Windows - Tippek, trükkök

37. rész

forráskód letöltése
E heti tippjeink között vegyesen találhatók munkaállomásokra és kiszolgálókra vonatkozó hasznos beállítások. Elsőként megnézzük, hogy lehet a számítógép újraindítása után visszaállítani a megnyitott Intéző ablakokat. Ezt követően letiltjuk az Interneten keresztül végrehajtott nyomtatásokat a webszerveren. Majd az MMC beépülő modulok letiltásával és engedélyezésével foglalkozunk. Végül a regisztrációs adatbázis adott kulcsát mentjük fájlba, anélkül, hogy belépnénk a REGEDIT.EXE segédprogramba.
Cikkünkhöz mellékeltük az alábbi Registry állományt:
"StoreFolders.reg" - Futtatása után az XP megjegyzi, hogy volt-e megnyitott Intéző ablak és a számítógép újraindításakor visszaállítja azt.
Megnyitott Intéző ablakok visszaállítása
Ha valaki a mindennapi munkájához sokat használja az Intézőt és mindig ugyanazon a néhány helyen nyitja meg, akkor valószínűleg nem örül, hogy alapértelmezésben az XP ezt nem jegyzi meg, mint tette a Windows 98. Minden újraindítást követően ismét meg kell nyitnia. A problémán lehet segíteni a regisztrációs adatbázis megfelelő bejegyzésének módosításával.
Indítsuk el a REGEDIT.EXE segédprogramot és keressük meg a következő kulcsot:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced]
Ezen belül keressük meg a "PersistBrowsers" bejegyzést, majd módosítsuk az értéket 1-re (dword:00000001). Ha vissza akarjuk állítani az előző állapotot, tehát, hogy ne jegyezze meg a megnyitott ablakokat, akkor állítsuk vissza az értéket nullára. Amennyiben nem létezik a bejegyzés, létre kell hozni, típusa: duplaszó (REG_DWORD).
A beállítás csak az aktuálisan bejelentkezett felhasználóra vonatkozik és újraindítást vagy kijelentkezést nem igényel.
Webnyomtatás letiltása
Alapértelmezésben az IIS (Internet Information Services) lehetővé teszi az Interneten keresztül történő nyomtatást. Biztonsági szempontból ez hátrányt jelent. Nézzük miről van szó:
Indítsunk el egy böngésző ablakot, írjuk be a webszerver alapértelmezett webhelyének elérési útját és tegyük utána a /printers tagot, például:
http://microsoft.com/printers
Ekkor nem az alapértelmezett webhely jelenik meg, hanem a kiszolgálóra telepített nyomtatók listája, kezelőfelülettel ellátva. Rendkívül hasznos lehet ez a funkció, de ha nincs rá szükség, nem használjuk aktívan, le kell tiltani.
Nyissuk meg a Felügyeleti eszközök > Internet szolgáltatáskezelő (Administrative Tools > Internet Services Manager) MMC konzolt az "Alapértelmezett webhely" ("Default Web Site") tárolónál. Keressük meg a "Printers" mappát és töröljük. Alternatív megoldásként át is lehet nevezni és csak az arra jogosultaknak megmondani az új elérési utat, például:
http://microsoft.com/nyomtatas
MMC konzolokhoz való hozzáférés szabályozása
Az MMC konzolokhoz való hozzáférését a csoportházirendben egyenként vagy egyszerre, az összesre vonatkozóan lehet szabályozni. Nyissuk meg a Felügyeleti eszközök > Active Directory - felhasználók és számítógépek (Administrative Tools > Active Directory Users and Computers) MMC konzolt. Kattintsunk a tartomány gyökérpontjára, majd a "Tulajdonságok" ("Properties") menüre. Lépjünk a "Csoportházirend" ("Group Policy") oldalra, majd a "Szerkesztés" ("Edit") gombra. Ezután keressük meg a következő házirendpontot:
Felhasználók konfigurációja > Felügyeleti sablonok > Windows-összetevők > Microsoft Management Console (User Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Microsoft Management Console).
A "Felhasználók hozzáférésének szűkítése a beépülő modulok csak nekik engedélyezett listájára" ("Restrict users to the explicitly permitted list of snap-ins") házirend engedélyezésével letiltjuk az összes beépülő modul használatát a felhasználók elől. Nem fogják tudni kezelni a faxszolgáltatásokat (faxot azért még lehet küldeni és fogadni), a cserélhető tárolókat és semmit, ami beépülő modulhoz kötött.
Ha mégis úgy döntünk, hogy valamelyiket engedélyezzük számukra, akkor a "Korlátozott/engedélyezett beépülő modulok" ("Restricted/Permitted snap-ins") tárolóban tehetjük meg.
Registry kulcsok exportálása kívülről
A REGEDIT.EXE segédprogrammal a regisztrációs adatbázis megadott részeit .REG kiterjesztésű fájlba lehet menteni. Futtatva a kapott fájlt a tartalma visszaíródik a registry-be. A mentéshez be kell lépni a programba, kiválasztani a megfelelő kulcsot és a "Fájl" ("File") menü exportálás parancsával végrehajtani a műveletet. Ugyanerre létezik egy másik megoldás is, ami kívülről hívja meg a REGEDIT-et és végzi el az exportálást. Nézzük meg a következő példát:
regedit /a c:\hklm_s.reg "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software"
A /a kapcsoló utáni paraméter a fájl neve és elérési útja, míg a következő sztring a mentendő kulcs és az abból nyíló alkulcsok.
Minél több adatot kell menteni, annál tovább fog tartani, de a művelet befejezéséről visszajelzést nem kapunk.
Előny, hogy így programokból, szkriptekből, batch fájlokból is el tudjuk menteni a registry egy részét vagy egészét.

Tippek, trükkök cikksorozat

Tippek és trükkök - RAS - Modem csengetési szám állítása
Tippek és trükkök - Program futtatása más felhasználóként - 5. rész
A Windows ikonméretének megváltoztatása és Windows 2000 Asztaltémák - 6. rész
Tippek és trükkök - Internet Explorer - 7. rész
Tippek és trükkök - 8. rész
Alapértelmezések állítása, telepítési fájlok helye, intéző nézetek - 9. rész
Biztonsági trükkök - 10. rész
Windows XP trükkök - 11. rész
Windows 2000 és XP tippek, trükkök - 12. rész
Registry trükkök - 13. rész
Tippek, trükkök - 14. rész
Tippek, trükkök - 15. rész
Windows XP tippek - 16. rész
Tippek Windows XP-hez - 17. rész
Windows tippek - 18. rész
Windows tippek - 19. rész
Windows tippek - 20. rész
Windows Tippek - 21. rész
Windows tippek - 22. rész
Tippek-trükkök - 22. rész
IIS tippek - 23. rész
Windows XP tippek-trükkök - 24. rész
Windows 2000/XP tippek, trükkök - 25. rész
Windows XP tippcsokor - 26. rész
Windows XP tippek, trükkök - 27. rész
XP és IIS tippek - trükkök - 28. rész
Windows XP tippek, trükkök - 29. rész
Tippek, trükkök - 30. rész
Registry trükkök - 31. rész
Tippek, trükkök - 32. rész
Windows XP tippek, trükkök - 33. rész
Tippek, trükkök - 34. rész
Tippek, trükkök - 35. rész
Tippek, trükkök - 36. rész

Tippek, trükkök - 37. rész

Tippek, trükkök - 38. rész
Tippek, trükkök - 39. rész
Tippek, trükkök - 40. rész
Tippek, trükkök - 41. rész
Tippek, trükkök - 42. rész
Hardverrel kapcsolatos tippek, trükkök - 43. rész
Registry trükkök - 44. rész
Tippek, trükkök - 45. rész
Tippek, trükkök - 46. rész
Tippek, trükkök - 47. rész
Tippek, trükkök - 48. rész
Tippek, trükkök - 49. rész
Tippek, trükkök - 50. rész
Tippek, trükkök - 51. rész
Tippek, trükkök - 52. rész
Tippek, trükkök - 53. rész
Tippek, trükkök - 54. rész
Tippek, trükkök - 55. rész
Tippek, trükkök - 56. rész
Tippek, trükkök - 57. rész