a következő parancsot:
net stop mysql
Eltávolításához a szolgáltatások közül, pedig a következőt:
mysqld-nt --remove
Vegyük figyelembe az összes fenti parancsnál, hogy bármilyen szolgáltatás elindításához és leállításához időre van szükség (néhány másodperc). Ezért a mysqld-nt --remove parancs után egy ideig nem tudjuk kiadni a mysqld-nt --installt.
Szerver szolgáltatás telepítése, indítása a grafikus felületről
A szerver menedzselésére kapunk egy könnyen kezelhető eszközt a C:\MYSQL\BIN\WINMYSQLADMIN.EXE fájllal. Indítsuk el.
Elsőként megjelenik egy ablak, ahol felhasználói nevet és jelszót lehet beírni. Tegyük meg és kattintsunk az "OK" gombra. Létrejön a megadott felhasználó és a %systemroot% mappában egy MY.INI fájl, mely a főbb alapbeállításokat tárolja (minimum egy felhasználóra szükség van az adatbázisok eléréséhez). Megjelenik a tálcán egy közlekedési lámpát szimbolizáló ikon, piros jelzéssel, ami annyit jelent: nem fut a MySQL kiszolgáló.
Kattintsunk rá a jobboldali egérgombbal és lépjünk a Win NT > Install the Service menüre. A szolgáltatás telepítéséhez megerősítést kérő ablakban adjunk igenlő választ.
Kattintsunk rá ismét a jobboldali egérgombbal és lépjünk a Win NT > Start the Service menüre. Ismét adjunk igenlő választ.
A szemafornak zöldre kell váltania a sikeres indítást követően.
Ismét végrehajthatjuk az ellenőrzést a Felügyeleti eszközök > Szolgáltatások (Administrative Tools > Services) konzolon.
Szerver szolgáltatás leállítása és eltávolítása a grafikus felületről
Leállításhoz kattintsunk a közlekedési lámpán a jobboldali egérgombbal és válasszuk a Win NT > Stop the Service menüt. A szolgáltatás eltávolításához, pedig a Win NT > Remove the Service-t.

MySQL szerver cikksorozat