Windows - MySQL szerver bemutatása - ODBC meghajtó telepítése, konfigurálása

MySQL 3. rész

forráskód letöltése
Windows-os környezetben az egyik legnépszerűbb interfész a kliens alkalmazások és az adatbáziskezelő rendszerek között az ODBC (Open Database Connectivity). Egyszerű kezelhetősége és széleskörű alkalmazhatósága a siker záloga. Akár egy VBScript-ben is megvalósíthatunk komplett adatbáziskezelést, ha van a szerverünkhöz ODBC meghajtó. Márpedig a MySQL-hez van...
Az ODBC iránti igény a MySQL Windows-os implementációja után alakult ki. Egyéb támogatás hiányában ez jelentette a leginkább kedvelt és legszélesebb körben alkalmazható megoldást. Az ODBC, mely beépül a Windows-ba és programok illetve szkriptek számára biztosítja az adatbázis motort. Elterjedtségére jellemző, hogy Linuxos verziók és készültek, melyekkel Windows adatbázisok érhetők el Linuxos programokból.
Alapvető feltételek
Elsőként be kell szereznünk egy ODBC meghajtót a www.mysql.com címről. A termék folyamatos fejlesztés alatt áll és két lehetőségünk van: vagy egy korábbi stabil verziót vagy egy újabb, de még fejlesztés alatt állót töltünk le. Nagyon fontos, hogy a Windows 9x sorozaté nem egyezik meg a Windows NT/2000/XP-vel, erre oda kell figyelni. Mérete kb. 1,5 MB.
Telepítés
Letöltés után következik a telepítés, ami angol nyelven zajlik és néhány másodperc alatt végezhetünk vele. A magyar verzió hiánya nem befolyásolja az adatbázis kezelést. Egy valamire kell csak figyelni, hogy az "Install Drivers" oldal "Available ODBC Drivers" listájában válasszuk ki a "MySQL" bejegyzést és csak utána kattintsunk az "OK" gombra, különben nem zajlik le a telepítése. A többi helyen fogadjuk el a felkínált lehetőségeket. Ha végeztünk, keressük meg a Vezérlőpult > Felügyeleti eszközök > Adatforrások (ODBC) (Control Panel > Administrative Tools > Datasources (ODBC)) helyet.

Nyissuk meg és a "Felhasználói DSN" ("User DSN") oldalon kell látnunk egy meglévő adatbázis kapcsolatot "sample-MySQL" néven. Használhatjuk ezt is, de hozhatunk létre újat is.

Új adatbázis kapcsolat kialakítása
Kattintsunk a "Hozzáadás" ("Add") gombra, majd válasszuk ki a listából a "MySQL" bejegyzést és kattintsunk a "Befejezés" ("Finish") gombra.
Megjelenik egy angol nyelvű beállító ablak (ugyanezzel az ablakkal találkozunk, ha a "Felhasználói DSN" ("User DSN") oldalon a "Beállítás" ("Configure") gombra kattintunk. A kapcsolat kialakításához szükséges legalapvetőbb paraméterek a következők:
  • "Windows DSN name" = kapcsolat neve
  • "MySQL host (name or IP)" = a MySQL kiszolgáló neve vagy IP címe
  • "MySQL database name" = azon adatbázis neve, melyhez kapcsolódni akarunk
  • "User" = az adatbázis elérésére jogosult felhasználói név (a MySQL rendszergazda állítja be)
  • "Password" = az előző névhez tartozó jelszó
Ennyi adatra tehát minimum szükség van, de megadható a kommunikációs port száma is, amennyibe elér az alapértelmezett 3306-tól és minden kapcsolat létrejötte után futtathatunk egy SQL parancsot, amit az "SQL command on connect" mezőbe kell beírni. Ezenkívül számos egyéb beállítás is elérhető az "Options that affects the behaviour of MyODBC" szekció jelölőnégyzeteinek használatával.

Milyen programozási felületről használható?
Az alábbi környezetekben tesztelték, de ez nem jelenti, hogy máshonnan nem használható:
Access, Admndemo.exe, C++-Builder, Borland Builder 4, Centura Team Developer (Gupta SQL/Windows), ColdFusion (Solaris és NT SP 5-el), Crystal Reports, DataJunction, Delphi (DBE 3.2 vagy újabb szükséges hozzá), ERwin, Excel, iHTML, FileMaker Pro, FoxPro, Notes 4.5/4.6, SBSS, Perl DBD-ODBC, Paradox, Powerbuilder, Powerdesigner 32 bit, VC++, Visual Basic, VBScript és JavaScript.
A teljesítményről
Az alábbi összehasonlító táblázatok azonos hardveren és operációs rendszeren készültek. Mindenhol egy szálú (single threaded) adatkezeléssel.
2,000,000 indexelt sor beolvasása egy adattáblából:
Adatbáziskezelő rendszer Végrehajtási idő (mp)
mysql 367
mysql odbc 464
db2 odbc 1206
informix odbc 121126
ms-sql odbc 1634
oracle odbc 20800
solid odbc 877
sybase odbc 17614
350,768 sor beszúrása egy táblába:
Adatbáziskezelő rendszer Végrehajtási idő (mp)
mysql 381
mysql odbc 619
db2 odbc 3460
informix odbc 2692
ms-sql odbc 4012
oracle odbc 11291
solid odbc 1801
sybase odbc 4802

MySQL szerver cikksorozat