Windows - Windows .NET 2003 Web Server Edition

2003-as évben kerül kiadásra a Windows 2000 szerver-termékcsalád következő verziója Windows .NET Server 2003 néven. Ismét több változat készül, különböző "felszereltséggel", különböző árakon. Az alábbiakban a család legkisebb tagjának a Windows .NET Server 2003 Web Server Edition-nek a főbb tulajdonságait ismertetjük a rendszergazda szemszögéből.
Cikkünk írásának idején a .NET kiszolgálók fejlesztése RC2 fázisban volt, ezért a végleges verzióban lehetnek eltérések a leírtakhoz képest.
A .NET Server család alakulása
A leendő verziók immár véglegesnek mondható neveikkel:
 • Windows .NET Server 2003 Web Server Edition
 • Windows .NET Server 2003 Standard Edition
 • Windows .NET Server 2003 Enterprise Edition
 • Windows .NET Server 2003 Datacenter Edition
Tudásuk a lista vége felé haladva növekszik, de vajon mire képes a "legkisebb" verzió? A Standard Edition tud mindent, amit a Web Server és ehhez még további szolgáltatások jönnek hozzá. A Standard verziótól kezdve teljes értékű az Active Directory, a Web Server-ben még ez sincs meg.
Előzmények: nagyon sokan azért vásárolták meg a Windows 2000 Server verziót, mert Internet szerverként akarták használni. Lényegében az alap operációs rendszeren kívül nem volt másra szükségük csak az IIS-re. Tudva levő, hogy a Windows 2000 Server tartalmazza az Active Directory-t és más erre épülő és ettől független szolgáltatást. Akiknek csak a Webszolgáltatásra van szükségük és nem használják az egyéb szolgáltatásokat, azoknak a Windows .NET Server 2003 Web Server Edition jelent megoldást, mely az alapokon túl Internetes kiszolgálásra képes és kimaradt belőle a címtárrendszer, a fürtözés, stb.
Hardverkövetelmények
Egy Internetes szervernek más feltételeknek kell megfelelnie, mint egy belső hálózatra szántnak, ezért a hardver követelményei is kicsit másként alakulnak:
 • Minimális feltétel a 133 MHz-es processzor, de a Microsoft ajánlása szerint 550 MHz-nél kisebbel ne próbálkozzunk. Természetesen a minél gyorsabb a jobb és a piac gyors alakulása is lehetővé teszi, hogy ennél lényegesen jobb teljesítményre képes CPU-t vásároljunk.
 • Továbbra is támogatja a 2 processzor használatát.
 • Minimálisan 128 MB RAM-ra lesz szükség, de az ajánlott 256 MB vagy több. Maximálisan 2 GB-ot támogat az operációs rendszer, még akkor is csak ennyit használhatunk, ha a hardver ennél többre is képes.
 • A telepítéshez és a rendszer zavartalan működtetéséhez minimálisan 1,5 GB üres helyre van szükség a merevlemezen. Természetesen a telepített szolgáltatások és program függvényében több kellhet. Szintén figyelembe véve a hardverpiac aktuális állását több 10 GB-os merevlemezt vásárlása elérhető áron nem csak a helyigényt elégíti ki, hanem sebességben is lényegesen többre képesek, mint a régebbi típusú 2, 3.2, 6.4 GB-os elődeik.
 • CDROM vagy DVD meghajtó is alapfeltétel a telepítéshez.
 • VGA vagy magasabb felbontású videokártya kell a képmegjelenítéshez, ajánlás SVGA 800x600 minimális felbontással, annak érdekében, hogy minden ablak látható legyen.
Amiről az egész szól: IIS
A Windows .NET Server 2003 Web Server Edition legfontosabb szolgáltatása az IIS 6.0. A Windows 2000-ben meglévő IIS 5.0-hoz képes több téren mutatkozik előrelépés. Egy példa: az 5.0 verzióban még több, az egész rendszer biztonságát veszélyeztető alapbeállítás szerepelt. Megoldásként a Microsoft az IIS Lockdown Wizard segédprogramot ajánlotta, amit az Internetről lehetett letölteni. Az IIS 6.0-nak már szerves része a Lockdown, bővített tudással.
Létrehozhatók úgynevezett alapbeállítások, melyek az összes webhelyre vonatkoznak. Ezektől webhelyenként el lehet térni, de ha valamit nem adunk meg, akkor az alapbeállítások lesznek a mérvadók. Vannak olyan paraméterek is melyek csak itt változtathatók és minden esetben az IIS webszolgáltatásának egészére vonatkoznak, így nem módosíthatók az egyedi helyeken.
Az IIS 6.0 több támogatást nyújt az Internetes alkalmazások használatához, mint elődei. Az IIS_WPG csoport létrehozásának előnye a jobb kontrollálásban jelentkezik, minden folyamat egy felhasználói csoportba sorolódik és ennek megfelelően oszthatók ki a jogosultságok.
Apróság bár fontos dolog: a nagyobb .NET verziók alapból nem telepítik az IIS-t. Az elv: akinek szüksége van rá, telepítse. Biztonsági szempontból ez igen előnyös, mert egy támadási felülettel máris kevesebb lesz, még az alap operációs rendszerben is. A Web Server Edition természetesen már alapértelmezésben is elvégzi az IIS telepítését.
Ami nem látszik azonnal: a Microsoft ígérete szerint az IIS 6.0-nak 33%-kal nagyobb a kiszolgáló teljesítménye, mint az IIS 5.0-nak. A szimpla ASP.NET alkalmazásoknak .NET Framework nélküli teljesítménynövekedése 75%-os.
Az IIS 6.0 konfigurációs adatbázisa már nem bináris szerkezetű, mint az elődöké volt, hanem XML alapú. Ebből a következő előnyök fakadnak:
 • könnyebben menthető és állítható helyre, mint a bináris formátum
 • több eszköz áll rendelkezésre az esetleges belső hibák feltárásához
 • olvasható a formátuma a hierarchikus szerkezetnek köszönhetően áttekinthetőbb
 • szerkeszthető bármilyen szövegszerkesztővel (akár notepad is)
 • gyorsabb
 • lehetővé teszi a séma egyszerű bővítését.
A hitelességi bizonyítványok továbbra is támogatást élveznek, de a könnyebb, gyorsabb és biztonságosabb bejelentkezéshez rendelkezésre áll a passport szolgáltatás, mely nem csak az operációs rendszerbe, hanem az IIS-be is integrálódott.
és ami kimarad...
Írtuk már, hogy a Windows .NET Server 2003 Web Server Edition nem tartalmazza az Active Directory-t. Képes ugyan csatlakozni hozzá, de nem képes tartományvezérlőként működni.
Ezenkívül a Microsoft nem szándékozik támogatást nyújtani az egyéb adatbáziskezelő és csoportmunka szoftverekhez. Ha figyelembe vesszük, hogy már az Exchange 2000 telepítésének is feltétele volt a címtárrendszer megléte, akkor várhatóan az Exchange 2003-nak is ez lesz. Mivel címtár nincs, ezért a lehetőségek egy széles skálája eleve nem fog rendelkezésre állni technikailag és várhatóan a licence feltételek ezt jogi oldalról is megerősítik, cserébe az alacsonyabb árért. Amennyiben tehát SQL szervert vagy Exchange szervert szándékozunk üzemeltetni, minimum a Standard verziót kell megvásárolni.
A terminálszolgáltatások csak távfelügyeleti módban működnek, alkalmazás kiszolgálóiban nem.
A bizonyítvány szolgáltatások és fürtözés szintén kimarad.
A Network Load Balancing (NLB) szolgáltatás jelen van, de használatához engedélyezni kell.
Összefoglalva
A Windows .NET Server 2003 Web Server Edition jó és olcsó választásnak tűnik webszolgáltatások működtetéséhez és csak ehhez. Belső hálózatra vagy a webszolgáltatások SQL és Exchange általi megerősítésére a nagyobb verziók alkalmasak.