Windows - .NET szerverek frissítési lehetőségei

Meglévő hálózati szerverek újabb operációs rendszerre történő frissítésénél számos dolgot figyelembe kell venni. Melyik operációs rendszereket lehet frissíteni .NET szerverre? Miket kell megfontolni? Milyen érvek szólnak a frissítés és milyenek a "tiszta" telepítés mellett? Cikkünkben egy általános áttekintést kívánunk nyújtani a lehetőségekről.
Cikkünk írásának idején a .NET kiszolgálók fejlesztése RC2 fázisban volt, ezért a végleges verzióban lehetnek eltérések a leírtakhoz képest.
Talán a legtöbbeket érdeklő tény: a .NET szervereket nyelvazonos Windows NT 4.0 szerverről (Terminal Server Edition is) vagy újabb kiszolgáló oldali operációs rendszerről lehet frissíteni. Feltétel Windows NT 4.0 esetében, hogy legalább Service Pack 5 legyen telepítve. A nyelvazonosság azt jelenti, hogy például angol nyelvű szervert csak angol nyelvű .NET szerverre lehet frissíteni. Windows 2000 esetében nem feltétel bármilyen javítócsomag megléte.
Érvek a frissítés mellett
Frissítésnél a meglévő operációs rendszer beállításait (felhasználó, csoportok, tagságok, hozzáférési jogosultságok, partíciók, kötetek, stb.) átveszi a .NET szerver, ezért a rendszergazdák rengeteg időt megtakaríthatnak az ismételt konfigurálás elkerülésével. Elvileg változatlanul használhatók tovább a korábban feltelepített alkalmazások. Azért csak elvileg, mert a .NET szervereken nem fog futni minden program, ami egy NT-n vagy 2000-en ment. Például a legtöbb régi 16 bites alkalmazással gondok lesznek, de a modernebb 32 bites kódok is csak akkor használhatók, ha megfelelő jogosultságkezelést valósítanak meg. Két dolog van a háttérben: egyrészt a Microsoft szinte teljesen szakított a 16 bites kódok támogatásával, másrészt a .NET szerverek alapértelmezésben szigorú biztonsági környezetben futnak, ami megakadályoz néhány programot a helyes működésben.
Amennyiben Active Directory tartomány futott a frissítés alapját képező rendszeren, néhány előkészítő lépés megtételére van szükség. Erről egy korábbi cikkünkben már írtunk (lásd a kapcsolódó témaköröket).
Érvek az új telepítés mellett
A teljesen új telepítés mellet szóló érv, hogy abszolút tiszta rendszert kapunk, mivel nincs honnan átvenni meglévő beállításokat. Mindenképpen így járjunk el, ha sérült a Windows 2000-es tartományvezérlő regisztrációs adatbázisa vagy más érzékelhető, de nem javítható hibát szenvedett. Szintén meggondolandó a tiszta telepítés kevés felhasználót tartalmazó kisebb hálózatban, mert ott nem okoz akkora gondot néhány felhasználói fiók újbóli beállítása.
Biztonsági szempontból igen fontos, hogy egy frissítéssel telepített .NET szerver több ponton "lazább" biztonsági beállításokat tartalmaz, mint egy újonnan telepített, mert átveszi a régi rendszer beállításait és nem tartalmazza az újakat. Szigorú biztonsági körülmények között (pl. banki rendszerek) üzemelő gépeken emiatt lehetőség szerint kerülni kell a frissítést.
Érdemes megfontolni azt is, hogy nincs-e szükség az NT-t vagy 2000-et futtató hardver cseréjére, figyelembe véve a .NET szerverek megnövekedett gépigényét:
  • Minimális feltétel egy 550 MHz-es processzor 133 MHz FSB-vel, ez minimum egy Pentium 3 (nem Celeron) vagy ezzel egyenértékű AMD processzor.
  • 256 MB RAM (128 MB a minimálisan támogatott).
  • VGA 800x600 vagy magasabb felbontásra képes.
  • CDROM vagy DVD
Fenti feltételek teljesülése estén csak arról beszélhetünk, hogy fennáll a lehetősége az operációs rendszer telepítésének, minél több szolgáltatást használunk annál inkább növekszik az alsó határ. Ideális, ha egy kiszolgálónak mindig vannak tartalékai, amit nehéz elérni, de törekedni kell rá. Esetleg a forgalom korlátozásával vagy több kiszolgáló üzembe helyezésével növelhető a kapacitás. Nyugodtan megállapíthatjuk, hogy egy Web, SQL és Exchange szervert futtató .NET szerverhez - még, ha csak néhány helyi és nem túl sok Internetes ügyfelet kezel is - ajánlott egy 2 GHz-es Pentium 4, minimum 512 MB RAM és egy gyors, nagy kapacitású merevlemez. Ha pedig gépet kell cserélni a frissítést szinte biztosan elvethetjük. Segítségül hívhatjuk a programok széles skáláját, melyekkel a felhasználói fiókok, levelek, adatbázisok, stb. átvihető egyik gépről a másikra. Tartalmaz ilyen importáló-exportáló funkciókat az SQL és Exchange szerver, de maga az operációs rendszer is. Alternatív megoldásként módunkban áll egy gépen több operációs rendszert futtatni, a .NET szerverek a Windows 2000-hez hasonlóan támogatják a multi-boot lehetőségét.
Amit még figyelembe kell venni:
Nem telepíthető .NET szerver tömörített meghajtóra (DoubleSpace, DriveSpace, stb.) csak akkor, ha az NTFS fájlrendszer beépített röptömörítője lett használva. Először ki kell csomagolni a meghajtót és csak utána végezhető el a telepítés vagy frissítés. Kérdés miért lett tömörítve egy kötet? Nyilván azért mert már kevés volt a szabad hely és ez tűnt a "legfájdalommentesebb" megoldásnak. Vajon kicsomagolás és a .NET feltelepítés után marad legalább 1 GB szabad hely? Mert ha nem, akkor még sok problémánk lesz a későbbiekben (bizonyos szolgáltatásokban működési zavarok lépnek fel). Magának az operációs rendszer telepítésének sem érdemes nekiállni, ha nincs minimum 3 GB szabad hely.
Fentiekből látszik, hogy a frissítés egyik legnagyobb gátja a megnövekedett hardverigény.
Kompatibilitás ellenőrzése
Frissítés előtt mindenképpen hajtsuk végre a következő lépést:
Indítsuk el a frissítendő operációs rendszert, helyezzük be a .NET szerver telepítő CD-t és adjuk ki a következő parancsot:
d:\i386\winnt32 /checkupgradeonly
Ahol a D: a CDROM meghajtó betűjele (szükség szerint módosítandó).
Ha minden rendben van a "Windows upgrade check found no incompatiblities or problems" üzenetet látjuk viszont, ha nem, akkor az inkompatibilitás valószínű okát, ami lehet akár egy vírusirtó program is. Minden körülményre azonban ez a segédprogram sem tudja felhívni a figyelmet, de kezdeti lépésnek mindenképpen megfelel és láthatjuk a lehetséges akadályozó tényezőket. Fontos, hogy nem minden kiírt információ akadályozza meg ténylegesen a frissítést.