Windows - Automatikus hibafigyelés és értesítés küldés Exchange szerveren

Exchange Monitoring 2. rész

Az előző részben leírtuk, hogy állítható be a rendszer erőforrásainak ellenőrzése. Az értesítési folyamat második szakaszában a figyelmeztető vagy kritikus szint elérésekor elvégzendő feladatokat kell kiosztanunk. Mit sem ér a kiszolgáló állandó megfigyelése, ha a kapott eredmény nem jut el a megfelelő személyhez és az nem tud megfelelő sebességgel reagálni. A sebesség itt kritikus tényező lehet, ezért az Exchange fejlesztői lehetővé tették az azonnali reakciót: programok futtatását az erőforrás csökkenés beállított értékének elérésekor.
Amikor a rendszer erőforrások elérik a beállított értékeket, két cselekvési lehetőség közül választhatunk: küldjön az Exchange E-mail-t vagy futtasson egy külső programot. Mindkét lehetőségből többet is megadhatunk a System Manager felügyeleti konzol Tools > Monitoring and Status > Notifications tárolójában.
E-mail üzenet küldés a figyelmeztető vagy kritikus szint elérésekor
Kattintsunk rá a jobboldali egérgombbal és válasszuk az Új (New) > E-mail notification menüt. Megjelenik egy ablak, ahol az összes szükséges beállítást elvégezhetjük.
Elsőként a "Monitoring server" mezőt töltsük ki. A "Select" gomb segítségével válasszuk ki azt a kiszolgálót, melyet az ellenőrzés végrehajtására fogunk használni.
Ezután a "Servers and connectors to monitor" legördülő menü segítségével határozzuk meg az ellenőrizendő kiszolgálókat. A fent kiválasztott kiszolgáló monitorozása lesz az alapértelmezett ("This server"), de választhatjuk az összes elérhetőt ("All servers") és egyéb csoportosítás szerinti kiosztást is. Ha az összeállítandó lista nem felel meg az igényeknek, akkor a ("Custom list of servers") sort kijelölve, a "Customize" gombbal mi magunk állíthatjuk össze a listát. Ellenőrizni nem csak kiszolgálókat lehet, hanem csatlakozókat is (connectors), melyek két szerver között, szűrőként kontrollálják az adatforgalmat.
A "Notify when monitored items are in" legördülő menüben lehet beállítani, hogy a figyelmeztető ("Warning state") vagy a kritikus érték ("Critical state") elérésénél történjen ennek az üzenetnek az elküldése.
A "To" gombra kattintás után egy E-mail címmel rendelkező felhasználói fiókot lehet kiválasztani, esetleg a mellette lévő mezőbe közvetlenül is beírható egy E-mail cím. A megadott címre fog menni a levél - célszerűen a saját rendszergazdai elérhetőségünket adjuk meg.
Opcionálisan más is megkaphatja - másolatként ("Cc") - a levelet.
Ezt követően jelöljük ki az "E-mail server" gomb segítségével a küldést végrehajtó kiszolgálót.
Legalul a tárgy ("Subject") és a szövegtörzs található. Gyakorlatilag bármit beírhatunk, ami elegendő információt biztosít a hiba tudomásulvételéhez. Segítségként kapunk egy előre kitöltött sablon szöveget, melyben környezeti változók (% jelek közötti kifejezések) alkalmazásával történik a változó értékek (pl.: pillanatnyi lemezállapot = %TargetInstance.DisksStateString%) behelyettesítése. A változókat magunk is felhasználhatjuk, de maradhatunk a megadott szövegnél is.
A szükséges beállítások kitöltése után kattintsunk az "OK" gombra, minek következtében létrejön egy új objektum a "Notifications" tárolóban. Funkciója könnyen azonosítható az "Action" oszlopban, minden bejegyzés a "Mailto:" szóval kezdődik és utána a címzett E-mail címe található. Beállításainkat később módosíthatjuk a "Tulajdonságok" ("Properties") menüvel.
Külső program futtatása a figyelmeztető vagy kritikus szint elérésekor
Hasonlóan történik, mint az üzenetküldés, kattintsunk a "Notifications" tárolóra a jobboldali egérgombbal, de ezúttal válasszuk az Új (New) > Script notification menüt. Ismét egyetlen ablakban lehet mindent beállítani.
Az első három paraméter megegyezik az E-mail üzenetnél leírtakkal, ezért erre nem térünk ki ismét. A "Path to executable" mezőbe kell beírni a futtatandó program nevét, megadhatunk bármilyen állományt, amit az operációs rendszer képes végrehajtani (exe, bat, cmd, stb.). Egyetlen fontos dologra viszont oda kell figyelni: a program nem a rendszergazda fiókjával fog futni, hanem a SYSTEM felhasználói fiókkal (Local System Account). A jogosultságok kiosztásánál ezt a tényt mindenképpen be kell kalkulálni.
A legalsó mező ("Command line options") a futtatandó állományt követő paraméterek megadására szolgál. Nem kötelező kitölteni, csak ha szükség van rá. Tartalma tulajdonképpen hozzáadódik a felette lévő mezőhöz, egyetlen összetett parancsot alkotva.
Az "OK" gombbal kilépve az ablakból ismét létrejön egy objektum a "Notifications" tárolóban. Ha E-mail küldést és programfuttatást is kértünk ugyanazokon a gépeken, akkor több azonos nevű objektum keletkezik. Ismét az "Action" oszlop segít a tájékozódásban: minden programfuttatás "Run script"-el kezdődik és az indítandó állomány nevével végződik.
Fentiekből kitűnik, hogy nem kell szigorú megfeleltetést kialakítani a monitorozó objektumok ("Status" tároló) és a figyelmeztető illetve program futtató objektumok ("Notifications" tároló) között. Amint valamelyik paraméter eléri a beírt értéket (warning, critical) az Exchange megkeresi a másik tárolóban, hogy az adott gépeknél ilyenkor mi a teendő és végrehajtja, ha talál megfelelő parancsot.

Exchange Monitoring cikksorozat

Automatikus hibafigyelés és értesítés küldés Exchange szerveren - Exchange Monitoring 1. rész

Automatikus hibafigyelés és értesítés küldés Exchange szerveren - Exchange Monitoring 2. rész