Windows - Segédprogram az Exchange és Active Directory adatbázisainak kezeléséhez

A Windows 2000 szerver verziók tartalmaznak egy parancssori eszközt, mellyel az operációs rendszer és a rá épülő szerverszolgáltatások adatbázisával végezhetők el különféle műveletek, például töredezettség mentesítés, integritás ellenőrzés, javítás, helyreállítás, frissítés. Használható az Active Directory adatbázisához, de akár az Exchange-hez is.
  • Megjegyzés: az Active Directory adatbázisának kezelésére elsősorban az NTDSUTIL segédprogramot használjuk. Ha valamilyen hiba folytán nem lehet, akkor vehetjük hasznát az ESENUTIL.EXE-nek.
Nyissunk meg egy parancssori ablakot és írjuk be:
esentutl
Megjelenik a főbb kapcsolók listája, minden kapcsoló egy külön szolgáltatást rejt, ezután le kell nyomnunk egy gombot az adott szolgáltatás használatához tartozó kapcsolók megjelenítéséhez.
A legalsó sorban látható, hogy milyen gombokról van szó:
  • D=Defregmentation (töredezettség mentesítés)
Egy széttöredezett adatbázis összefüggővé tételére alkalmas, de csak offline módon, ami annyit jelent, hogy nem lehet használatban az adott adatbázis. Legtöbb esetben ezt csak a helyreállító konzollal lehet elérni vagy boot lemezről indítva a gépet.
Egyetlen kötelező paraméter van csupán: meg kell adnunk az adatbázist tartalmazó fájl nevét, például:
esentutl /d c:\winnt\ntds\ntds.dit
Opcionálisan további kapcsolók is használhatók, melyek a képernyőn megjelennek a "d" billentyű lenyomása után, normális esetben nincs szükség a használatukra. Működéséről annyit érdemes tudni, hogy az összefüggővé tételt egy átmeneti adatbázis segítségével végzi el (TEMPDFRG.EDB), ide másolja át az adatokat, majd az egész adatbázist egyszerűen kicseréli az eredetivel, egy fájlátnevezéssel.
  • R=Recovery (helyreállítás)
Konzisztencia ellenőrzést hajt végre minden elérhető adatbázison és megpróbálkozik a javítással online módon.
esentutl /r
  • G=Integrity (integritás ellenőrzés)
Előfordulhat, hogy az NTDSUTIL csődöt mond, mert sérült az Active Directory és a javítási próbálkozásnál hibajelzést ad. Ekkor vehetjük elő az esentutl-t és első lépésben hajtsunk végre integritás ellenőrzést, például:
esentutl /g c:\winnt\ntds\ntds.dit
Szintén csak offline módon használható. A művelet az INTEG.EDB átmeneti adatbázissal dolgozik.
  • P=Repair (javítás)
Ha megtörtént az integritás ellenőrzés, következhet a javítás:
esentutl /p c:\winnt\ntds\ntds.dit
A /p kapcsolót kell használni, ha áramkimaradás esetén nyitva maradt az adatbázis és ezért sérültnek tekinthető.
  • U=Upgrade (adatbázis frissítése)
Érdekes feladatot lát el a /U kapcsoló: frissíti a meglévő adatbázist. Általában a felhasználónak nincs vele dolga, mert a frissítést akkor kell alkalmazni, ha az adatbázis belső szerkezete megváltozik. Ehhez természetesen a kezelő program frissítése is szükséges. Tulajdonképpen csak az adatok átvételéről van szó, leggyakoribb felhasználási módja, amikor egy meglévő operációs rendszert (pl.: Windows 2000 Server) frissítünk egy újra (pl.: Windows .NET Server), akkor is a telepítő használja.
  • M=File Dump
Szintén ritkábban használt funkcióról van szó: az adatbázisról egy formázott kimenetet nyerhetünk, például:
esentutl /m c:\winnt\ntds\ntds.dit